אחרי שצברו חובות בסך כולל של כ-41 מיליון שקל, הרב יעקב ישראל איפרגן המכונה "הרנטגן" ורעייתו הרבנית רוחמה נעמי איפרגן מציעים לשלם לנושיהם סכום של כ-19.3 מיליון שקל תוך שלושה חודשים מיום אישור בית המשפט את ההסדר - כך נודע ל-ynet.
השניים הגישו לבית המשפט השלום בבאר שבע בשבוע שעבר בקשה מתוקנת לאישור הסדר חוב שלא במסגרת צו לפתיחת הליכים. כלומר, לא מדובר בהליך חדלות פירעון. הרב ורעייתו ציינו בפני בית המשפט באמצעות עו"ד עדי גילה חכמון, כי הגיעו להבנות עם הנושה המרכזי מס הכנסה והמוסד לביטוח לאומי. החוב של הרב ורעייתו למס הכנסה עומד על כ-37.86 מיליון שקל ועל פי ההסדר המוצע ישולם למס הכנסה סכום של כ-18.7 מיליון שקל.
מהבקשה עולה כי נסיבות ההסתבכות של בני הזוג איפרגן נובעות לטענתם מפסק הדין שניתן על ידי בית המשפט המחוזי בתל אביב בשנת 2021. מדובר בפסק דין בו נקבע כי הכנסותיו של הרב איפרגן בסכום של כ-30 מיליון שקל חייבות במס. אז קבע בית המשפט כי הוכח שמקור הכספים במאמיניו של איפרגן המקבלים ממנו ברכות, מזמינים אותו להיות נוכח באירועים ומקבלים ממנו ייעוץ. עוד נקבע כי אף שלא נמצא קשר בין תקבול לבין שירות כזה או אחר, הרי שהעברת כספים של מאמיניו של הרב, מתוך אמונה, מכוח נוהג מסורת וצורך לשמר את חצר הרב ואת פעילותו, מהווים את "משלח היד" של הרב איפרגן ומקור הכנסתו - ועל כן כספים אלו חייבים במס. אולם, נטען כי סכומי השומה הוקטנו ביחס לאלה שנקבעו במקור על ידי פקיד השומה.
כמו כן, לנוכח פסק הדין שקבע כי נוצרה הכנסה חייבת וכנגזרת מסכומים אלו, נוצר לרב חוב למוסד לביטוח לאומי בסך של כ-1.1 מיליון שקל. על פי ההסדר החדש מוצע כי לנושה המוסד לביטוח לאומי ישולם סכום של כ-540 אלף שקל לאחר הפחתת קנסות. מנספח שצורף לבקשה עולה כי רשות המיסים והמוסד לביטוח לאומי לא מתנגדים להסדר המתוקן.
בני הזוג ישלמו לנושיהם בהסתמך על נכסיהם הכוללים החזקה בנכסי נדל"ן וזכויות בתאגידים בשווי המוערך בכ-17.56 מיליון שקל. עוד צוין כי התשלום ישולם באמצעות הלוואה מצד שלישי.
מהבקשה עולה כי "הרנטגן" (58) מתגורר בנתיבות עם רעייתו הרבנית והם משתייכים לקהילה הדתית חרדית. הוא שירת בצבא בחיל השריון "שירות צבאי משמעותי" ומצוין בבקשה כי הינו רב מכובד, צאצא לשושלת רבנים ידועה, המשמש כמנהיג רוחני בקהילה גדולה בנתיבות וגם לאלפי חסידים רבים ברחבי הארץ והעולם. עוד נטען כי הרב מקדיש את כל חייו, מרצו וכוחו לעשייה למען הקהילה והציבור ולעזרה הדרכה וסיוע לחלשים, נזקקים ואנשים שנקלעים למצוקה. השופט ירון פנש ביקש לקבל את התייחסות הממונה עד אמצע חודש הבא.
עו"ד (וכלכלן) אילן חזני, סגן יו"ר ועדת חדלות פירעון בלשכת עו"ד מחוז ת"א, מסביר כי "אם הרב נתן את כל מה שיש לו אז להסדר כזה יש סיכוי טוב לקבל אישור בית משפט. אין מינימום להצעת הסדר, ובית משפט רשאי לכפות הסדר על נושים מתנגדים אם הוא משוכנע שבהליך רגיל הנושים לא יוכלו לקבל ממנו יותר. מבחינת מס הכנסה, בהנחה שהם שוכנעו שבהליך רגיל לא יוכלו לקבל יותר, אז הגיוני שהסכימו. במישור האזרחי עדיף להם לפגוש כסף מאשר להתעקש על משהו שלא יוכלו לקבל. מעבר לכך, ההסדר לא חל על רכיב הקנסות למס הכנסה והם יוכלו להמשיך לגבות אותו".
מרשות המיסים נמסר בתגובה: "מדובר בהליך מתנהל של שיקום כלכלי, במסגרת חדלות פירעון. על כן, אנו מנועים מלהתייחס לפרטיו".
מעו"ד ד"ר שלמה נס, שמלווה את הרב, ועו"ד עדי גילה חכמון המייצגת בהליך, נמסר כי "הרב ורעייתו מציעים לנושים סכום הגבוה במיליוני שקלים משווי כל נכסיהם תוך לקיחת התחייבויות וזאת על מנת לשלם את חובם לרשויות המס ולהמשיך ולהתמקד בעשייתם הציבורית".