לאחר שיצא לאזרבייג'ן כפי שפורסם ב-ynet, שר האוצר אביגדור ליברמן נפגש היום (שני) עם נשיא אזרבייג'ן, אילהם היידר אלייב, ועם שר האוצר ושר הכלכלה של המדינה. לפי האוצר, מטרת הפגישות, אליהן התלווה גם השגריר הישראלי במדינה ג'ורג' דיק, היא בין היתר הכשרת הקרקע להגדלת יבוא הנפט מהמדינה המוסלמית. יחד עם ליברמן גם אחדים מהגורמים המקצועיים הבכירים באוצר, בהם מאגף הכלכלנית הראשית ומאגף תקציבים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
ישראל כמדינה לא קונה נפט, אלא רק חברות פרטיות, ולפי גורם במשרד האוצר, חלק ממטרת הנסיעה היא שמירה על דיאלוג ותחזוק היחסים בתחום רגיש זה של אזרבייג'ן עם ישראל, כדי לאפשר את הרחבת הפעילות של אותם חברות. מטרה נוספת של הנסיעה היא התייחסות לבעיית יבוא החיטה מרוסיה ואוקראינה. באזרבייג'ן רוצים לגדל חיטה בעצמם ומחפשים טכנולוגיות שיאפשרו גידול חיטה לשימוש פנימי במדינה ולייצוא, בין השאר לישראל.
זינוק הדולר ישפיע על מחיר הדלק?
בתוך כך, ביום חמישי בבוקר יפרסם משרד האנרגיה את מחירי הדלק לחודש מאי ולפי שעה קיימת עדיין חוסר בהירות לגבי המחיר שייקבע, אחרי העליות הגבוהות במיוחד במחירי הנפט בעולם והדלק בישראל מאז ראשית השנה והפחתת מחיר הדלק בתחנות על ידי שר האוצר באמצע החודש הנוכחי במחצית השקל ל-6.94 שקל בשירות עצמי ו-7.15 שקל בשירות מלא.
בכל מקרה צפוי שהשינוי במחיר הדלק בישראל לא יהיה הפעם קיצוני כמו שאירע בחודשיים האחרונים, כאשר מחיר הדלק עלה בחודש מרץ בלבד ב-34 אגורות ובאפריל בעוד 39 אגורות. לאחר מכן קוזז כאמור ב-0.50 שקל.
העלייה המשמעותית בשער הדולר היום תתרום לחישוב עלייה במחיר הדלק, אולם מחיר חבית הנפט בעולם ממשיך לעלות ולרדת לסירוגין ועדיין לא ברור אם יהיה גבוה מאשר בסוף החודש שעבר. היום נסחר הנפט מסוג BRENT סביב 101 דולר לחבית ומחיר הנפט מסוג WTI סביב 97 דולר לחבית.
שיטת החישוב במשרד האנרגיה בישראל היא שהמחיר ייקבע על פי מחיר חבית הנפט באגן הים התיכון ושער הדולר הממוצע בחמישה הימים שקודמים ליום קביעת המחיר, שתי יממות לפני סוף החודש.
הכלכלן הראשי של בנק לאומי, ד"ר גיל בפמן ציין כי מחיר הנפט הגבוה נתמך על ידי הימנעות מהקלה גדולה ומשמעותית במכסות הייצור של קבוצת OPEC+, מה שתומך בעודף הביקוש על פני ההיצע הקיים בשוק, אשר אף התרחב מראשית הלחימה באוקראינה שהביאה לירידה בתפוקת הנפט של רוסיה. בפמן צופה, כי התפוקה בפועל אף תקטן בקצב איטי יותר במידה משמעותית מההקלות הרשמיות במכסות, מה שתומך ברמות הגבוהות של מחירי הנפט.
עוד מציין בפמן כי המחסור בנפט נובע בין השאר בשל האיסור של חלק מהמדינות על רכישת נפט מרוסיה, על אף שרכישת אנרגיה לא נכללה בסנקציות שארה"ב הטילה עליה, יחד עם סירובם של חלק מבתי הזיקוק לרכוש אנרגיה רוסית. עיקר המחסור מורגש באירופה, מה שהביא לכך שארה"ב החלה לשלוח נפט מהמאגר האסטרטגי שלה לאירופה. יצוא של נפט המסופק מהמאגרים האסטרטגיים של ארה"ב הינו נדיר והוא מרמז על עוצמת משבר האנרגיה באירופה ועל הרחבת החיפושים לאספקת נפט אשר תחליף את האנרגיה שרוסיה סיפקה לאירופה עד ראשית המלחמה באוקראינה.
"להערכתנו, הביקושים לדלק וסולר בסין צפויים לעלות בחודשי הקיץ, עם דעיכת התחלואה במדינה, מה שיוסיף ללחצי הביקושים הקיימים בשוק. במידה וההיצע לא יגדל באופן משמעותי, הדבר יתמוך במחירי הנפט הגבוהים בחודשים הקרובים", אמר בפמן.