התייקרות במקרר החלב: מחירי מוצרי החלב שמחירם מפוקח על ידי המדינה יעלו ב-4.9%. משרדי החקלאות והאוצר הגיעו היום (שלישי) להסכמות עם נציגי ענף החלב, במסגרתן ההתייקרות תמותן מ-14% - לפי המלצת ועדת המחירים. עוד נקבע כי מחיר זה לא ישתנה במשך כשנה לפחות.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
מדובר בהתייקרות של חלב 1 ליטר בקרטון ובשקית, גבינה לבנה, שמנת חמוצה, שמנת מתוקה, גיל, אשל וגבינות עמק וגלבוע במעדנייה.
איך ייתכן שהמחלבות שטענו להפסדים של מאות מיליוני שקלים הסכימו לעלייה מתונה יותר במחיר? "הוחלט שכולם יספגו. הצרכן יספוג קצת, הרפתנים יספגו קצת והמחלבות יספגו קצת", אמר גורם במשרד החקלאות.
יחד עם זאת, לא מן הנמנע שהמחלבות יחליטו לייקר גם מוצרים שאינם בפיקוח כדי לפצות על הפסדיהן, אם כי ייתכן שיחששו מזעם צרכנים ויימנעו מכך.
כמו כן, מחיר המטרה של החלב הגולמי (המחיר שמשלמות המחלבות לרפתנים בשער הרפת) יעלה ב-13% מ-2.1481 שקלים לליטר ל-2.433 שקלים לליטר. לאחר מכן יירד ב-2.15 אג' מדי רבעון למשך שנה..
כן הוחלט שהחל ממאי 2023, מחיר מוצרי החלב שבפיקוח יתעדכן באמצעות מנגנון אוטומטי, בהסתמך על החלטות ועדת המחירים הבין-משרדית של משרד האוצר ומשרד החקלאות וללא צורך בחתימת השרים על צו מחירים ובדומה לעדכון במחיר החלב הגולמי. זאת, לאור התערבות יתר של השרים במחירים.
במסגרת זו, יחושבו עלויות ייצור החלב בהתאם לעלויות הייצור השנתיות של רפתות גדולות, בהן מכסת הייצור עומדת על 800 אלף ליטר ומעלה.
ממשרד החקלאות נמסר כי "עוד הוסכם בין הצדדים כי יבוטל המכס באופן מיידי על גבינות קשות, כגון: מוצרלה, חלומי, גבינת ג'מיד (קישק) וגורגונזלה, וכן יבוטל בהדרגה המכס על גבינות שמנת בעלות אחוז שומן הגבוה מ-5%. כך שבפעימה הראשונה, בתחילת שנת 2023, יירד המכס ב-50% מהמכס המוטל כיום, ושנה לאחר מכן (2024), יבוטל המכס לגמרי. כמו כן, יוגדלו מכסות הייבוא למוצרי חלב בפטור ממכס בהתאם לנתוני הצריכה המקומית.
"בנוסף הוסכם כי תוקם ועדה בהשתתפות משרדי החקלאות ופיתוח הכפר והאוצר ונציגי ענף החלב אשר תגבש תכנית פעולה לקידום והתייעלות ענף החלב, לרבות: בנושאי איחוד רפתות, קידום רפתות קטנות, רגולציה והקלות בניוד מכסות ועוד. הוועדה תגיש את מסקנותיה לוועדה תוך שישה חודשים. בנוסף, תיבחן האפשרות להגדיל את הקצאת העובדים הזרים בענף.
"לנוכח המצב הפוליטי, הסכם זה ככל הסכם אחר בתקופה זו, נדרש לאישור משפטי", הוסיפו במשרד החקלאות.
מנכ"ל מועצת החלב, איציק שניידר: "עשינו היום שירות חשוב לציבור הישראלי. ההסכם היום מראה שכאשר פועלים יחד ובאחריות אפשר לשמור על החקלאות הישראלית והיצור המקומי, לצד דאגה לצרכנים. אני מודה לשר החקלאות, עודד פורר, על קידום ההסכם והדאגה לענף החלב. ההסכם צפוי להגיע לאישור דירקטוריון מועצת החלב בימים הקרובים".