האזינו לשיחה שהתקיימה עם נציג החברה

בית משפט השלום בירושלים אישר הסכם פשרה בין אעתימאד אבו שארב מכפר קרע, לבין חברת "שחר ש.ס השכרת רכב", אחרי שנציג שירות אמר לה בשיחת טלפון בחודש אפריל האחרון כי "החברה מאשרת להשכיר רכב רק ליהודים". החברה תפצה את התובעת ב-20 אלף שקלים, תתנצל בפניה על היחס הגזעני המשפיל, המבזה והמפלה, ו"תצהיר על מחויבותה לספק לכלל לקוחותיה שירות שוויוני ומכבד, ללא הפליה ו/או ביזוי על בסיס גזע, לאום, ארץ מוצא, דת, מין ויתר העילות הקבועות בחוק".
בעקבות השיחה עם נציג השירות, שפורסמה ב-ynet, פנתה אבו שארב לחברת ההשכרה במכתב רשמי, מטעם המרכז לנפגעי גזענות מבית המרכז הרפורמי לדת ומדינה, ודרשה לפצותה בסכום של כ-74 אלף שקלים. האזינו לשיחה עם נציג השירות בראש הידיעה.
1 צפייה בגלריה
היו מודעים ומוכנים מראש לרגע שבו ינסו להוציא מכם עוד כסף בדלפקי הסוכנויות בחו"ל
היו מודעים ומוכנים מראש לרגע שבו ינסו להוציא מכם עוד כסף בדלפקי הסוכנויות בחו"ל
אילוסטרציה
(shutterstock)
"ביום 3.4.2024 התקשרה אבו שארב, אזרחית ישראלית ממוצא ערבי תושבת כפר קרע, לסניף אלעד של חברת 'שחר השכרת רכב' ושוחחה עם נציג במטרה לשכור רכב לפרק זמן של מספר ימים", נכתב בפנייה. עוד נטען כי לאחר שהנציג ביקש ממנה מידע רלוונטי להזמנה, ווידא כי ברשותה רישיון נהיגה בתוקף וכרטיס אשראי, הוא שאל לשמה.
"כאשר ענתה לו 'אעתימאד אבו שארב' שאל אותה הנציג מאיזו עדה היא ומהיכן היא", נטען בפנייה, "כשהיא השיבה שהיא מוסלמית מכפר קרע, הנציג אמר למרשתי 'אני בודק משהו וחוזר אלייך' וניתק את השיחה".
במכתב נטען כי "סירוב החברה לספק לה שירותים אך ורק משום שאינה יהודייה גרם לה לתחושות קשות של עוגמת נפש, עלבון צורב, צער, ביזוי והשפלה עמוקים, והוא מהווה הפרה בוטה של הוראות הדין".
"סירובכם לספק לה שירותי השכרת רכב אך בשל היותה ערביה, עולה כדי התנהלות מפלה מחמת גזע דת ולאום בניגוד להוראות החוק", נכתב בפנייה, "הפרת הוראות החוק מהווה עוולה אזרחית המזכה בפיצוי ללא הוכחת נזק בסך של 50 אלף שקל ואף עולה כדי עבירה פלילית".
החברה דחתה בזמנו את הטענות שאינה מספקת שירותים ללקוחות שאינם יהודים: "ראשית יש לנו לא מעט לקוחות שאינם יהודים. יעידו אותם לקוחות, חלקם ותיקים וקבועים כי הם מקבלים שירות מצוין. שנית, דבר זה נוגד את הערכים שלנו כחברה דתית המאמינה כי יש לאהוב ולכבד כל אדם שנברא בצלם אלוקים, ובפרט בהיותנו חברה המשרתת ציבור הסובל בעצמו מאפליה".
למרות זאת, כאמור, לאחר שהוגשה התביעה החברה הגיעה לפשרה עם הלקוחה והסכימה להתנצל על היחס הגזעני ולפצות אותה בגין עוגמת הנפש.
המרכז לנפגעי גזענות מייסודו של המרכז הרפורמי לדת ומדינה מסר בתגובה: ידע כל בעל עסק כי להפליה אסורה יש מחיר ומי שמפלה - ישלם. במקרה הזה, פיצוי בסך של 20 אלפי שקל. יצוין, שלצד הפיצוי וההתנצלות בפני התובעת, הגורם שאחראי להתנהלות המפלה כלפי התובעת בשל היותה ערביה, פוטר והנתבעת התחייבה לפעול למניעת הישנות מקרים דומים ואף תנחה את עובדיה כי מחובתם להעניק שירות שוויוני ומכבד לכולם וללא הפליה. המרכז לנפגעי גזענות ימשיך לסייע לכל מי שהופלה על רקע גזעני".