צפו: ריאיון עם מולי אדן
( צילום: ירון ברנר)
"לא הופתעתי מהבעיות שהיו באינטל, הייתי 33 שנים בחברה ולמרות שעזבתי לפני מספר שנים, חלק מהסממנים היו שם, סממנים של ניהול, כך שזה שהחברה נקלעה לקשיים לא הפתיע אותי. אבל פרישתו של מנכ"ל החברה פט גלסינגר קצת מפתיעה, כי זה היה בפתאומיות ולא היה בדיוק צפוי". כך אמר היום (רביעי) מולי אדן, נשיא אינטל ישראל ולשעבר סגן נשיא אינטל העולמית, בריאיון לאולפן ynet בעקבות פרישת מנכ"ל החברה בתחילת השבוע.
מה לדעתך היה הקשה ששבר את גב הגמל מבחינת אינטל? "זה דבר שהוא לא מקובל, וכל אלה שנמצאים בחברות יודעים שכשההודעה היא מהיום למחר, כנראה היה שם תהליך או נאמרו דברים שלא היו צריכים להיאמר, או שהבורד איבד את האמון בכך שהמנכ"ל יוכל להוביל את החברה לחוף מבטחים. עם דבר אחד אי אפשר להתווכח, שהתוצאות הפיננסיות של אינטל בשנים האחרונות לא היו טובות".
3 צפייה בגלריה
מנכ"ל אינטל העולמית, פט גלסינגר
מנכ"ל אינטל העולמית, פט גלסינגר
המנכ"ל הפורש, פט גלסינגר
(צילום: אלכס קולומויסקי)
אדן התייחס בריאיון לשאלת האחריות למשבר ואמר בין היתר כי "גלסינגר קיבל את החברה עם מחזור מכירות של 70 מיליארד דולר, ומחזור המכירות של החברה היום הוא פחות מ-50 מיליארד, אז יש בעיות. בהייטק זה נורא פשוט: אתה הראש - אתה אשם. למשל, אם התרבות הארגונית לא מתאימה - תשנה אותה. מהנדסים במקום מסוים לא מספיק טובים - תקלוט מהנדסים יותר טובים. כך שאני חושב שיכולות להיות סיבות מקלות, ויכולים לנסות להבין למה זה קרה, אבל זה שהאחריות בארבע השנים האלה היא של פט גלסינגר זה לא מוטל בספק".
אתה מזהה סכנת מפלה של אינטל העולמית, מה שישפיע מאוד גם על המשק פה בישראל? "ודאי, אין תעודת ביטוח לגבי ההישארות שלה. אין חסינות לשום חברה בעולם, בוודאי גם לא לאינטל. אינטל ספציפית נמצאת היום בבעיה. אי אפשר להתווכח עם המספרים, ולכן הם יצטרכו למצוא את הפתרון קודם כל של אדם שיוכל להוביל את החברה, ולהגיע למצב שבו יהיה לה מהר מאוד אסטרטגיה במסגרתה המנכ"ל יסכים יחד עם הוועד המנהל, לאיזה כיוון הולכים ומובילים את החברה, כי אינטל בינתיים מפסידה גם את ההובלה של השוק בנושאים מסוימים, והיא צריכה להתאושש מהר".
אתה מאמין שהיא יכולה להתאושש? "יש חברות שעקפו אותה בנושא של הטכנולוגיה, TSMC עקפה אותה בנושא של תכנון צ'יפים. אנבידיה גם עקפה אותה. כלומר, עם עובדות אי אפשר להתווכח. האם הם מסוגלים? בעיקרון, חברת הייטק טובה יכולה לצאת ממשברים. המשבר של אינטל הוא די עמוק, בוודאי שצורת הפרידה מהמנכ"ל היא גם כן לא טובה. וגם השאלה הקשה היא איך הלקוחות יראו את זה והאם הלקוחות יחשבו שיש גם בעיה".
3 צפייה בגלריה
משרדי אינטל בקליפורניה
משרדי אינטל בקליפורניה
משרדי אינטל בקליפורניה
(צילום: shutterstock)
אדן סיפר גם על ההיכרות האישית שלו עם גלסינגר. "יצא לי לעבוד איתו חמש שנים. לפני ארבע שנים גלסינגר נבחר באיזשהו מגזין כמנכ"ל הטוב ביותר בארצות הברית ונחשב לילד הפוסטר של כל תעשיית ההייטק. כאדם, בזמן המלחמה וכל הזמן ביקר הרבה פעמים בישראל ותמך במדינה. ברגע שהמלחמה פרצה הוא הודיע שהוא נותן כסף לכל עובד וכשהוא רואה מה קורה עם המילואים, הוא הודיע שהוא נותן כסף גם למילואימניקים וגם לכאלה שפונו, זה לא מוריד מהאחריות שלו, אבל פט גלסינגר יש את המנכ"ל ויש את הבן אדם".
מה דעתך באופן כללי על ההייטק הישראלי, אחרי שנה פלוס של מלחמה? "אני לא כלכלן, אבל כשאני רואה מה קרה לנו עם ירידת דירוגי האשראי, וכשאני רואה מה קורה במדינה עם חלוקת תקציבים, אני מאוד מוטרד. בנוגע להייטק, ישנם מספר פרמטרים מאוד מפחידים. למשל, יש מדינות שפשוט לא רוצות להיות מחוברות לפעילויות בארץ, זה מפריע ברמה של מספר סטארט-אפים, אבל זה הולך וגדל. חלק גדול מהסטארט-אפים הישראלים, כשהם פותחים את הפעילות, הם לא רושמים את זה בארץ, הם רושמים את זה בחו"ל. והדבר שאותי הכי מפחיד הוא שאנשים מדברים על ירידה מהארץ. יש אנשים שאומרים 'מי צריך אתכם', אבל עם השכבה הזו תעזוב את מדינת ישראל, אז לדעתי תעשיית ההייטק תהיה בבעיה עצומה, וייקח המון לנסות לאושש פעילות כזו".

ישראלי מאפל יהפוך למנכ"ל החדש של אינטל?

הבוקר פורסם בסוכנות הידיעות בלומברג שאחד המועמדים לתפקיד המנכ"ל החדש של אינטל הוא ג'וני סרוג'י הישראלי, אחד הבכירים באפל, שמכהן כיום כסגן נשיא בכיר.
הישראלי, בוגר תואר ראשון ושני במדעי המחשב מהטכניון, הגיע לאינטל בתחילת שנות ה-90 ועבד בתפקידי הנדסה וניהול בכירים. ב-2005 עבר ל-IBM, וזמן קצר לאחר מכן הצטרף לאפל.
3 צפייה בגלריה
ג'וני סרוג'י
ג'וני סרוג'י
ג'וני סרוג'י
(צילום: אפל)
סרוג'י הוביל את אפל בתהליך העברת המכשירים שלה לשימוש בשבבים שהיא פיתחה במקום שבבים של חברות אחרות. הוא למעשה היה זה שהעביר את אפל לשימוש בשבבים שלה במחשבי המק, אחרי שהייתה משתמשת בשבבי אינטל. השינוי הזה היווה מכה תדמיתית לאינטל.
זו לא הפעם הראשונה שסרוג'י מועמד לתפקיד המנכ"לות באינטל. גם בסיבוב הקודם, ב-2019 הוא לא היה רחוק מלקבל את התפקיד, אבל בסופו של דבר בחברה הוחלט למנות את גלסינגר.
סרוג'י הוא לא המועמד היחיד לתפקיד. מועמדים נוספים הם מנכ"ל חברת השבבים מארוול מאט מרפי, וליפ-בו טאן, היו"ר בהווה והמנכ"ל לשעבר של קאדאנס, שמתמחה בפיתוח תוכנה וחומרה בעבור יצרניות שבבים.