בית המשפט העליון הכריע לאחרונה בסכסוך ירושה סבוך בין ארבעה אחים. הרקע להליך ביניהם, שעבר בשלוש ערכאות שיפוטיות, היה הפער בין הצוואות ההדדיות שערכו הוריהם לבין הצוואה האחרונה שערך האב – אחרי שאשתו הלכה לעולמה.
במאי 1996 ערכו בני הזוג המנוחים צוואות הדדיות האחד לטובת השנייה, ולאחר מות שניהם - לארבעת ילדיהם בחלקים שווים. בשתי הצוואות הללו נכתב שבן הזוג שייוותר בחיים "ינהל הכול כמו שייראה בעיניו - אבל לא להעביר שום דבר, רק אחרי פטירתו".
1 צפייה בגלריה
בית משפט
בית משפט
אילוסטרציה
(צילום: Shutterstock)
האישה הלכה לעולמה ב-2017, וחודשיים לאחר מכן ערך האלמן צוואה חדשה המשנה את חלוקת הירושה. הוא ציווה את כל הרכוש, לרבות זה שירש מאשתו, לשתיים מבנותיו בלבד, למעט כמה מאות אלפי שקלים שהעניק לבנו ובתו הנותרים. אחרי מותו ב-2018 פתחו ארבעת האחים בהליכים משפטיים הנוגעים לירושת הוריהם. בעוד הזוכות בצוואה המאוחרת ביקשו לקיים אותה, אחיהן ואחותן עתרו לבטלה ולאשר את הצוואות המוקדמות.
שתי הערכאות הראשונות - בית המשפט למשפחה והמחוזי - קיבלו את בקשת הזוכות בצוואה המאוחרת. נקבע שאביהן רשאי היה לשנות את הצוואה המוקדמת לא רק ביחס לרכושו שלו, אלא גם ביחס לרכוש שירש מאשתו. זאת, על רקע סעיף בצוואות ההדדיות שלפיו כל צד שומר לעצמו "את הזכות לבטל שטר צוואה זה, אם ארצה בכך, או לשנותו או להוסיף עליו".
האח והאחות המפסידים ערערו לעליון, שם הסכימו שלושת שופטי ההרכב שבניגוד לפסקי הדין של השלום והמחוזי - צוואת האב יסודה בטעות שלפיה הוא היה רשאי להוריש את רכוש אשתו למרות הסעיף המגביל בצוואה ההדדית.
עו"ד עדי חןעו"ד עדי חןאבי חן
אלא שבכל זאת הייתה מחלוקת בין השופטים. השופט אלכס שטיין, שהחזיק בדעת מיעוט, סבר שתוצאת הטעות היא ביטול מוחלט של צוואתו המאוחרת של האב. כפועל יוצא, הסביר, יש לחלק את כלל הנכסים שהותירו אחריהם בני הזוג שווה בשווה בין ילדיהם, כפי שקובעות צוואותיהם ההדדיות.
לעומתו קבעו שופטי הרוב, דוד מינץ וחאלד כבוב, כי אין הצדקה לבטל לגמרי את הצוואה המאוחרת, אלא יש לתקנה באופן שתתיישב עם איסור הורשת רכוש האישה. "במקרה שנמצאה טעות, דרך המלך אינה הכרזה על בטלות הוראת הצוואה, אלא תיקונה באופן שישקף את מה שהיה המצווה מורה בצוואתו אלמלא הטעות", כתב השופט מינץ.
נקבע כי המנוח בחר לנשל שניים מילדיו מרוב הרכוש, מכיוון שלא היה שבע רצון מהתנהלותם. בהתאם, אם היה יודע שהם עתידים לקבל נתח מירושת אימם, הוא לא היה מצווה להם דבר בצוואתו המאוחרת.
בנסיבות אלה קבעו שופטי הרוב שיש לשכתב את הצוואה המאוחרת, באופן שכל רכוש המנוח יוענק לבנותיו ה"מועדפות", תוך ביטול הורשת הכספים לאחיהן. התוצאה: בעוד עיזבון האם יחולק שווה בשווה בין ארבעת האחים, רכוש האב יחולק רק לשתי בנות.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ המבקשת: עו"ד איתן שלו סולקין • ב"כ המשיבות 2-1: עו"ד עדי אלאלוף • ב"כ המשיב 3: עו"ד מיכל אופיר ועו"ד עינת אברהם הכהן • עו"ד עדי חן עוסקת בירושות וצוואות • הכותבת לא ייצגה בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין