הצמיחה ברבעון השלישי של השנה הסתכמה ב-3.8%, כאשר בחישוב רבעוני מדובר בצמיחה שלילית לנפש של 0.9%. עם זאת, בהשוואה לרבע השלישי של שנת 2023 מדובר בירידה של אחוז אחד בתוצר בישראל וירידה של 2.8% בתוצר העסקי. הצמיחה במגזר העסקי הייתה ברבע השלישי גבוהה יחסית והגיעה ל-5.4%, שהם 1.3% בחישוב רבעוני. ההוצאה לצריכה הציבורית צנחה ברבע השלישי השנה לעומת הרבע השני בשיעור של 10.8%.
מנתוני האומדן הראשון לרבעון השלישי של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו היום (א'), עולה כי ההוצאה לצריכה הפרטית מובילה למעשה את הצמיחה ורשמה עלייה של 8.6%, שהם 2.1% בחישוב רבעוני. בהשקעות בנכסים נרשמה ברבע השלישי השנה עלייה גבוהה במיוחד של 21.8%, שהם 5.1% בחישוב רבעוני.
1 צפייה בגלריה
רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'
רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'
רה"מ בנימין נתניהו ושר האוצר בצלאל סמוטריץ'
(צילום: יריב כץ)
הנתונים הפחות טובים הם כשמסתכלים בהשוואה לרבע השלישי של השנה שעברה, רגע לפני המלחמה - בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד נרשמה ירידה של 6.6% ביצוא סחורות ושירותים למעט חברות הזנק ויהלומים וירידה של 11.3% בהשקעות בנכסים קבועים.
בהשוואה לרבע השלישי של 2023 נרשמה ברבע השלישי השנה עלייה של 13.2% בהוצאה לצריכה ציבורית ועלייה של 3.7% בהוצאה לצריכה פרטית. ברבע השלישי השנה בהשוואה לרבע השני השנה נרשמה עלייה חריגה ביבוא למעט יבוא ביטחוני, אוניות ומטוסים, בשיעור של 26.7%, שהם עלייה משמעותית של 6.1% בחישוב רבעוני. עם זאת, בהשוואה לרבע השלישי אשתקד נרשמה ירידה של 0.8% ביבוא.
נתונים מעניינים נרשמו בהוצאה לצריכה הפרטית שעלתה ב-5.8% ומנעה קריסה בנתוני הצמיחה ברבע השלישי השנה. הצריכה הפרטית לנפש עלתה ב-7.4% בחישוב שנתי ברבע השלישי בהמשך לעליה של 11.8% ברבע השני. עליה של 10.4% נרשמה בצריכה הפרטית השוטפת לנפש – הוצאות למזון, טבק, דיור, דלק, חשמל וכדומה.
ההוצאה למוצרים בני קיימה למחצה לנפש כמו על הלבשה והנעלה, טקסטיל לבית, מוצרי בידור ופנאי וכדומה עלתה ברבע השלישי ב-52.9% - שיעור גבוה במיוחד.
ההוצאה למוצרים בני קיימה עלתה אף ב-73% בחישוב שנתי, כאשר ההוצאות לכלי רכב לשימוש פרטי עלו בשיעור גבוה במיוחד של 110%.
מדובר בהפתעה קלה לטובה מבחינת הצמיחה למשק, לאחר שהצמיחה ברבעון השני הסתכמה בשיעור מזערי של 0.3% בלבד בחישוב שנתי ו-0.1% בחישוב רבעוני. נתוני הרבעון הראשון והשני התעדכנו לרעה בעיקר בעקבות מידע מעודכן שהתקבל על הצריכה הבטחונית וכן הנתונים מנוכי העונתיות התעדכנו בשל הוספת הרבעון השלישי.
נתוני הלמ"ס מהיום מעמידים בספק את תחזית משרד האוצר שהשנה תסתיים בצמיחה חיובית של 0.4% (שמהווה כמובן צמיחה שלילית לנפש), שכן בתום שלושה רבעונים הצמיחה עודנה מצויה בתחום של מינוס 1.0%-.
בנוסף, גזירות התקציב הצפויות החל מחודש ינואר, כולל העלייה בשיעור המע"מ ותשלומי הביטוח הלאומי והקפאת מדרגות מס הכנסה ונקודות הזיכוי יקטינו את כמות הכסף הפנוי של משקי הבית בישראל בממוצע בכאלף שקל בחודש. מצב זה צפוי להפחית את הצריכה הפרטית הגבוהה יחסית בחודשים האחרונים ולפגוע לכן גם בנתוני הצמיחה ב-2025.