חברי הכנסת ואנשי המקצוע הביעו היום (ה') בוועדת הכספים התנגדות חד-משמעית מהצעת אנשי משרד האוצר להפחית את מספר החודשים העומדים לרשות משפרי הדיור בין התקופה שהם רוכשים את הדירה החדשה ועד למועד מכירת דירתם הישנה מ-18 חודשים כיום ל-12 חודשים בלבד. תקופת החסד שהמדינה מעניקה למשפרי הדיור מאפשרת להם זמן ראוי על מנת למכור את דירתם הישנה מבלי שידרשו לשלם מס רכישה ומס שבח בדומה למשקיעים.
>> לסיפורים החשובים והמעניינים בכלכלה ובצרכנות - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו והאזינו לתוכנית כסף חדש ב-ynet radio
השינויים בתקופה שהעמידה המדינה למשפרי הדיור לצורך מכירת דירתם השתנו בשנת 2016, וכחלק מהמהלכים שנקט בהם כחלון כדי להציף את השוק בדירות, אישרה ועדת הכספים הוראת שעה עד סוף 2021, שצמצמה את תקופת המכירה של דירה ישנה מ-24 ל-18 חודשים. במקביל, ברכישת דירה חדשה "על הנייר", כאשר מועד קבלת המפתח עומד על שנה וחצי לפחות, ניתנה לקונים ארכה של 12 חודשים מיום קבלת החזקה על הדירה החדשה עד מכירת הדירה הקודמת. עם סיום הוראת השעה חזרה תקופת החסד שמקבלים משפרי הדיור (משחלפי דיור), ל-24 חודשים, ובאוצר מבקשים להוריד אותה ל-12 חודשים.
נציגי האוצר שנכחו בדיון העלו שני טיעונים עיקריים לטובת הנושא: הראשון הוא שהנהנים העיקריים מהחזקת הדירות למשך תקופה ארוכה הם העשירונים העליונים, אלה המרוויחים יותר מפי שניים מהשכר הממוצע. הטיעון השני הוא לעודד את חזרת אותן דירות אל השוק.
חברי הכנסת וכן אנשי מקצוע שנכחו בדיון טענו כי המהלך עשוי לפגוע קשות גם בזוגות צעירים המתקשים למכור דירה במיוחד בעת הזו כאשר הביקושים לדירות נמצאים במגמת ירידה חדה, ועלולה להעמיד אותם בסיטואציה שבה הם נאלצים למכור את דירתם בזול כדי להימנע מתשלום מיסוי של משקיעי נדל"ן. לשם השוואה, עד לסכום של 1.919 מיליון שקל ישנו פטור למשפרי דיור ממס רכישה, אלא שבמקרה שבעלי הדירה לא מצליחים למכור אותה בתקופה שהוקצבה להם הם ידרשו לשלם מס רכישה כמו שמשלמים על דירה להשקעה, העומד על 8%, ובסכום של כ-150 אלף שקל. כשמדובר בזוג צעיר, סכום כזה יכול להיות אסון כלכלי שיוביל אותם לקריסה. בדומה, אי מכירת הדירה במשך תקופה ארוכה גם יכולה לבטל את הפטור ממס שבח לו זכאים כיום משפרי הדיור עד לתקופה של 18 חודשים.
נציג האוצר, יפתח עשאל אמר בדיון, "מי שנהנה מההטבה אלה אנשים שיש להם הכנסה גבוהה הרבה מעל השכר הממוצע. מי יכול להחזיק דירה במשך שנתיים? זה מגיע על חשבון אלה שרוצים לרכוש דירות. לראיה, הקבלנים מורידים היום מחירים, וביד שנייה המחירים בקושי יורדים כי הם יכולים לחכות, והראשונים שמחכים אלה עשירים שלא רוצים להתפשר על המחיר וממשיכים להחזיק את הדירה".
אסף וקסלר מהאוצר הוסיף: "רוצים שדירות יכנסו חזרה לשוק, אנחנו לא רוצים שאנשים ישבו סתם על דירות שגם לא מושכרות. אלה אנשים שנהנו מעליית מחיר של 30% בשנתיים האחרונות. מי שנהנה מההטבה הם לא הזוגות שצריכים למכור את הדירה הראשונה כדי לממן את הדירה החדשה שרכשו, זו אוכלוסייה חזקה, אנחנו רואים שככל שהשכר גבוה יותר מחזיקים את הדירה יותר זמן ולא מורידים מחירים".
יו"ר ועדת הכספים, ח"כ משה גפני, אמר: "יש מצבים שבהם האדם רוצה למכור את הדירה ולא מצליח ואתם מטילים עליו מס רכישה לא בצדק ועכשיו אתם רוצים להוריד את זה לשנה? בעבר אמרו באוצר שזה יעודד את האנשים למכור את הדירה וסמוטריץ שהיום הוא שר האוצר אמר אז שאתם חיים בלה לה לנד".
ח"כ אלי דלל היה היחיד מבין התומכים בעמדת האוצר אך אמר כי הוא סבור שיש לבצע את הגדרת התקופה בצורה דיפרנציאלית, "אני מקבל את גישת האוצר, אנחנו רואים שמי שיש לו כסף יכול לנצל את זה, אבל אנחנו מסתכלים גם על משפרי דירה, אז תגבילו את זה שמי שרכש דירה עד ל-2.5 מיליון שקל לא מוגבל בתקופה".
ח"כ ינון אזולאי אמר כי "לעתים הנסיבות אינן תלויות במשפרי הדיור, הם רוצים לשפץ דירה, וזה הליך שיכול להתארך מבלי שישאר להם הרבה זמן למכור את הדירה".
ח"כ נעמה לזימי אמרה כי "זוגות צעירים מחליטים לפעמים לרכוש דירה זולה ואז רוצים לשפר דיור, אלה תהליכים שלוקחים זמן וברגע שתייצר מנגנון כל כך לחיץ אתה מאלץ אותם למכור את הדירה מהר. בישראל של היום דירה בודדה היא נכס ושיפור דירה היא הדרך היחידה לשפר חיים, אני לא רוצה לעשות את זה על גב הזוגות הצעירים".
ח"כ עאידה תומא סלימאן הוסיפה, "אלה לא בעלי ההון שמוכרים את הדירות, מי שנפגע בעיקר מהחלטה כזו הם זוגות צעירים או מעמד ביניים שרוצה לשפר את רמת החיים שלו. הייתה סיבה שהערכנו בזמנו את התקופה, אנחנו לא במצב שהשוק פורח והם יאלצו למכור בתקופה כזו מהר זו בריחה מאחריות והשתת האחריות על האזרחים. צריך לתת פתרונות ולא להכריח את האנשים למכור בזול כדי להביא פתרונות".
עו"ד יוסי אלישע נציג לשכת עורכי הדין אמר: "אנחנו מדברים על אנשים שהדירה הזו היא כל עולמם, המשמעות היא שמי שצריך לשלם מס רכישה לא יהיה משפר דיור אלא מחוסר דיור. בשיא הביקוש הוועדה הביאה את זה ל-18 חודשים, ועכשיו הביקושים ירדו. היה מתבקש להעלות את היקף החודשים ולא להוריד. מה תעשה משפחה בפריפריה שלא הצליחה למכור אפילו ב-18 חודשים?".