בית המשפט למשפחה בתל אביב אישר לאחרונה לאישה לצאת ללימודי פוסט-דוקטורט בחו"ל עם בתה בת ה-4 וזאת חרף התנגדות האב. השופטת לורן אקוקה קבעה שמדובר בטובת הילדה, אף יש לעשות זאת בכפוף לשמירה על רצף מפגשים חודשי עם האב.
ההורים – נוצרייה ויהודי – התחתנו בנישואים אזרחיים ב-2012 ושנה לאחר מכן עלו לישראל. בשלב מסוים עלו יחסיהם על שרטון ובינואר האחרון ניתן פסק דין ל"התרת נישואיהם" (המקבילה האזרחית לגירושים). במקביל פנתה האם לבית המשפט בבקשה להתיר לה לצאת עם בתה ללימודים של שנתיים בחו"ל. היא הדגישה שמדובר בהזדמנות שלא תחזור, וממילא כשישובו תעלה הבת לכיתה א' בארץ.
האב התנגד וביקש לקבל את המשמורת על הבת לתקופה שבה האם בלימודים. בתגובה טענה אשתו לשעבר שהוא בעל נטייה להתפרצויות זעם ושינויים תכופים במצב רוח, מאובחן עם ADHD וצורך קנאביס רפואי על רקע פגיעתו בתאונת דרכים.
האב התעקש מנגד שהוא עושה שימוש מידתי בקנאביס ולא מעשן בקרבת בתו. לגופו של עניין הסביר שעלה לישראל על מנה להשתקע בה ולגדל בה ילדים, ומכאן שעל בתו להישאר במחיצתו. הוא העלה חשש מפני השתקעות בתו בניכר על רקע המצב הביטחוני בישראל, שלעמדתו עלול להניא את האם מלחזור עמה אחרי הלימודים.
אבל השופטת אקוקה כתבה: "המצב הביטחוני בישראל הוא מן המפורסמות וקשה במרחק של תשעה חודשים מאז פרצה מלחמת 'חרבות ברזל' להתייחס למצב הביטחוני הנוכחי ככזה אשר מעלה את החשש להגירה לצמיתות לאפשרות ממשית".
לגופה של תביעה נקבע שמכוח חזקת הגיל הרך ועקרון טובת הקטין מוצדק לקבל את בקשת האם לעבור עם בתה זמנית לחו"ל. בפסק הדין צוין שבהתחשב בגיל הילדה ובקשר הקרוב והצמוד שלה עם האם, אין מקום לנתק בין השתיים.
השופטת הדגישה את התזמון האופטימלי ליציאת הילדה מישראל, שכן חזרתה ארצה צפויה בדיוק במועד עלייתה לכיתה א'. לזאת הצטרף תסקיר של עובדת סוציאלית שתמכה בעמדה שלפיה נסיעת הבת עם אימה משרתת את טובתה.
מן העבר השני, צוין, הישארות הילדה במשמורתו המלאה של האב תאלץ אותו להיעזר באימו, שנכון להיום מתקשה לעזור עם גידול הילדה במסגרת זמני השהות הקיימים והמצומצמים יחסית – כך שלא מדובר בפתרון אידיאלי.
לפיכך קבעה השופטת שהאם תוכל לנסוע עם בתה, בכפוף לכך שמדי חודש-חודש וחצי יתקיים מפגש עם האב (פעם הוא ייסע לחו"ל, ופעם האם ובתה יגיעו לישראל). בנוסף, על האם יהיה לשלוח לאב מייל לפחות פעם בשבועיים שבו תעדכן על מצב הבת. האם חויבה לאפשר לבתה לערוך שיחות טלפון או וידאו עם אביה לפחות פעמיים בשבוע.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן
• הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין
• שמות ב"כ הצדדים לא צוינו בפסק הדין
• עו"ד חיה לזר נוטקין עוסקת בדיני משפחה
• הכותבת לא ייצגה בתיק
• בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין
• ynet הוא שותף באתר פסקדין