במרכז השלטון האזורי וביישובי הספר המזרחיים נדהמו לגלות כי הוועדה המיוחדת של הכנסת לתמיכה ביישובים בגבול המזרחי מתכוונת לאשר סיוע לקידום התיירות - לאילת בלבד. הוועדה, בראשותו של ח"כ זאב אלקין, התכנסה היום (ג') כדי לדון בהחלטת הממשלה 1702, שעוסקת בתמיכה בערים מרוחקות הנסמכות על ענף התיירות, אולם בפועל, מדובר בהחלטה שנתפרה למידותיה של אילת בלבד.
על פי ההחלטה, שהתקבלה באפריל 2024, התמיכה תינתן ליישוב באשכול פריפריאליות 1 (לפי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה), המוגדר "עיר ליבה בתחום התיירות". לפי ההחלטה, יש להנחות את משרד התיירות להקצות 25 מיליון שקל מתקציבו ב-2024 עבור פיתוח תשתיות במרחב התיירותי ביישובים הזכאים. אולם בפועל, הקריטריונים הללו הוגדרו כך שהיישוב היחידי שעומד בהם הוא אילת.
יו"ר מרכז השלטון האזורי שי חג'ג', שהוא גם ראש המועצה האזורית מרחבים שבנגב, הפנה ביקורת חריפה כלפי יו"ר הוועדה, ח"כ זאב אלקין (הימין הממלכתי). "בקביעת התנאים לזכאות לתמיכה התעלמתם לחלוטין מהמרחב הכפרי התיירותי ומעסקי תיירות רבים שנפגעו קשו במלחמה", כתב חג'ג'. "כדאי להזכיר שבעלי הצימרים במרחב הכפרי פתחו את ליבם ואת ביתם לאירוח חינם לחיילים ולמפונים, ולא דרשו תשלום או פיצוי מהמדינה". חג'ג' עקץ את חברות המלונאות הגדולות, שזוכות לתשלום מהמדינה על אירוח המפונים, והוסיף כי דווקא אילת דווקא לא ספגה מכה קשה לתיירות, בין היתר בגלל אירוח המשפחות המפונות מצפון ודרום. "זו התעלמות לא סבירה ולא הוגנת, ואנו מצפים לתקן זאת באופן מיידי".
"הופתענו לגלות שבכנסת מצאו זמן ותקציב כדי לצ'פר את אילת, בזמן שבו אנחנו מתמודדים עם נפילת טילים בכנרת ועם כוננות מוגברת בגבול עם ירדן", אמר בתגובה ראש המועצה האזורית עמק הירדן עידן גרינבאום. גרינבאום ציין שבעוד אילת הייתה מלאה בנופשים בימי הקיץ, בכנרת וסביב לה נרשמה ירידה של יותר מ-50% במספר המבקרים. "לצערנו הרב, כל בקשותינו לפיצוי נפלו על אוזניים ערלות", הוסיף. "אנחנו מברכים על הקמת הוועדה שתיתן סוף סוף מענה וקשב לגבול המזרחי, אבל מצפים שתזכור שהגבול המזרחי הארוך במדינת ישראל מתחיל מחמת גדר בצפון ונמשך עד אילת, וצריך לטפל ברשויות ובאתגרים לכל אורכו – ולא רק בחלק הדרומי".
הדיון הקודם של הוועדה, שנערך בספטמבר, עסק בתוכנית לעידוד צמיחה דמוגרפית בת קיימא ביישובי המועצה האזורית גולן וקצרין. "הוועדה תהיה פעילה מאוד", מסר הדובר של חבר הכנסת אלקין. "יש לנו את כל הכוונה להגיע לכמה שיותר מקומות בגבול המזרחי. יש פה כעת ניסיון לקדם החלטות ממשלה שלא קודמו בעבר".
"זו ועדה ליישובים בגבול המזרחי - אבל המיקוד שלה הוא עיר. זו הזיה", אמר בתגובה ארנון בירן, מנהל אגף התיירות במרכז השלטון האזורי. "אזור הכנרת סובל ממשבר בכניסות מבקרים, ואפילו בים המלח סובלים. כל המרחב הכפרי, ובעיקר מפעילי אטרקציות תיירותיות, נפגע. במרחב הכפרי יש כ-3,000 מפעלי תיירות, עם עשרות אלפי מפעילים".
ראש המועצה האזורית תמר ניר ונגר, המשמש יו"ר ועדת התיירות של מרכז השלטון האזורי, הביע אף הוא את אכזבתו מההחלטה. "חבל שמשרד התיירות לוקח החלטה טובה ומקלקל אותה בהתעלמות מהמרחב הכפרי", אמר. "באזור כמו ים המלח, שפעל רבות בזמן המלחמה, נפגעו קשות עסקי התיירות הקטנים - לא המלונות. אני מקווה שהמשרד יתעשת ויתקן את ההחלטה ויכלול את כלל עסקי התיירות בגבול המזרחי בהחלטה".
בינתיים, בוועדה עסקו במצב תיירות הפנים והחוץ באילת לנוכח אתגרי המלחמה, ובהם המשבר בטיסות לאילת. במרכז השלטון האזורי מקווים כי ההחלטה תתוקן, וכי תשומת לב תוקדש מעתה גם למרחב הכפרי.