האינפלציה השנתית בישראל עלולה לעלות הערב (חמישי) ל-3% ואף מעבר לכך אם תחזיות כלכלני הבנקים והאנליסטים יתממשו והמדד יעלה בשיעור גבוה יחסית של 0.4% עד 0.5%. השיעור של 3% הוא הרף העליון של יעד הממשלה לאינפלציה השנה (1%-3%), ועלייה אל הרף או מעבר תקשה עוד יותר על בנק ישראל להפחית את הריבית במשק ב-28 באוגוסט, בהחלטה הבאה על המדיניות המוניטרית של הבנק המרכזי. עם זאת, יש לציין כי לפי רוב ההערכות בנק ישראל לא יפחית את הריבית בכל מקרה.
בארה"ב לעומת זאת מדד המחירים שפורסם אתמול הפתיע לטובה, והוריד את האינפלציה השנתית ל-2.9% - שפל של שלוש שנים. ההערכות הן שהבנק המרכזי בארה"ב (הפדרל ריזרב) יפחית את הריבית ברבע אחוז כבר בחודש הבא, כאשר בשוק צופים כי ייתכנו הורדות נוספות עד סוף השנה, בין היתר לאור הנתונים הכלכליים שפורסמו לאחרונה בארה"ב והעידו במידה מסוימת על האטה. הריבית בארה"ב עלתה בארה"ב 11 פעמים ממרץ 2022 ועד ליולי 2023, ועומדת כעת על שיעור של 5.25%-5.5%.
2 צפייה בגלריה
סופרמרקט
סופרמרקט
סופרמרקט
(צילום: יריב כץ)
מהתחזיות למדד המחירים של ישראל שיפורסם הערב כאמור עולה כי המדד של חודש יולי יהיה השנה גבוה יותר מאשר ביולי אשתקד. אז עלה מדד יולי בשיעור של 0.3% ולכן כל מדד שיהיה גבוה מזה יעלה את שיעור האינפלציה השנתי בישראל אל שיעור של 3% ויותר ל-12 החודשים האחרונים. כיום האינפלציה השנתית בישראל עומדת על שיעור גבוה כשלעצמו של 2.9%.
יצוין כי בחודשים האחרונים טעו נותני התחזיות, כולל במשרד האוצר, במשרדים הכלכליים האחרים וכן בבנקים ובבתי ההשקעות, הן כלפי מעלה והן מטה, כאשר בין השאר טעו בתחזיות מחירי הטיסות לחו"ל, שלמרות הירידה בכמותן, משפיעים במידה רבה על סל ההוצאות של משקי הבית בישראל. גורמים כלכליים כבר מתחו ביקורת על החישובים הללו מאחר שרוב הציבור לא מוציא כיום כספים בתחום הנסיעות לחו"ל, ומוציא הרבה יותר בתחום המזון ובקניית מוצרי הלבשה והנעלה בארץ.
כלכלני הבנקים הגדולים בישראל, הפועלים ולאומי, צופים שהמדד יעלה היום בשיעור של 0.4%. במיטב דש צופים עלייה של 0.5% במדד ומאיר וידר, מנכ"ל וידר משכנתאות, צופה שהמדד יעלה רק עד 0.3%, ובמקרה כזה האינפלציה לא תעלה לשיעור שנתי של 3%.
מוטי הרוש, מנכ"ל חברת פלקון קפיטל, אמר כי "ניתן לצפות למדד מחירים לצרכן שמצביע על עלייה מתונה אך מתמשכת. העלייה ביצוא ויבוא מעידה על התרחבות הפעילות במשק, מה שמוביל לצריכה פרטית מוגברת ועלייה ביבוא מוצרי צריכה. בנוסף, העלייה ביבוא חומרי גלם ומכונות תומכת בהתרחבות הייצור התעשייתי. נתונים אלה עשויים להצביע על לחצי מחירים מצד ההיצע והביקוש, כאשר צריכה מוגברת יכולה להוביל לעלייה במחירים. עם זאת, הירידה בגרעון הסחר עשויה לשחק תפקיד ממתן בעליית מחירים נוספת, במיוחד אם השקל ממשיך להתחזק.
"בתרחיש כזה, ניתן לצפות לעלייה במדד המחירים לצרכן, אם כי לא מדובר בעלייה חדה אלא יותר במגמת התייקרות מתונה. התחזית יכולה להיות לעלייה של כ-0.2% עד 0.4% במדד המחירים לצרכן לחודש יולי, בהתאם למגמות שהוזכרו".
2 צפייה בגלריה
הכלכלנים טעו בנוגע לתחזיות מחירי הטיסות
הכלכלנים טעו בנוגע לתחזיות מחירי הטיסות
הכלכלנים טעו בנוגע לתחזיות מחירי הטיסות
(צילום: Gettyimages)
לדברי וידר, "מדד המחירים שיתפרסם היום צפוי לעלות בכ-0.2%-0.3% בעקבות הצריכה הגבוה שהייתה בחודש הקודם במשק ובעקבות גל ההתייקרויות של מחירי הסחורות השונים. מדד המחירים לצרכן צפוי לעבור השנה את היעד האינפלציוני, וההמלצה כיום היא להפחית ככל הניתן את מרכיב ההצמדה במסלולי המשכנתה השונים ולקחת מסלולים שהם לא צמודים למדד".
הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תפרסם את שיעור עליית מדד המחירים לצרכן ובצמוד את מחירי הדירות, שאינם נכללים בחישובי המדד, היום ב-18:30.
פורסם לראשונה: 12:11, 14.08.24