בשיתוף אתר "המקצוענים"
בוא נתחיל מהסוף: לא תקבלו מהכתבה הזו את שם הדגם של שואב האבק האלחוטי המושלם. זה שמקבל דירוג גבוה בכל הפרמטרים: עוצמה, משקל, נוחות שימוש, מחיר ואחריות.
מה כן תקבלו? יכולת השוואה קלה יותר שתעזור לבחור את השואב שמתאים לכם, מבין המגוון העצום של הדגמים שיש בשוק.
כך, תוכלו להתאים את הדגם לצרכים שלכם ולתקציב. כלומר, לא דגם יקר ומשוכלל מדי, שלא מצדיק את ההשקעה עבורכם. ומנגד, לא תיפלו על דגם בסיסי מדי, גם אם זול יותר, שלא יענה על הצרכים שלכם, ויגרום לכם לרכוש מכשיר נוסף כעבור תקופה קצרה, מה שיגרור הוצאה מיותרת.
מה שחשוב בסופו של דבר הוא לא הדגם, אלא השאלות שאתם צריכים לשאול את עצמכם (או נציג המכירות בחנות) לפני שאתם רוכשים שואב אבק אלחוטי.
אין שואב שמתאים לכולם: גודל הבית, סוג הריצוף (או הפרקט), כמות השטיחים, מספר הנפשות, נוכחות של חיות מחמד, אורח-החיים שלכם, נוחות השימוש והיכולת לשאת משקל – כל אלו ישפיעו על הבחירה.
רק לאחר שהבנתם מהם הפרמטרים שחשובים לכם, התנסיתם בעצמכם באחיזה במוצר באחת החנויות הפיזיות ובדקתם מה מגיע כחלק מהערכה הבסיסית ומה תצטרכו לרכוש בנפרד - אז ורק אז, נכנס עניין המותג, משך האחריות והמחיר. כך תדעו שאין לכם הפתעות במחיר, שלא חסרה לכם מברשת חשובה או סוללה רזרבית, ושבכלל יש אפשרות להחליף סוללה, למשל.
כמה מילים על השוק ועל מגמות צפויות
"אם בעבר, מבין מכשירי החשמל הנפוצים בישראל, הייתה שליטה למכשירי חשמל גדולים במיוחד (מכשירים 'לבנים'), הרי שכיום קטגורית שואבי האבק היא במקום ה-3 בישראל, מקום שבעבר היה שמור למכונות הכביסה", מציין ליאור בוננקו, יבואן Tineco בישראל.
ככל שהתחרות גדולה יותר, כך ההיצע גדול יותר. אמנם יש קטגוריות שונות: לואו-קוסט, רגיל ופרימיום, אך בהחלט ניתן לומר שכמעט בכל תקציב ניתן לקבל תמורה הולמת למחיר.
אגב, גם אם אתם מעוניינים בקטגורית פרימיום, תמיד תוכלו להתפשר על הדגם, לקנות שני דגמים אחורה, וליהנות מהעובדה שכמו שבשוק הסמארטפונים, כניסה של דגמים חדשים, מוזילה משמעותית את הדגמים הישנים. ויש את שוק היד-שנייה הפורח, כמובן ברשתות החברתיות. אולי תצטרכו לרכוש סוללה חדשה, אך רבים מחליפים מכשיר למרות שהוא עדיין תקין לגמרי, רק בשל הרצון להתחדש.
איך זה נהיה כ"כ אפנתי לשאוב אבק בשנים האחרונות?
"ראשית, העיצוב הפך להיות יותר כמו של גאדג'ט, והוא בהחלט יותר 'גברי', מה ששינה את יחסי הכוחות בבית" אומרת מורן באום, מנהלת השיווק של דייסון.
"עד היום לא ראינו בנים שמעלים תמונה שהם שואבים, וזה פתאום נהפך להיות קטע, כמו פעולת הגיהוץ שבמשך השנים הפכה להיות פעולה גברית", מוסיף בוננקו.
"שנית, זה כבר לא רק שאיבת אבק, כמו בעבר. בשנים האחרונות, שואב האבק החליף עבור רבים את השימוש במטאטא וביעה. השימוש העיקרי בו הפך להיות על רצפה ופרקטים, ופחות על שטיחים. אגב, בעברית הוא מכונה שואב-אבק, אבל באנגלית הוא 'ואקום קלינר (מנקה ואקום), והוא אכן לא רק לשאיבת אבק, אלא באופן כללי שאיבת לכלוך שיש על רצפה ועל שטיחים וריפודים".
לפני הכל: שואב או שואב-שוטף אלחוטי?
סוג המכשיר הוא השאלה הראשונה שאתם צריכים לשאול את עצמכם. בכתבה זו לא נרחיב על שואב אבק נגרר (מכונה גם 'צילינדר') שכולל בסיס עגול עם גלגלים שיושב על הרצפה, ואליו מחובר צינור עם מוט שאיבה. נתמקד בשואב אלחוטי מסוג עומד (עם מוט שאליו מחובר מנוע) ובשואב-שוטף.
שואב אלחוטי רגיל, אינו כולל שטיפה. הוא מתאים לניקוי שטיחים, פרקטים, אריחים, ריפודים ומזרונים.
שואב-שוטף אלחוטי, הוא סוג שלאחרונה נכנס לשוק, אך טרם ברור אם הוא אכן הדבר הבא, או שכמו השואב הרובוטי (שנע עצמאית על הרצפה ומנגב אותה), גם הוא רק טרנד זמני.
"שואב-שוטף, בשונה משואב רובוטי, כולל זרם משמעותי של נוזל ניקוי, והוא בהחלט מסתמן כתחליף ראוי להעברת סמרטוט", מציין בוננקו.
"הבתים בישראל כוללים יותר ויותר פרקטים, ומצריכים טיפול שונה ברצפה ממה שהכרנו בעבר".
לדבריו בוננקו, "הוא גדול וכבד יותר משואב אלחוטי, כך שאינו מיועד לשאיבה או ניקוי של שום דבר שבגובה. ואולם, היתרון הגדול שלו הוא שהוא מונע את הצורך בטאטוא יסודי מקדים של הרצפה, שכן הוא גם שואב את הלכלוך וגם מנגב את הרצפה".
"ניתן לשלוט בכמות המים שיוצאת ממנו, ולבחור אם לבצע ניגוב לח או רטוב יותר", מוסיף בוננקו.
ועדיין, מי שמורגל בספונג'ה מסיבית עם הרבה מים, יכול לטעון שעבורו זה רק תחליף ל'העברת סמרטוט' ביומיום ולא לספונג'ה השבועית היסודית. כמו כן, חשוב להדגיש שמוצר השואב-שוט, מעט מגושם יותר, כך שהוא מעט פחות נוח לתמרון, ולא מגיע לפינות ואל המפגש בין הרצפה לקיר.
עוד דבר הוא נוזל הניקוי. אם תרצו להשתמש בנוזל הייעודי למכשיר, תצטרכו לשלם כמה עשרות שקלים על כל מיכל, ולהפוך לצרכן שבוי. סביר להניח שתוכלו להשתמש גם בתחליפים, אך כדאי לבדוק לפני כן את האותיות הקטנות בהוראות השימוש של היצרן, בכל הנוגע לאחריות והחרגתה במקרים אלו.
ועדיין, אחרי ביסל וטינקו, גם דרימי (Dreame) וג'ימי (Jimmy) נכנסו לשוק עם גירסת שואב-שוטף משלהן, מה שמצביע על כך שבהחלט מדובר במוצר שיש לו קהל בשוק הישראלי. ומה לגבי דייסון ושארק? הן בחרו לא להיכנס לקטגוריה.
"זיהינו את המגמה הזו ואת דרישת הישראלים למוצר שהוא גם שואב וגם שוטף, והחלטנו גם לייבא את הקטגוריה הזו", אומרת מיכל צימרמן, מנהלת השיווק של קריסטלינו בע"מ, יבואנית דרימי בישראל. "לאחרונה החלנו לשווק את דגם H11 שהוא שואב ושוטף באותו המכשיר, שמאפשר פעילות רציפה של 35 דקות, לשאיבה של בית בשטח של כ-200 מ"ר".
אביזרים לשטיפה שנמכרים בנפרד? זהירות, האחריות על המוצר תתבטל
לאחרונה צצו בשוק כל מיני אביזרים המתיימרים להפוך את שואב האבק האלחוטי לשואב-שוטף. גם אם זה נכון ואפשרי, דעו שזה מנוגד להוראות היצרן, ושולל מכם את האחריות. לכן, גם אם עלות האביזר זניחה, לא שווה לסכן מכשיר ששילמתם עליו כמה אלפי שקלים, רק בשביל לנסות לשנות את ייעודו, כשהוא לא תוכנן לכך.
"רבים לא יודעים, אבל גם שאיבת שיירי סיד מהקיר (תוך כדי קידוח, למשל), יכולים להרוס את המכשיר שלכם", אומרת באום. "בסיד יש לחות, והיא יכולה לגרום לקורוזיה במנוע".
כלומר, מכשיר שלא תוכנן להיות במגע עם מים, יכול בקלות להיהרס. ואז, כשתבואו לתקן את המנוע, תגלו שאין לכם אחריות מהיצרן. ובצדק, אגב. הבעיה היא שצרכנים רבים לא מודעים לכך, שכן האביזר משווק להם כ"ראש שטיפה ונגיבה מותאם דייסון", למשל. ואז, כשהם מגלים, כבר מאוחר מדי ונגרם נזק למנוע.
היצרן שמכר את תוסף ההתקן הזה, בוודאי לא יעניק אחריות על השואב עצמו. וכך יוצא, שגם אם חברת האם מוכנה להעניק לכם שירות תיקונים, הוא כרוך בתוספת מחיר שלא תמיד הופכת את התיקון למשתלם.
בנוסף, אם אתם משתמשים בשואב (שאינו שוטף), הימנעו מלשאוב את הרצפה או את השטיח, כשהם רטובים. קורונפלקס עם חלב? השטיח אולי יהיה נקי, אבל בהחלט יכול לגרום לנזק לשואב.
"גם החזרת הפילטר לאחר הניקוי, כשהוא עדיין רטוב, תשלול מכם אחריות, ותיחשב לשימוש רשלני", מוסיפה באום.
לסיכום, היצרן יוכל להתנער מאחריות, בטענה שהשתמשתם בו בניגוד להוראות השימוש ועם אביזרים שלא מותאמים למכשיר שרכשתם.
מהם הפרמטרים שחשוב לקחת בחשבון לפני הרכישה?
אחרי שבחרתם את סוג המוצר, את התקציב שעומד לרשותכם ואתם ניגשים להשוות מחירים, ראו לנגד עיניכם את הפרמטרים האלה. כך, תדעו שאתם משווים לא רק מחיר, אלא גם את התמורה למחיר.
עוצמת היניקה
אחד הפרמטרים החשובים הוא עוצמת היניקה. אל תתבלבלו בין עוצמת יניקה לבין הספק של המנוע. עוצמת יניקה היא בין 300-450 בדרך-כלל, כשלא כדאי להתפשר על פחות מעוצמה של 350-400, אם יש לכם כמות משמעותית של שטיחים בבית. אם השטיחים עבים, מומלצת אפילו עוצמה גבוהה יותר.
שיטת השאיבה
ישנן שתי שיטות שאיבה: ישירה וצקלונית. החיסרון של שאיבה ישירה הוא שהשקית או הפילטרים נסתמים מהר יחסית. ואולם, גם בשואב עם שאיבה צקלונית (שמפרידה את הלכלוך מהאוויר), אשר מיוצר באיכות ירודה יחסית, הפילטרים יכולים להיסתם במהירות רבה יחסית. לכן, אם בוחרים בשאיבה צקלונית, חשוב לרכוש דגם מוכר, שקיבל ביקורות טובות. מוטב להתפשר על דגם ישן יותר של חברה מוכרת, מאשר לבחור בדגם חדש ולא מוכר, שטרם נבדק לאורך זמן על-ידי צרכנים.
איכות הסינון
"חשוב לבחור שואב אבק מצויד במערכת סינון ואטימה מלאה בכדי למנוע חזרה של לכלוך לחלל החדר", מסביר לוי. "פרמטר זה חשוב מאד גם לסובלים מאלרגיה, רגישות לאבק ומשפחות עם ילדים קטנים".
ככל שהמסננים (פילטרים) איכותיים יותר, ובעלי תקן בינלאומי, הם ימנעו חזרה של לכלוך ואבק לחלל החדר. לכן, בעניין זה לא כדאי להתפשר, שכן מדובר באוויר שאתם נושמים. מסננים מוכרים בעלי תקן בינלאומי הם HEPA או S-CLASS. אם אתם לא אוהבים את הריחות הלא נעימים במהלך פעולת השאיבה, בחרו דגם שכולל גם מסנן פחם, שתפקידו לנטרל ריחות אלו.
הסוללה: משך העבודה איתה, נוחות ההטענה והאם ניתן לרכוש סוללה נוספת
סוג הסוללה: האם הסוללה נשלפת או לא? אם היא נשלפת, הרי שתוכלו לרכוש סוללה נוספת בנפרד, ולהחליף אותה ברגע שהיא נגמרת. כך, לא תצטרכו להפסיק את הניקיונות באמצע. זהו נתון חשוב שמשפיע מאוד על נוחות השימוש שלכם ועל רצף העבודה. זה רלוונטי בבתים עם שטח רצפה גדול, כמות גדולה של שטיחים וריפודים. אם מדובר בדירה קטנה יחסית, אינכם נוהגים לשאוב את הרצפה אלא רק את השטיחים, הרי שתוכלו לסיים בטעינה אחת את שאיבת כל הבית.
סוללת ניקל-מתכת (NiMH) או סוללת ליתיום-יון (Li-Ion? גם עניין זה ישפיע על הנוחות ועל התקציב שלכם. מדוע? כי אמנם סוללת ליתיום יקרה יותר, אך היא קלה יותר ומחזיקה מעמד למשך זמן רב יותר (300-500 מחזורי טעינה מלאים). לעומתה, סוללת ניקל-מתכת, יכולה להפסיק להיטען בצורה מלאה כעבור תקופה של כשנה, מה שיקטין משמעותית את משך העבודה איתה.
זמן השאיבה של הסוללה: הוא שישפיע על כמות הדקות שתוכלו לשאוב לפני שהסוללה נגמרת. ככל שיש יותר מיליאמפר, כך זמן השאיבה גדול יותר. לא כדאי להתפשר על סוללה עם פחות מ-2,500 מיליאמפר (מסומן כ-MAH).
שימו לב, שמרבית החברות מתהדרות במשך טעינה גבוה יחסית, אך נתון זה מתייחס רק לעוצמת השאיבה הנמוכה ביותר, על משטח מסויים ועם מברשת מסויימת.
ככל שעוצמת השאיבה גבוהה יותר, השאיבה היא על שטיח עם סיבים ועם מברשת ממונעת, כך זמן השאיבה מתקצר משמעותית. הפערים גדולים ויכולים להגיע ל-60 דקות בעוצמה הנמוכה, ולא יותר מכ-10 דקות בעוצמה המקסימלית. קחו זאת בחשבון, כי אם אתם אוהבים לשאוב על עוצמה מקסימלית, תרגישו שאתם במירוץ נגד הזמן ותצטרכו להתעסק עם החלפת סוללות לעתים קרובות.
משך טעינת הסוללה: ישנם דגמים שיאפשרו לכם להטעין את הסוללה במשך כשעתיים, וישנם דגמים שיצריכו גם 4 וחצי שעות. לכן, לא כדאי להתייחס רק לזמן המצויין לצורך שאיבה, אלא גם לזמן שלוקח לסוללה להיטען מחדש.
משקל השואב ומיקום המנוע
רבים מגלים את חשיבות משקל השואב רק לאחר שהם רוכשים את השואב האלחוטי הראשון שלהם. לא כדאי להקל ראש בכך, גם אם בדקתם פיזית את השואב בחנות למוצרי חשמל. יש הבדל בין עבודה איתו למשך דקה-או שתיים בחנות, לבין שאיבה של הבית במשך כחצי שעה.
נשים, או כל מי שבעל מפרק כף-יד רגיש, ירגישו מיד את ההבדל בסיום השימוש הראשוני. לא כדאי לסבול מדלקות במפרקים, רק בשל היעדר מודעות לחשיבות המשקל.
גודל המיכל: ראשית, גודל המיכל משפיע על ביצועי השואב. "אחרי שאיבה הלכלוך והאבק עולים למיכל האיסוף", מסביר ליאור לוי, סמנכ"ל הסחר של שריג אלקטריק, היבואנית הרשמית של שארק.
"ככל שמיכל האיסוף גדול יותר, הדבר משפיע לטובה על הביצועים. זאת, משום שיש זרימת אוויר טובה יותר בחלל התא ועוצמת היניקה נשמרת".
שנית, משפיע על המשקל של השואב: "בדרך-כלל, ככל שעולים ברמת הדגם, כך גם המשקל שלו עולה", מסבירה באום. "הסיבה: דרוש מיכל ריקון גדול יותר וסוללה גדולה יותר שתאפשר זמן שאיבה ממושך יותר. לכן, צריך לקחת זאת בחשבון, ולרכוש בהתאם לצורך, כך שהמכשיר יותאם לגודל הבית, ולמידת השימוש בו".
אם יותר מאדם אחד משתמש בו בבית, העדיפו דגם שמאפשר שינוי מיקום המנוע ואפשרויות אחיזה שונות.
כך, תוכלו למקם את המנוע למעלה (ליד ידית האחיזה), כשאתם זקוקים נקודתית לגישה נוחה מתחת לרהיטים ופינות. בשאר הזמן (ניקוי שטיחים גדולים או משטחי רצפה), תוכלו להשתמש בו כשהמנוע ממוקם למטה, ליד הרצפה. כך, לא תצטרכו להפעיל כוח מיותר על מפרק כף-היד העדין ורגיש לפציעות ולסיבובים לא נכונים.
אם אתם משתמשים בשואב לניקוי מדרגות, מפלסים שונים וכמות גדולה יחסית של ספות ומזרנים, שיקול המשקל הופך להיות משמעותי יותר. אז, כדאי גם לוודא שידית האחיזה נוחה לכם, בשימוש ממושך.
"דעו שקיימים דגמים שכוללים גם עמדת טעינה ניידת", מסבירה באום. "זה רלוונטי לבתים עם שתי קומות, שבהם יש מלה על הקיר ועוד תחנת עגינה ניידת שמאפשרת להניח את השואב בזמן שלא משתמשים בו במצב עמידה, ולא להשעין אותו על הקיר, מה שיגרום לו ליפול בקלות".
"עמדת עגינה ניידת מאפשרת שימוש ואחסון קלים ונוחים, וניוד של השואב ברחבי הבית, בייחוד אם זהו בית עם מפלסים", מוסיף ורלוקר.
עוצמת הרעש של המנוע
רובנו מגלים שפגענו בשמיעה, רק כשכבר מאוחר מדי. שואבים רבים הם רועשים מדי, וכשמדובר בעבודה יומיומית, בסמוך לילדים קטנים, לא כדאי להתפשר על דגם רועש.
ככל שמפעילים על עצמה גבוהה יותר, כך המנוע מרעיש יותר. תוכלו להתגבר על כך תוך שימוש באטמי אוזניים ובשעות שהילדים לא נמצאים בבית. ועדיין, זהו בהחלט שיקול שכדאי לקחת בחשבון.
ההמלצה היא לבחור בדגם עם עוצמת רעש של 75 דציבלים (ובכל מקרה, לא מעבר ל-85 דציבלים).
כמה פונקציות הוא כולל ומספר המברשות
האם הוא גם נהפך לשואב ידני? כמה מברשות מגיעות עם הערכה ומה עלות תוספת של מברשות? האם יש צינור טלסקופי (שניתן לקצר ולהאריך)? האם יש צינור גמיש, שמאפשר גישה נוחה לפינות פחות נגישות?
"לא כל דגם מגיע עם מגוון גדול של מברשות", אומרת באום. "ההמלצה שלנו היא לא להסתפק בפחות ממברשת לרצפה, מברשת חובטת (המיועדת להוצאת לכלוך מעומק השטיחים) מברשת מסילות צרה (שמשמשת גם לניקוי של אבק מעל פאנלים). בישראל, הבתים מאוד מגוונים: כוללים פרקטים, אריחי קרמיקה ושטיחים. בנוסף, רבים מגדלים חיית מחמד, מה שהופך את הצורך במגוון מברשות לגדול יותר, ביחס לשאר מדינות העולם".
יתרון משמעותי נוסף יש לשואב אלחוטי שמתפרק וניתן לבצע איתו בקלות שאיבה ידנית, ואשר כולל גם מברשת צרה יותר, לשאיבת ריפודים. זאת, משום שהוא ניתן לשימוש נוח גם לצורך ניקוי הרכב.
אם הדגם מגיע עם סט מצומצם מדי של מברשות, אם לא ניתן לרכוש מברשות ייעודיות בנפרד, או אם מחירן מוגזם – זה בהחלט צריך להילקח בחשבון, בעת בחירת הדגם.
אם בבית שלכם יש חיות מחמד, העדיפו דגם עם עוצמת שאיבה משמעותית, ועל מברשת ייעודית שמונעת מהשערות להיתפס בה.
"משתמשים רבים נרתעים מהתעסקות עם שיער שנתקע בראש השואב, בייחוד בבית עם חיות מחמד", אומר ורלוקר. "לכן, כדאי לבדוק שלמברשת יש מסרק שחותך את השערות שמצטברות, ומונע הסתבכות שלהן בראש השאיבה. דבר זה מאפשר שמירה על השואב לאורך זמן".
אם אתם שואבים בעיקר על רצפת פרקט, העדיפו דגם שכולל מברשת פרקט (שהיא רכה ועדינה יותר), או בחרו דגם שמאפשר רכישה שלה בנפרד.
אביזר מפרקי: ממש כפי שהמרפק והברך מאפשרים ליד ולרגל שלנו 'להתקפל', כך גם במוט שאיבה מפרקי. הוא מאפשר לרדת למקומות נמוכים יחסית, מתחת לספות ולמיטות, ועבור רבים הוא אביזר חשוב. "לצרכנים רבים חשוב לנקות מתחת לספות, למיטות ולרהיטים נוספים בבית. לכן, מומלץ לבדוק האם קיים מוט שמונע את הצורך להתכופף ולאפשר נגישות נוחה יותר לשטחים אלו", ממליץ עמנואל ורלוקר, מנהל תחום החשמל הבייתי ברונלייט, הנציגה הרשמית של ג'ימי (Jimmy) בישראל.
לא פחות חשוב ממנו הוא אביזר גמיש שנראה כמו צינור שמתפתל בקלות, אליו מחברים מברשת קטנה לניקוי נוח של פינות, בגובה, ובזוויות שהרבה יותר מסורבל להגיע אליהן עם מוט קשיח, עד כדי בלתי אפשרי. רק אחרי שימוש ראשוני, מבינים את החשיבות שלו.
שואבים רהיטים? השקיעו במברשת רכה: עוד מברשת שתגרום לכם להיפרד לא רק מהמטאטא אלא גם מסמרטוט לניקוי אבק, היא המברשת הרכה. "בשונה מניקוי אבק ממדפים, שולחנות, מזנונים וכן הלאה, כאן אין צורך ללכת ולנער את הסמרטוט מהאבק שהצטבר אליו", אומרת באום.
לדבריה, "מברשת עם שערות רכות, לא שורטת את הרהיטים ומאפשר לשאוב בלי להיצמד ממש למשטחים. ספריה שמלאה בספרים ופרטי דקורציה, תאפשר להגיע לכל המשטח החשוף ולשאוב אותו, מבלי להזיז את כל הרהיטי"ם.
לא בכל פעם נוח להזיז את הפריטים שעל הריהוט, ולמעט בניקיון היסודי הגדול, אפשר להסתפק בשימוש בשאיבה עם מברשת רכה. באום: "מבחינתי, זה מספיק ביומיום. זה גם פתרון יעיל לשאיבת מקלדת של המחשב".
מברשת בוץ: "מברשת זו, תאפשר לכם לנקות לא רק את הריפודים של האוטו, אלא גם את השטיחים הגסים והנשלפים שבתחתיתו. הסיבים שלה קשים יותר, והיא ומתאימים ללכידת לכלוך שקשה יותר לשאוב"\ מוסיפה באום.
שואבים רכב ומשטחים במטבח? יש גם מוצרים ידניים משלימים: אם אתם לא מתכוונים לרוץ לקחת את שואב האבק הגדול בכל פעם שאתם רוצים לטאטא קורונפלקס, או לנגב שקדי מרק שנשפכו על השיש או פירורים מהספה, תוכלו להיעזר בשואב ידני. הוא אמנם לא עם עוצמת שאיבה גדולה במיוחד, אבל מונע את התרוצצות עם מטאטא ויאה. מחירו הנמוך יחסית, הופך אותו למוצר משלים שבהחלט נוח לשמור בהישג יד בקרבת המטבח והסלון. הוא גם מתאים לניקוי זריז של ריפודים ברכב, אך לא תחליף לשואב עוצמתי ולניקוי יסודי.
גודל המיכל: כמות הלכלוך שהשואב יכול לשאוב נמדדת בליטרים. הכמות הממוצעת היא 3-4 ליטר. זוהי קיבולת סבירה למשתמש הרגיל.
נוחות התפעול של המכשיר: הפעלה, הרכבת חלקים וריקון מיכל שאיבה
המכשיר עומד עצמאית או לא? ישנם מכשירים בשוק שבזמן שאינם בשימוש ניתן להעמיד אותם ללא שימוש במתקן כלשהו. זהו שיקול משמעותי שמשפיע על נוחות השימוש בשואב. אם המכשיר עומד עצמאית, לא תצטרכו להתכופף בכל פעם שאת מזיזים רהיט וזקוקים לידיים שלכם פנויות. למרבה הצער, מרבית הדגמים בישראל עדיין לא כוללים את הפונקציה הזו.
צינור מתכוונן: צינור טלסקופי מתכוונן יאפשר להתאים את הגובה למשתמש, יאפשר נגישות טובה למקומות מרוחקים (תקרה, למשל) ויהיה נוח יותר לאחסון (כי הוא מתקפל).
שינוי זווית: אחד הפרמטרים המשפיעים על נוחות ויעילות העבודה עם השואב הם רוחב הזווית שבין ראש השואב לגוף השואב. ככל שהזווית רחבה יותר, כך יש גישה טובה יותר מתחת לרהיטים, ניתן לשנות את הזווית לצורך הגעה לאזורים שבין רהיטים לקירות ואף לאחסן אותו בקלות רבה יותר (שכן זווית של 180 מעלות מאפשרת אחסון בשטח קטן יותר).
חיווי מלא: זמן הסוללה שנותר, עוצמת השאיבה ונוריות התרעה על תקלות שונות – כל אלו הם בהחלט נתונים שתרצו לדעת תוך כדי עבודה, ולא להיות מופתעים כשהסוללה נגמרת, למשל.
במרבית הדגמים, כבר יש צג שמספק נתונים רלוונטיים שמאפשרים לתכנן את הניקיון בצורה מדויקת יותר. חלק מהם, הם בעיקר בבחינת גימיק (כי את מי באמת מעניין מספר החלקיקים שנשאבו?) וחלק מהם מאוד רלוונטיים: כמה זמן נשאר לשאוב בכל עוצמת שאיבה, למשל.
לאחרונה דייסון הרימו את הרף והוסיפו גם מברשת עם אלומת לייזר שמאפשרת לראות היכן נשאר לכלוך, גם בפינות חשוכות על רצפה כהה יחסית. במקרה זה, מה שאולי נתפס כגימיק שיווקי, מתגלה כעזר שימושי במיוחד, שמונע הלוך-חזור עם השואב 'ליתר ביטחון', רק בשביל לוודא שניקינו. ועדיין, המחיר שתצטרכו להוסיף עבור דגם שכולל את השדרוג הזה הוא גבוה במיוחד. בנוסף, ניתן הלייזר מיועד רק לשימוש על אריחים ופרקטים, ואינו רלוונטי לשאיבת שטיחים.
הדק הלחיצה: ישנם דגמים שיחייבו אתכם ללחוץ על ההדק על מנת להפעיל את המכשיר. ברגע שהאצבע אינה לוחצת, המכשיר מפסיק לשאוב. היצרנים טוענים שזה נועד לחסוך בבטרייה, במעבר בין החדרים, כי זה גורם לרבים להתעצל להדליק ולכבות את המכשיר במעברים אלו.
לעומתם, יצרני הדגמים שמאפשרים לקבע את הלחצן טוענים שהרבה יותר נוח לשאוב מבלי להפעיל לחץ על האצבע במהלך פעולת השאיבה. האמת? איפה שהוא באמצע, ובהתאם להעדפת המשתמש.
עוד כתבות בנושא:
קלות הניקוי של המכשיר: כשמדובר בשואבים אלחוטיים עומדים, מדובר במיכל איסוף (ולא בשקיות) וכן בצורך לנקות את המסננים (פילטרים). מאוד חשוב לבדוק האם נוח לפרק את המיכל ואת המסנן ולהרכיב אותם בחזרה. תתפלאו, אבל ההבדל יכול להיות משמעותי בין הדגמים השונים. ככל שהריקון מסורבל יותר, כך ייתכן פיזור של האבק ממיכל האיסוף בשטח הבית.
אחריות: לכמה זמן ומהן ההחרגות
כמו בכל מוצר חשמלי, משך האחריות והיקף האחריות, הם שיגנו עליכם במקרה של תקלה. לוי: "מומלץ לבחור שואב אבק עם האחריות המורחבת ביותר שיש (חמש שנים על השואב ושנתיים על הסוללה)".
"בנוסף, בדקו מהם תנאי האחריות, האם יש דמי השתתפות כלשהם, והאם יש חריגות כלשהן", ממליצים במוקד השירות של אתר "המקצוענים". "למשל: נפילת המכשיר, חדירת מים שגרמה לקורוזיה, שימוש באביזר שנמכר על-ידי חברה אחרת ושולל מכם אחריות וכן הלאה". האותיות הקטנות והמעצבנות הם אולי דבר שלא נעים לקרוא בשלב הרכישה, אך ברגע שיש תקלה ואתם זקוקים לתיקון או לרכיב חלופי, הם בדיוק מה שיגן עליכם. ככל שהמכשיר יקר יותר, ויש כאלה שמגיעים לכמה אלפי שקלים, כדאי מאוד שתהיו מכוסים מבחינת אחריות".