הוועדה המוניטארית של בנק ישראל תפרסם מחר (שני) את החלטת הריבית הראשונה ב-2025. כל החלטה מלבד השארת הריבית הבסיסית במשק בשיעור הנוכחי, שעומד על 4.5%, תהיה הפתעה גדולה. אם הריבית אכן תיוותר ללא שינוי, ריבית הפריים צפויה גם היא לא להשתנות ולעמוד על 6%.
לפני שנה בדיוק הפחית בנק ישראל את הריבית ברבע אחוז מ-4.75% ל-4.5% - הורדת הריבית היחידה בכל 2024. בחודשים האחרונים הפחיתו מדינות רבות את הריבית 3 פעמים וחלקן אף יותר, לרוב ברבע אחוז בכל פעם. בארה"ב הריבית אף הופחתה פעם אחת בבת אחת בחצי אחוז.
הפחתות הריבית ברחבי העולם נובעות מצניחת שיעורי האינפלציה במדינות רבות מהשיאים של 9%-12% לשיעורים של 2%-3% בלבד. זאת לאחר שהאינפלציה זינקה אליהם בעקבות היציאה ממשבר הקורונה. לעומת זאת בישראל האינפלציה השנתית, ששיעורה עומד כעת על 3.5% צפויה לזנק החודש בשל גל עליות המחירים.
חישוב המדד של ינואר צפוי לכלול את עליית המע"מ ב-1% ל-18%, התייקרות החשמל ב-3.5%, התייקרות המים ב-2%, עליית מיסי הארנונה עד לשיעורים של 5.29% והתייקרות של מאות מוצרי מזון, היגיינה, מכשירי חשמל ומוצרים נוספים, בשיעורים של 3%-15%. כל אלה צפויים להזניק את שיעור האינפלציה בישראל ליותר מ-4% ולמנוע הפחתה של הריבית במשק מחר וכנראה גם בסוף חודש פברואר.
יחד עם זאת, בשל מגמת הפחתות הריבית הנמשכת ברוב ארצות העולם, הרצון למנוע גידול בפערי הריבית, אישור תוך חודשיים של תקציב המדינה לשנת 2025 והצפי לסיום המלחמה, עשויים לקדם הפחתת ריבית אחת כבר באביב, אולי עוד לפני חג הפסח. נגיד בנק ישראל פרופ' אמיר ירון, אמר בשבועות האחרונים כי ברמת האינפלציה הנוכחית בנק ישראל יתקשה מאד להפחית את הריבית בישראל לפני סוף הרבע השני של שנת 2025.
ב-18 בדצמבר הפחית הבנק הפדרלי (הפד) את הריבית בארה"ב בפעם השלישית ברציפות לשיעור של 4.5% ובכך הושוותה הריבית בארה"ב לראשונה מזה זמן רב לריבית הבסיסית בישראל. הריבית באירופה הופחתה ב-12 בדצמבר ברבע אחוז ל-3.15%.