התגברות החששות מתקיפה מצד איראן וחיזבאללה שוב מביאה להיחלשות השקל והתנודות העצבניות בשוקי המט"ח צפויות להימשך השבוע. במקביל, נרשמו היום ירידות שערים חדות במדדים המובילים בבורסה בתל אביב.
היום (ב') התחזק הדולר ושערו היציג נקבע על 3.77 שקלים, לעומת 3.74, שערו היציג שקבע בנק ישראל ביום שישי האחרון. האירו התחזק גם הוא ושערו היציג נקבע על 4.12 שקלים, לעומת שערו היציג 4.08 שנקבע ביום שישי. בשעה זו הדולר נסחר סביב 3.78 שקלים והאירו סביב 4.13.
הבורסה המקומית ננעלה בירידות שערים חדות ביחס לתנועות המתונות ובעיקר העליות שנרשמו בשאר הבורסות בעולם. מדד ת"א 35 ירד ב-1.3%, ת"א 125 ב-1.5%, ת"א ב-1.8% ות"א נדל"ן ב-2.2%.
האנליסטים מציינים עם זאת שיש גם היצעי מט"ח של הגופים המוסדיים שמאזנים במידת מה את רכישת הדולרים על ידי ברוקרים והציבור בעת שיא חופשות הקיץ של חודש אוגוסט, כאשר חרף מיעוט יחסי של הטיסות עדיין יוצאים לנופש בחו"ל החודש מאות אלפי ישראלים.
עליית שערי המטבעות הזרים עלולה להוביל סופית לאי הפחתת הריבית בעוד כשבועיים על ידי בנק ישראל, אף שאנליסטים אחדים העריכו בימים האחרונים שנוכח מצבם הקשה של עסקים ומשקי בית בעת האחרונה ולקראת הפחתת ריבית ראשונה בארה"ב שצפויה כבר בספטמבר, עשוי בנק ישראל להפתיע ולהפחית את הריבית הבסיסית במשק ב-28 בחודש ברבע אחוז ל-4.25% בשנה (5.75% ריבית פריים). כעת מתמעטות התחזיות הללו והרבה קשור באופן התגובה האיראנית ובתגובה של ישראל עליה ככל שתהיה מעבר לציפיות.
יוסי פריימן, מנכ"ל קבוצת פריקו ניהול סיכונים פיננסים, הבהיר כי "פעילות המגזר העסקי ממשיכה להזרים מט"ח ולגרור לעודפי היצע ולייסוף השקל. החשש מהסלמה קרובה גורר לפיחות השקל בחזרה מרמות השפל אל מעל לרמת 3.75 שקל לדולר. הצמצום החד והמהיר בהיצע חברות התעופה הזמינות לנופשים ישראלים, תורם לירידה בהיקף הביקוש למט"ח לחופשות".
לדברי פריימן, "אין שינוי בהערכתנו, לפיה הסלמה רחבה תתמוך בהגברת התנודתיות ובביקוש ער לדולר, דבר שעשוי להזניק את שערו לרמת מעל ל-3.8 שקל לדולר, כבר בטווח הקצר". פריימן הוסיף כי "על רקע התרחבות הגרעון והחולשה במדדים הכלכליים, גובר החשש מהפחתת דירוג האשראי של ישראל, מהלך אשר ייקר את עלות האשראי בו מגייסת הממשלה מימון בשוקי חו"ל וינגוס נתח גדול יותר מתקציב המדינה".
ד"ר אריה נחמיאס, חבר בדירקטוריון חברת הראל ולשעבר ראש לימודי מנהל עסקים באוניברסיטה הפתוחה, אמר היום ל-ynet כי לאור המצב יתכן שיהיו עוד ירידות חדות ומפולות בשוקי ההון, אולם מדובר כדבריו "בתופעה מקדמת דנא, כי הבורסה היא נסיכת הגאות והשפל, ולפיכך מפולות בשוק ההון לעולם חוזרות ואין להיבהל מהן יותר מדי, שכן מניות שיורדות תמיד גם עולות אחר כך ואין לכן לבצע מהלכי מכירה חפוזים. כשציבור המשקיעים חווה בשבוע שעבר את ההתרסקות בבורסה היפנית, הירידות החדות בבורסה האמריקנית והעליה החדה במדד הפחד עמדו לפניהם שלוש חלופות: למכור, לרכוש, להתעלם. ברור שתמיד אלה הן 3 החלופות, אולם בעת של מפולת החלופה הנכונה היא לא לעשות כלום ולא לפעול מתוך פחד או רגש".
לדבריו, "עקומת הלמידה על פני עשורים רבים מציגה בבירור את הגאות והשפל בבורסה והחלופה של לא לעשות כלום הוכיחה עצמה כנושאת תשואה חיובית. כשבוחנים את S&P500 מ-1 בדצמבר 1984 ועד 9 באוגוסט 2024, אנחנו רואים הרבה נקודות שפל אבל בסך הכל מערך של 17.66 ב-1 בדצמבר 1984 הוא צמח לערך של 5,326.50 ב-9 באוגוסט 2024, דהיינו עלייה של 30,161.38%.
"ביום שישי המסחר בוול סטריט מחק את כל ההפסדים הכבדים שהתרחשו ביום שני ,יום המסחר הגרוע ביותר השנה שבו מדד הפחד, VIX, זינק לרמה הגבוה ביותר מאז הצרות של מגפת הקורונה. מדדי S&P500 נאסד"ק, דאו ג׳ונס עלו. השווקים סגרו את השבוע התנודתי ביותר של שנת 2024 בעליות. לכן המסקנה ברורה - בעת ירידות חדות פשוט לא לעשות כלום".
פורסם לראשונה: 10:46, 12.08.24