למרות שאין כלל ספק שמפונים מגבול הצפון ומישובים שניזוקו קשות בעוטף עזה לא יחזרו לבתיהם בזמן הקרוב, תוקפו של החוק להעברת מענקי "חלף אבטלה" למובטלים מפוני הצפון והדרום יסתיים בסוף החודש הנוכחי. עד היום, למרות פניות חוזרות ונשנות של הביטוח הלאומי, משרד האוצר לא האריך את הזכאות, כמו גם הזכאות לגילי 67+ המפונים לקבלת דמי אבטלה.
כפי שקרה בשלוש ההארכות הקודמות, כך גם הפעם מתמהמה משרד האוצר בבקשה שהכנסת תאשר את המשך המשלומים, אף שלכולם ברור שאין שום אפשרות להחזרת תושבים מפונים לבתיהם בעת הקרובה, גם אם יושג הסכם להפסקת אש.
1 צפייה בגלריה
שריפה בצומת כוח כתוצאה ממטחי ירי מלבנון
שריפה בצומת כוח כתוצאה ממטחי ירי מלבנון
שריפות בצפון כתוצאה ממטחי ירי מלבנון בשבוע שעבר
(צילום: אביהו שפירא )
בחודש יולי 2024 קיבלו יותר מ-5,000 אזרחים, 200 מתוכם בגיל 67+, מענקי "חלף אבטלה" בסכום כולל של כ-80 מיליון שקל. בסוף החודש החקיקה תסתיים והביטוח הלאומי לא יוכל להמשיך לשלם לזכאים. התשלום עבור חודש אוגוסט יהיה במהלך חודש ספטמבר וזה יהיה התשלום האחרון, לפי שעה, אם לא יאושר המשך לתשלומים האלה.
בביטוח הלאומי ציינו היום, כי גם מענקי האכלוס למפוני הצפון והדרום יסתיימו בסוף חודש אוגוסט ותלויות בהחלטת הממשלה להמשך הפינוי ליישובים, כאשר בכל מקרה רוב התושבים לא יוכלו לשוב לבתיהם, בישובים שניזוקו קשות ולבתים שנהרסו.
בחודש יולי קיבלו כ-1,200 מפוני דרום מענקי אכלוס בסך כולל של כ-6.4 מיליון שקל. ביישובי הצפון קיבלו כ-43,000 מפוני צפון סך כולל של 226 מיליון שקל.
מענקי "חלף אבטלה" ומענקי האכלוס מועברים לתושבי היישובים הזכאים, כאשר יש כיום 12 ישובים באזור הדרום, בהם: נחל עוז, נתיב העשרה, בארי, חולית, כיסופים, עין השלושה ועוד ו-43 יישובים בצפון ובהם מטולה, שלומי, כפר היובל, ראש הנקרה, קריית שמונה, בצת, חניתה, זרעית ועוד.
כדי לבצע את התשלומים יש צורך בהשלמת חקיקה והארכתה וכן לאפשר זמן להיערכות לוגיסטית של הביטוח הלאומי, תוך התאמת מערכות המחשוב והזנת הנתונים למוקדים ייעודים למתן מענה לתושבים. ללא הארכת החקיקה כדין בכנסת, התשלומים לא יוכלו להיות משולמים לזכאים לחודש ספטמבר ואילך.
התשלום לספטמבר אמור להתבצע באוקטובר, שהוא חודש החגים, והיו אף גורמים שציינו שיש להקדים את התשלומים כדי לסייע למפונים ולמבוגרים לקראת חגי תשרי.
יצוין, כי בפעם הקודמת שהיה צריך להאריך את התשלומים הללו, כולל למפונים שתקופת אי שהייתם בבתיהם הוארכה, נאלץ משרד האוצר למצוא מימון למיליארד שקלים לחודשים יולי ואוגוסט. חצי מיליארד שקלים נלקחו מסכום שהוקצב להסכם עם המורים שטרם יצא אל הפועל ועוד חצי מיליארד שקלים הועברו לצורך זה מקיצוץ "פלאט" (זהה) של כל תקציבי משרדי הממשלה.
ממשרד האוצר נמסר בתגובה: "ההחלטה על הארכת הפינויים היא החלטה בהובלת ראש הממשלה ומערכת הביטחון. ברגע שתהיה החלטה על הארכת הפינוי על ידי הגורמים המוסמכים, משרד האוצר יפעל להקצות מקורות כספיים ולהאריך את ההסכמים הרלוונטיים".