כמעט שלוש שנים לאחר שהוכרז כמבנה מסוכן, החלו בשבוע שעבר עבודות השיפוץ של מגדל דיזנגוף בתל אביב, הממוקם ברחוב דיזנגוף 50 מעל קניון דיזנגוף סנטר. מדובר במגדל בן 21 קומות שנבנה בשנות ה-80 של המאה הקודמת, וביוני 2021 הוכרז על ידי עיריית תל אביב-יפו כמסוכן לפי סעיף 3 לחוק העזר העירוני. על פי ההודעה שנמסרה אז לבעלי הדירות, היה צורך בשיקום בטונים במעטפת החיצונית של המגדל עקב התפרקות ונפילה של חלקי בטון.
לפי חוק העזר לתל אביב-יפו (מבנים מסוכנים) התשס"ב – 2001, הדיירים הם אלה שאחראים לתחזוקת הבניין במצב שלא יהווה סכנה לדיירים ולציבור. בחוות הדעת שהגישה העירייה לדיירים, נכתב כי המגדל בנוי משלד בטון ונמצאו סדקים לאחר התפרקות גושי בטון חשוף מהעמודים, מהקורות ומשולי משטחי המרפסות במקומות שונים במעטפת החיצונית של המגדל. עוד נכתב בחוות הדעת של המהנדס מטעם העירייה כי חלקי בטון נפלו לשטח המדרכה והכביש הסמוכים לרחוב דיזנגוף, וחלקם האחר על גג דיזנגוף סנטר.
1 צפייה בגלריה
אדריכלות
אדריכלות
עבודות שיפוץ. מגדל דיזנגוף
(צילום: ColorMaker/Shutterstock)
העירייה קבעה כי יש להוריד את כל חלקי הבטון הרופפים מכל המקומות הנדרשים במעטפת החיצונית של המגדל, וכן להוריד את החלודה מהברזלים ולבצע תיקוני בטון. בעקבות ההודעה התקינו בעלי הדירות רשת מיגון זמנית בתחתית המגדל בחזית הפונה לכיוון רחוב דיזנגוף, אולם בכך לא מולאה דרישת העירייה. עקב כך, באוקטובר 2022 היא הגישה כתב אישום נגד 195 בעלי הזכויות במגדל.
לאחר הגשת כתב האישום, נענתה העירייה לבקשת בעלי הזכויות לקבל דחייה של כחצי שנה לצורך התחלת ביצוע העבודות, ובכפוף להגשת חוות דעת מדי חודש, לפיה הרשת הזמנית שהוצבה בבניין תקינה ומונעת שברי אבנים. בית המשפט קבע כי בעלי הנכסים יעדכנו שהחלו בביצוע העבודות הנדרשות. בעיריית תל אביב-יפו אמרו בתגובה לפניית ynet ו"ממון" כי "בשום שלב לא נשקפה סכנה לעוברי אורח והתהליך בפיקוח של כל גורמי המקצוע הרלוונטיים".
מבדיקת ynet ו"ממון" עולה כי היקף השיפוץ הכולל של המגדל נאמד בסכום של כ-11.5 מיליון שקל – כמעט כ-60 אלף שקל לכל בעל דירה. אחד מבעלי הנכסים אמר ל-ynet כי "הבנו שהשכירות החודשית תופנה לטובת השיפוץ בשנה הקרובה".
מאחר שמדובר במקרה מורכב, הכולל מגדל עם ריבוי בעלים וסכומי כסף נכבדים, נכנסה לתמונה חברת עזרה ובצרון, חברה-בת של עיריית תל אביב יפו, המפעילה את מחלקת בית פלוס, שתפקידה לסייע לבעלי דירות בעיר בשיפוץ החזיתות של הבית המשותף. מבדיקת ynet עולה כי במסגרת זאת העניקה החברה לכל בעל דירה מענק של כ-5,000 שקל והלוואה של עד 52 אלף שקל ב-65 תשלומים ללא ריבית והצמדה כדי לממן את עבודות השיפוץ. בנוסף, פרסמה החברה מכרז ייעודי כדי לאתר קבלנים בעלי סיווג מתאים לביצוע הפרויקט. בחברה ימשיכו ללוות את הדיירים בפיקוח צמוד עד לסיום הפרויקט ושנת הבדק במימון עירוני.
עו"ד שי הוברמן, שותף וראש מחלקת הנדל"ן במשרד עוה"ד פירון, הסביר בשיחה עם ynet ו"ממון" כי "בתל אביב יש חוק עזר למבנים מסוכנים משנת 2001, במסגרתו ראש העיר יכול לדרוש מבעלי הדירות לבצע עבודות כדי להוציא את הבניין מהגדרתו כמבנה מסוכן. בעלי הנכסים בבניין חייבים להבטיח את שלום הדיירים והציבור, ואם הם מקבלים חוות דעת מהעירייה בנושא, עליהם למלא את הדרישה. בבניינים ישנים שמתאימים לפרויקט התחדשות עירונית, היזם בדרך כלל נוטל עליו את העבודות. במגדל דיזנגוף המצב שונה".