הסכם הסחר החופשי שנחתם בין ישראל לוייטנאם, יכנס לתוקפו בחודש נובמבר ויביא להקלות מכס נרחבות על מוצרים המיובאים לישראל, כמו רכב, שימורי טונה ופירות יבשים. במקביל, ההסכם צפוי להביא להקלות מכס בוייאטנם על מוצרים המיובאים מישראל, כמו תמרים, ציוד פלסטיקה וציוד רפואי.
המשמעות של ההקלות הצפויות היא שהיצוא הישראלי לוייטנאם יהנה מיתרון תחרותי ומכניסה קלה יותר לשוק המקומי. תעשיות מתקדמות כמו כימיקלים, ציוד אלקטרוני, מכשור רפואי ותוצרת חקלאית טרייה צפויות להרוויח מההסכם. לצד זאת ביטולי המכסים ייגרמו להוזלה של מחירי המוצרים המיובאים מישראל בוייטנאם. כך למשל, יצוא תמרים לוייאטנם יהנה מביטול המכס שעומד על 30% כיום; המכס על רכזים ומיץ תפוזים שעומד על 50%, יבוטל תוך שבע שנים; המכס על יין ישראלי שעומד על 50% יבוטל תוך שבע שנים; המכס על מוצרי פלסטיק, ציוד השקייה ציוד רפואי שעומד על 15% יבוטל מיידית; המכס על בדים לא ארוגים שעומד על 12% יבוטל מיידית; המכס על מכשירים אופטיים לשימוש רפואי ירד שעומד על 20% יבוטל תוך שבע שנים; והמכס על מוצרי איפור וטיפוח שעומד על 22% יבוטל תוך חמש שנים.
1 צפייה בגלריה
נתניהו וברקת בעת חתימת ההסכם, בשנה שעברה
נתניהו וברקת בעת חתימת ההסכם, בשנה שעברה
נתניהו וברקת בעת חתימת ההסכם, בשנה שעברה
(צילום: משרד הכלכלה)
היקף הסחר בין המדינות עומד על כ-1.3 מיליארד דולר ב-2023, והנתונים מהמחצית הראשונה של 2024 מצביעים על מגמת גידול, כך לפי הערכות מינהל סחר חוץ. זאת, על אף המלחמה בישראל והאתגרים בנתיבי היבוא הימי מאסיה. מינהל סחר חוץ במשרד הכלכלה והתעשייה, שהוביל את המשא ומתן עם שותפים ממשרדי החוץ, החקלאות, המשפטים והאוצר, רשות האוכלוסין וההגירה ומינהל המכס, מעריך כי תרומת ההסכם למשק הישראלי תסתכם בשווי של עשרות מיליוני שקלים בשנה.
במקביל לביטולי המכסים על מוצרים המיובאים מישראל לוייטנאם, יופחת המכס על יבוא מוצרים מוייאטנם לישראל. בין היתר, המכס על רכבים שעומד על 7% יבוטל תוך שבע שנים (לפני שנה הודיעה חברת בי. מוטורס בשותפות עם קרסו מוטורוס כי קיבלה זכיון להפיץ בארץ רכבים חשמליים של וינפאסט הוייטנאמית); המכס על פירות יבשים ואוכמנויות ודובדבנים קפואים שעומד על 8% יבוטל תוך שבע שנים. המכס על אגוזי קשיו שעומד על 4% יבוטל תוך חמש שנים; שימורי הטונה המיובאים לישראל יהנו ממכסה של אלף טון בשנה הפטורה ממכס; והמכס על תחליפי גבינה שעומד על 12.5% יבוטל תוך 10 שנים.
ההסכם, שנחתם ביולי אשתקד על ידי שר הכלכלה ניר ברקת ושר התעשייה והסחר הוייטנאמי כולל לא רק ביטול מכסים הדרגתי אלא גם הסרת חסמים בתחומים שונים, בהם שירותים, תקינה והשקעות.
מנהל מינהל סחר חוץ רועי פישר: "ההסכם הזה הוא ביטוי למחויבותנו להרחיב את אפשרויות היצוא הישראלי לעולם. שוקי דרום-מזרח אסיה ובפרט וייטנאם הם יעד אמין, יציב וצומח עבור ישראל, ואנחנו נמשיך לייצר לתעשייה הישראלית יתרונות יחסיים בשווקים אלו." בין הסחורות העיקריות שנסחרות בין המדינות ניתן למנות: כימיקלים, מוצרי תעשיות כימיות, ציוד אלקטרוני, מכשור אופטי ורפואי, מכונות ומיכון חשמלי ומכני, תוצרת חקלאית טרייה ומוצרי מזון. ניתן לציין כי כיום, מוצרי צריכה רבים מגיעים לישראל מוייטנאם כגון ביגוד והנעלה, קפה, טלפונים סלולריים ועוד".