גזירות ינואר בפתח: החל מחודש ינואר תחוש כל משפחה בישראל בכיסה היטב את גזירות התקציב ועליות המחירים. כל משק בית יוציא מאות שקלים יותר בחודש, ולעיתים אף יותר מאלף שקל — בהתאם לגודל המשפחה ולהכנסתה.
לאחר שכבר הוחלט לייקר בחודש ינואר 2025 את מיסי הארנונה, מחירי המים, המע"מ, מס הבריאות, הביטוח הלאומי ומחירי התחבורה הציבורית — רשות החשמל הודיעה אתמול (שלישי) על עלייה משמעותית במחיר החשמל בינואר הקרוב. חשוב לציין: זה לא רק שנשלם יותר בחשבון החשמל הביתי, עליית תעריפי החשמל עשויה לגרום לזינוק גם במחירי מוצרים רבים במשק בשל התייקרות תהליכי הייצור.
על פי השימוע שפירסמה רשות החשמל, התעריף לצרכן ביתי יעלה בכ-3.8% ב-2025. זוהי תוספת ממוצעת של כ-20-15 שקל בחודש למשק בית שהחשבון הממוצע שלו הוא כאלף שקל לחודשיים. בחישוב שנתי, מדובר בתוספת של כ-200 שקל ויותר. במגזר העסקי ובקרב התעשיינים צפויה התנגדות תקיפה לשיעור הייקור המוצע.
בנוסף להתייקרות של רוב המוצרים והשירותים במשק באחוז בשל עליית שיעור המע"מ באחוז אחד, לרמה של 18%, צפויות עוד שלל התייקרויות שיעלו משמעותית את מדד חודש ינואר. המים יתייקרו ב-3.4% שהם כ-6 שקלים בחודש במשפחה. בשל עליית המדד יעלה מחיר הדלק בכ-7 אגורות, אך בהתאם למחיר חבית נפט בעולם ושער הדולר עלולה ההתייקרות להיות אף גבוהה יותר או שאולי העלייה תקוזז מעט.
מיסי הארנונה יעלו ברוב היישובים לפחות ב-3%, אך יוכלו לעלות גם ב-5.3%. המשמעות היא תוספת תשלום של כמה עשרות שקלים מדי חודש ובממוצע כ-400 שקל ויותר במהלך כל שנת 2025. עוד התייקרות משמעותית תהיה במחיר נסיעה בתחבורה הציבורית ב-2 שקלים (זאת לעומת נסיעות חינם לאזרחים ותיקים מגיל 67).
האינפלציה צפויה לעלות ביותר מאחוז, הפחתת הריבית תתרחק
במשכורות ייפגעו כל העובדים בגלל גזירות התקציב: מדרגות המס ונקודות הזיכוי יוקפאו ויגרמו למעשה להפסד של 4% לעובדים לאורך השנה הבאה.
תשלומי הביטוח הלאומי יעלו ב-0.8% ומס הבריאות יעלה ב-0.15%. קצבאות הילדים יוקפאו וכך התשלום עבור כל ילד ייפגע ב-10 שקלים בחודש. משפחה ברוכת ילדים תפסיד על 6 ילדים עד גיל 18 סכום של 60 שקל בחודש – שהם 720 שקל בשנה. בנוסף, ההפסד בשנה הקרובה מהפחתת יום הבראה יגיע ל-418 עד 485 שקל.
ינואר צפוי להיות חודש קשה למשקי הבית ולעסקים. בו בזמן שמדרגות המס ונקודות הזיכוי לא יעודכנו באינפלציה של כ־4% – העלאות המחירים כמעט בכל תחומי החיים צפויות להעלות את יוקר המחיה וכן את האינפלציה בישראל ביותר מאחוז בחודש אחד, ובכך גם להרחיק את הפחתת הריבית על ידי בנק ישראל. הריבית הבסיסית במשק עומדת כיום על שיעור של 4.5% שהם ריבית פריים של 6%.