משרד הבינוי עומד להקים מטה דיור שיתכלל את כל הפעילות הנדל"נית בצפון הארץ. כך חשף מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יהודה מורגנשטרן בכנס של ארגון קבלני מחוז תל אביב והמרכז באילת. עוד חשף מורגנשטרן בכנס כי בשלו התנאים לקיים עוד הגרלות לדירות מוזלות בהיקף של כעשרת אלפים דירות עד סוף השנה הנוכחית.
"הגרלה ראשונה תיפתח ב-30 לספטמבר לפני ראש השנה, והשנייה לקראת סוף השנה האזרחית. בהגרלות הללו יש שתי בשורות: כ-50% מהדירות שהוגרלו השנה נמכרות בפחות מ-1.5 מיליון שקל. יש דירות בבית שאן וקצרין ב-700 אלף שקל לדירת 100 מ"ר לזכאי. דבר שני, הצלחנו לפצח אחרי מכרזים שנכשלו מספר פעמים, בבית שאן, בדימונה, קצרין וגם באום אל פחם 1,500 יח"ד", כך מורגנשטרן.
2 צפייה בגלריה
פרויקט מתחם הסופרים בבני ברק
פרויקט מתחם הסופרים בבני ברק
פרויקט מתחם הסופרים בבני ברק
(צילום: Mike air)
בהגרלה הגדולה האחרונה שפורסמה במסגרת התוכניות לדיור מוזל של משרד הבינוי והשיכון חלק ניכר מהמיקומים היו מזוהים עם האוכלוסייה החרדית. מנכ"ל המשרד נשאל האם מדובר באג'דנה של משרד הבינוי והשיכון להקצות חלק ניכר מהגרלות דווקא לחרדים והשיב: "אין אג'דנה לפרויקטים חרדים, אבל אנחנו גם לא מתנצלים, גם באופן אישי וגם בשם השר, על טיפול בחרדים". בהקשר לכך, שיתף מורגנשטרן בדילמה שהייתה סביב הגרלה הקרובה עם כ-2,500 יח"ד בבית שמש וציין כי היו גורמי מקצוע במשרד הממשלתי שטענו שיש להמתין כי "זה לא נראה טוב כלפי חוץ". מורגנשטרן הסביר כי: "שאלתי את אנשי המקצוע אם בעבר היו מחכים עם הוצאת דירות להגרלות. הם אמרו שלא היו מחכים לאורך כל העשור האחרון כשיש יחידת דיור מוכנות - אנחנו מוציאים אותן. בסך המצטבר של ההגרלות לחרדים זה עומד על החלקי היחסי שלהם באוכלוסייה".
מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן בכנס שמאי המקרקעין מנכ"ל משרד הבינוי והשיכוןצלם: פוטו מרסלו
לגבי הקמת מטה הדיור הצפוני אמר מורגנשטרן: "אנחנו רוצים לקחת את הצפון ולהקים מטה דיור צפוני, כי אנחנו רואים את הצורך של הרשויות בגורם מתכלל. יש רשויות שגם אם ניתן להן הקצאות של קרקע חומה הן לא ידעו להשביח אותן כמו שצריך וצריך להקים מטה דיור שיאגד את כל הגורמים יחד, את כל מה שצריך לעשות בעולם התכנון והבנייה וגם לתת משקל יתר על תוכניות דירה בהנחה".
נתן אלנתן, יו"ר מטה התכנון הלאומי במשרד הפנים, התייחס למשך הזמן הארוך שלוקח בישראל להוציא היתר בנייה ואמר: "כשנכנסתי לתפקיד אחת המטרות הייתה לקצר משמעותית את הזמן הזה. אני חושב שרישוי עצמי זה חלק מהפיתרון וזה עוד מעט נכנס לתוקף. בנוסף, אנחנו גם מטפלים בנושאים אחרים ויש שיח עם הרשויות המקומיות על הנושאים הללו. למשל בכל הקשור לתוכניות עיצוב אדריכליות, אנחנו עובדים על הנחיות שיאפשרו לקצר את משך הזמן". נתן אלנתן התייחס גם לפרסומים אודות תוכנית לביטול היטלי השבחה ואמר: "אין כוונה כזו. לא יבטלו את היטלי ההשבחה, זה חשוב לתקציב הרשויות המקומיות. מה שכן מנסים לעשות זה לבחון איך אפשר לפשט את החישוב או להפוך אותו למובן יותר. להביא וודאות לשוק".

"עבודה ישראלית - מטרה אסטרטגית של המדינה"

 דוד יהלומי, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה דוד יהלומי, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייהצילום: יחצ
דוד יהלומי, מנכ"ל הקרן לעידוד ופיתוח ענף הבנייה בישראל התייחס בפאנל שהתקיים בכנס לשאלה האם הפלסטינים יחזרו לעבודה בישראל ומה אפשר לעשות כדי לענות על הפער הגדול שקיים היום בענף: "אנחנו אומרים שהעמדה שלנו היא שכל עוד הממשלה מחליטה שלא להכניס פלסטינים היא לא יכולה להשאיר ואקום. היא חייבת למצוא פתרונות. אי אפשר להשאיר את הענף כולו באוויר. מבחינת ההתאחדות והקרן, הגשנו לאוצר תוכניות של 70 מיליון שקל להכשרה של אלפי עובדים ישראלים. אישרו לנו שליש מזה, 2000 ישראלים. וזה עובד. סיימנו עכשיו את ההכשרה הזו, הרבה מהם חרדים, גם בדואים מהדרום. אנחנו מאוד מאמינים בזה ויש פידבק מאוד טוב מהקבלנים שקולטים את העובדים. אנחנו ממשיכים את הפרויקט ויש עוד 1,500 עובדים בהכשרה. להכשיר ישראלים צריכה להיות מטרה אסטרטגית של המדינה ".
יאיר קפלן, מנכ"ל בנק ירושלים, התייחס בכנס לקושי של משקי הבית לרכוש דירה ואמר: "בנק ישראל והממשלה חייבים, לצד הגדלת ההיצע, למצוא פתרונות בכדי להקל על נגישות למימון דירה ולייצר מסלולי משכנתא שיפחיתו את החסמים – בין אם דרך הארכת תקופת המשכנתא מעבר ל- 30 שנה כפי שנעשה גם בחו"ל, או העלאה של אחוזי המימון לדירה חדשה – כפי שנעשה עד כה בהצלחה רבה בפרויקטי מחיר למשתכן". עם זאת הוסיף קפלן כי יש לנהוג בזהירות: "השוק מתוחכם ולא ממתין לממשלה. ראינו לאורך השנה האחרונה, שבה פרחו מבצעי מימון הקבלנים, שבמקום שבו נוצר חסם - השוק ימצא דרך לעקוף אותו. צריך לוודא שכל הפתרונות העוקפים מאפשרים ניהול סיכון מיטבי ולא מהווים מלכודת לזוגות צעירים שחפצים בבית ולא מבינים את הסיכונים שהם נוטלים עד תום".
2 צפייה בגלריה
 פועלי בניין
 פועלי בניין
פועלי בניין
(צילום: מריה ראשד)
פולינה סויבלזון, משנה למנכ"ל פי הנדסה, תיארה את המצב היום הענף בעקבות המחסור החמור בעובדים: "אנחנו מוצאים את עצמנו במצב שצריך להתפשר. או לשלם הרבה יותר לעובדים שיש, או שהאתר יעבוד פחות, ואז אנחנו בקנסות לדיירים. אין כאן תשובה טובה".
איציק גורביץ , סמנכ"ל ומנהל כ"א, כלכלה ומיסים בהתאחדות הקבלנים בוני הארץ נשאל מי ישלם על כל האיחורים הצפויים במסירת הדירות והשיב: "אין ספק שהיעדר העובדים יצר פער מאוד גדול. יהיו איחורים במסירה, 100 או 150 ימי איחור ואפילו יותר. הדבר הזה יבוא לידי ביטוי ובא לידי ביטוי בהתמשכות הבנייה. קבלנים יגיעו למצוקה כלכלית וחלקם אפיל יפשטו רגל. אנחנו צופים גם ירידה בהתחלות הבנייה וזה סימון שהקבלנים מאבדים אמון בצעדים של המערכת. על הכל ישלמו בסוף רוכשי הדירות. כבר עכשיו יש פער של 200 אלף דירות – וזה אומר שהמחירים רק יעלו".