בית משפט השלום בתל אביב הורה לאחרונה לאדריכל שהושכר לצורך פרויקט תמ"א 38 בעיר, להעביר את החומר התכנוני שערך ליזמית שביקשה להחליפו. השופטת אפרת בוסני קיבלה את טענת החברה שלפיה אם לא החומר לא יימסר - הפרויקט עלול לרדת לטמיון.
מדובר במבנה לשימור ברחוב בלפור 16 שבתל אביב. במרץ האחרון התקשרה היזמית עם האדריכל בהסכם לביצוע תכנון של הפרויקט תמורת 362,700 שקל. בבקשה שהגישה לבית המשפט בחודש שעבר היא טענה שהתנהלות האדריכל הייתה מתחת למצופה: הוא פעל בחוסר מקצועיות, בקצב איטי, סיכל את האפשרות להגשת בקשת היתר לפרויקט ואף דרש כספים נוספים שלא הגיעו לו כתנאי להמשך עבודתו.
1 צפייה בגלריה
אילוסטרציה תכנון ובנייה
אילוסטרציה תכנון ובנייה
אילוסטרציה
(צילום: shutterstock)
היזמית, שלדבריה כבר שילמה לו 40% מהתמורה המוסכמת, פנתה אליו בדרישה לקבל את כל החומר התכנוני שערך באופן שיאפשר לה להעביר את הטיפול בתכנון לאדריכל אחר, אלא שהוא התנה את הסכמתו בתשלום נוסף. היא עתרה לחייב אותו להעביר אליה את החומרים והתריעה שאם בקשתה תידחה - הפרויקט כולו עלול לרדת לטמיון.
מנגד טען האדריכל שהבקשה היא ניסיון של היזמית להימנע מתשלום התמורה המוסכמת, ולהשתמש בתכנון שביצע מבלי לשלם עבורו תוך פגיעה בזכויות היוצרים שלו. לדבריו, הוא יסכים להעברת החומר רק בתמורה ל-76,835 שקל נוספים שהיזמית תשלם לו.
עו"ד חן ספקטורעו"ד חן ספקטורבני לפיד
בראשית החלטתה ציינה השופטת בוסני שהאדריכל לא התייצב לדיון ואף לא שכר עורך דין לצורך הגנתו. ברוח זו, הוסיפה, הוא גם נמנע מהתייחסות מפורשת לטענות שהעלתה היזמית בבקשתה, והסתפק בהכחשה כללית וגורפת.
בנסיבות אלה נפסק שלא ניתן לשלול מראש כי הסיכוי לקבלת התביעה העיקרית – להכריז שביטול ההסכם על ידי היזמית נעשה כדין – הוא אפסי. מכיוון שסיכויי התביעה הם פרמטר חשוב בבחינת בקשה לסעד זמני, יוצא שהכף נוטה בהיבט זה לטובת היזמית.
אשר לשאלה למי שייכות זכויות היוצרים בחומר התכנוני – לאדריכל או ליזמית – קבעה השופטת שבשלב זה קשה לענות עליה, וכי היא תתברר במסגרת ההליך העיקרי. לדבריה, ההסכם בין הצדדים "שותק" בשאלה זו. היא הוסיפה כי גם "מאזן הנוחות" נוטה לטובת היזמית, שאם לא יימסר לה התיעוד התכנוני היא עלולה להינזק במיליוני שקלים ברקע החשש שקבלת ההיתר והפרויקט כולו יסוכלו.
"ממכלול נסיבות אלה ובאיזון הראוי, הכף נוטה לטובת המבקשת", סיכמה השופטת. בהתאם לכך היא קבעה שהחברה תפקיד לקופת בית המשפט ערובה בסך 20 אלף שקל להבטחת נזקי האדריכל, והוא מצדו חויב למסור לה את החומר התכנוני תוך עשרה ימים. נוכח התוצאה, האדריכל חויב לשלם ליזמית הוצאות משפט בסך 10,000 שקל.
• לקריאת פסק הדין המלא – לחצו כאן • הכתבה בשיתוף אתר המשפט הישראלי פסקדין • ב"כ היזמית: עו"ד פנטילט • עו"ד חן ספקטור עוסק בתמ"א 38 • הכותב לא ייצג בתיק • בהכנת הכתבה לקח חלק צוות העורכים של אתר פסקדין • ynet הוא שותף באתר פסקדין