המגמה השלילית במטבעות הזרים מול השקל לא נעצרת: הדולר רשם את היום ה-12 שלו באדום לעומת מקבילו הישראלי - נחתך הבוקר עד לשווי של 3.206 שקלים. שערו היציג נקבע בצהריים על 3.213 שקלים. האירו בנסיגה היומית העשירית שלו מתוך 11 ימי מסחר מול השקל, ושערו היציג נקבע על 3.809 שקלים.
>> לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים בכלכלה - הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
שני המטבעות המובילים נמצאים בשפל של כמעט שבעה חודשים, מאז הודעת בנק ישראל באמצע ינואר כי יבצע רכישה של עד 30 מיליארד דולר במהלך 2021, במטרה למנוע את המשך הייסוף בשקל.
הודעת הבנק יצאה אחרי שהדולר הגיע כבר לשפל של 25 שנים ונסחר תמורת 3.11 שקלים. ההודעה הקפיצה מידית את הדולר שהתאושש מול השקל ואף הגיע כאמור לרמה של 3.3 שקלים, אך מ-20 ליולי החלה נסיגה חריפה במטבע האמריקאי עד לשיעור הנוכחי.
קובי לוי, ראש דסק אסטרטגיית שווקים בלאומי שוקי הון, מתייחס הבוקר למסחר במט"ח: "הדולר נסחר הבוקר בשפל של שבעה חודשים בערכו מול השקל, מתחת לשער 3.21 שקל לדולר. שבירת רמת 3.21 הייתה אירוע שלא נצפה מאז שבנק ישראל הכריז על תכנית הרכישות הגרנדיוזית שלו בינואר השנה, כשהודיע שירכוש לפחות 30 מיליארד דולר במהלך 2021, ורכש בפועל במחצית הראשונה של השנה סכום שיא של מעל 25 מיליארד דולרים".
לדברי לוי, "התחזקות השקל נובעת ממגמה של חולשת הדולר ברחבי העולם, כשבארה"ב, נתוני הצמיחה החלשים הצטרפו לנתוני תעסוקה חלשים ולהודעת ריבית שמרנית יחסית של הפד, ותמכו בהיחלשות הדולר. בנוסף לכך, בשוק המקומי, זרים מוכרים דולרים בסביבת נזילות נמוכה, האופיינית לחודשי הקיץ ומעצימה את מגמת התחזקות השקל מול רוב מטבעות העולם".
לוי הוסיף כי "לאורך אוגוסט, הנזילות צפויה לרדת בהדרגתיות ולהגיע לשפל לקראת סוף אוגוסט. בתקופת הנזילות הנמוכה צפינו שתתרחש תנודתיות מוגברת, ואכן לפני כשבועיים בלבד, השקל נסחר בשער 3.30, והיום נושק לשער 3.20 שקל לדולר. להערכתנו תנודתיות זו תמשך בהשפעת גורמים מקומיים וגלובליים, לפחות עד חודש ספטמבר".
לסיום אמר לוי כי "התחזית לממוצע שער החליפין ב-12 החודשים הקרובים נותרה ללא שינוי ברמה של 3.18-3.28 שקל לדולר. תחזית זו לוקחת בחשבון יציבות של הדולר בעולם, התחזקות השקל בתמיכת הכוחות הבסיסיים של עודף בתנועות ההון הנכנסות ובחשבון השוטף של ישראל, והמשך רכישות מט"ח שיבצע בנק ישראל. להערכתנו, ראוי כי יבואנים ינצלו את עוצמתו של השקל לצורך רכישת מט"ח, במיוחד מול צמדים שאינם הדולר, למשל היין היפני והלירה שטרלינג".
פורסם לראשונה: 14:54, 04.08.21