הממשלה אישרה היום (א') את המתווה להעברת מקדמה לפיצוי למשפחות הרוגי האסון בהר מירון, אולם לא ביטלה בהחלטתה את העיוות לפיו המשפחות יקבלו 500 אלף שקל על כל הרוג באסון הכבד - יקוצצו לה כל קצבאות הביטוח הלאומי, כפי שנחשף אמש ב-ynet.
במשרד האוצר התנגדו בתוקף לשנות את החוק ולמנוע את הקיזוז, הנובע במצב החוק הנוכחי מכך שהפיצוי יהווה הכנסה ובסדר גודל כזה של הכנסה שנתית - חצי מיליון שקל בשנת מס אחת - לא זכאים נתמכי הביטוח הלאומי לקצבאות השלמת הכנסה, נכות, מזונות וכדומה.
במשרד המשפטים, השותף ליוזמת הפיצוי, ובמוסד לביטוח הלאומי שיאלץ לבצע את קיצוץ הקצבאות לאלתר, תומכים בחקיקה חדשה, אולם במשרד האוצר חוששים מתקדים במקרה של תשלומים פיצויים במקרים אחרים ומתנגדים לשינוי החוק.
ל-ynet נודע כי היום התקיימו דיונים ממושכים למצוא פתרון לבעיה שנוצרה, אולם לפי שעה אישרה הממשלה את המתווה ולא הוחלט על חקיקה מתאימה למניעת קיזוז הקצבאות.
יצוין שהחלטת הממשלה למתן מקדמת הפיצוי מספיקה ואין צורך בעניין זה בחקיקה ראשית בכנסת. לעומת זאת, שינוי בחוק הביטוח הלאומי יחייב חקיקה בשלוש קריאות בכנסת. כפי שנודע אגף החשב הכללי במשרד האוצר הוא שמתנגד לשינוי החוק.
ח"כ יעקב אשר (יהדות התורה) אמר בעקבות ההחלטה כי "יש לוודא בנוסח החלטת הממשלה שהפיצוי למשפחות נפגעי אסון מירון לא יבוא על חשבון קצבאות הביטוח הלאומי המגיעות למשפחות על פי חוק. כמו כן, יש לגבש בהקדם פיצויים לפצועים ולמי שמתמודדים עם פוסט טראומה ומצוקות נפשיות כתוצאה מהאסון".
את מתווה הסיוע הביאו לאישור הממשלה שר האוצר אביגדור ליברמן ושר המשפטים גדעון סער שסיכמו על המתווה למשפחות 45 הרוגי האסון בהר מירון בסוף השבוע האחרון. במסגרת המתווה הוחלט להעניק סכום של כ-500 אלף שקל למשפחה של הרוג באסון כסיוע ראשוני. ככל שיתקיימו הליכים משפטיים, יקוזזו סכומים אלו מהסכומים שיפוצו המשפחות, כשיקבע מי יהיה הגורם המפצה.
ההצעה גובשה על ידי מנכ"ל משרד המשפטים עו"ד ערן דוידי, באישור החשב הכללי באוצר, רו"ח יהלי רוטנברג, והגורמים המשפטיים במשרדי האוצר והמשפטים.
השר ליברמן ציין, כי "האסון שאירע במירון הוא בסדר גודל לאומי ואת תחושת האובדן והכאב הקשים חוות קודם כל המשפחות ואיתן כל מדינת ישראל. מתווה הסיוע הכלכלי שגיבשנו למשפחות הכרחי וחשוב, זאת בנוסף לקמת ועדת החקירה הממלכתית שמבצעת את עבודתה גם בימים אלה. את הכאב לא ניתן לבטל ואת הקורבנות לצערנו לא ניתן להשיב אך נעשה כל שביכולתנו לתת את המענה המקסימלי למען המשפחות ונפעל בכל אמצעי הזהירות בכדי למנוע את האסון הבא".
השר סער: "האובדן העצום שחוות 45 משפחות בישראל וביהדות התפוצות אינו בר פיצוי. המעט שיכולה לעשות הממשלה היא לדאוג שהמקרה לא יחזור על עצמו ולסייע כלכלית למשפחות שנפגעו. המתווה שהנחנו היום על שולחן הממשלה נותן סיוע מיידי באופן המקל, עד כמה שניתן, על המשפחות".