מנורה מבטחים תחזיר לעמיתי הפנסיה שלה 3 מיליון שקל לאחר שפתחה להם קרן פנסיה ללא ידיעתם או אישורם. בית הדין האזורי לעבודה אישר ביום שלישי הסכם פשרה עליו חתמה הנהלת מנורה מבטחים פנסיה וגמל עם תובעי תביעה ייצוגית נגד החברה. הייצוגית, שאושרה להגשה באוקטובר 2021 על ידי בית הדין, טוענת כי מנורה מבטחים פתחה עבור חלק מהעמיתים בקרן הפנסיה שלה, קרן פנסיה כללית, לאחר שהפקדותיהם חצו את תקרת ההפקדה המותרת בקרן הפנסיה מקיפה.
התביעה טענה בנוסף כי מנורה מבטחים גבתה את דמי הניהול המקסימליים האפשריים בקרן הפנסיה הכללית ללא אישור העמית. דמי ניהול המקסימליים בקרן פנסיה הם 0.5% מהסכום הכולל שנצבר ועד 6% מההפקדות החודשיות. דמי הניהול הממוצעים במנורה הם 0.17% מהסכום הכולל ו-1.8% מההפקדות, על כן מדובר בהפרשי דמי ניהול שעלולים להגיע למאות שקלים בשנה.
התובעת טענה, באמצעות עורכי הדין יוני בן סימון וגלית דליות, כי מנורה פתחה אוטומטית קרן פנסיה כללית לעמיתים בעקבות חציית תקרת ההפקדות בקרן המקיפה. בשל ההטבות אותן מספקת המדינה עבור קרנות הפנסיה המקיפות (כמו הטבות מס למשל), נקבע כי יש גבול מקסימלי להיקף הכספים שניתן להפקיד לקרן פנסיה. למן הרגע שעמית קרן פנסיה משתכר יותר מכפול מהממוצע במשק, הוא חוצה את הגבול המותר להפקדה חודשית. על כן שאר ההפרשה החודשית עוברת לקופות חיסכון מקבילות – קרנות פנסיה כלליות או ביטוחי מנהלים. כך, על פי התביעה מנורה פתחה על שמו קרן כללית, אך בניגוד לדין לא עדכנה אותו על עצם הפתיחה ועל כך שהיא גובה בה דמי ניהול מקסימליים.
נציגי מנורה מבטחים טענו לאורך המשפט שהתנהל אשתקד כי אישור התביעה הייצוגית נוגעת לכך שמנורה מבטחים לא גילתה לעמיתי הקרן על פתיחת קרן פנסיה נוספת עבורם, אך אין לתובעת אישור לטעון כנגד דמי הניהול שנגבו בה. בנוסף הסבירו כי מדובר בהיקף נפגעים מצומצם מאחר שהוא שהטענות נוגעות רק ללקוחות שלא הבחינו בפתיחת הקרן כפי שנכתב בדיווח הרבעוני ולקוחות שאם היו שמים לב היו פונים למנורה כדי להקטין את דמי הניהול.
בית המשפט המליץ לצדדים לפנות לגישור במרץ השנה תחת השופטת בדימוס הילה גרסטל. הגישור הוליד כאמור את הסכם הפשרה, שבמסגרתו תשיב מנורה מבטחים לעמיתים שנפתחה עבורם קרן פנסיה נוספת ונגבו מהם דמי ניהול מקסימליים, חלק מדמי הניהול אותם גבתה בין מאי 2012 לספטמבר 2021. הפיצוי לעמית ייקבע על בסיס ההפרש בין דמי הניהול שנגבו לעמית בקרן הפנסיה הרגילה – המקיפה, לבין דמי הניהול שנגבו בקרן הכללית.
בן סימון ודליות שייצגו את התובעת הייצוגית נמסר כי "מדובר בסוגיה חשובה הקשורה להתנהלות גוף מוסדי מול העמיתים בניהול כספי הפנסיה ומדגישה את החשיבות של השקיפות והנאמנות שהגופים המוסדיים חבים בהם". התביעה הייצוגית שהתנהלה מאז 2019 והסתכמה בהסכם פשרה תשתלם לתובעים. התובעת הייצוגית לירון בן סימון תקבל במסגרת הסכם הפשרה 135 אלף שקל. עורכי הדין יקבלו 615 אלף שקל.