יש תחליף למקררים, תנורים ומכונות כביסה מטורקיה? לנוכח המלאי שהולך ואוזל - חלק מיבואני מוצרי החשמל הלבנים (מקררים, מכונות כביסה) טוענים שהמשבר עם טורקיה משפיע עליהם והאלטרנטיבות לייבוא, למשל במקררים זולים - יקרות. יבואנים אחרים טוענים: מצאנו פתרונות.
חלק מהרשתות והיבואנים כבר התכוננו ליבוא עוקף טורקיה בתחילת המשבר מול המדינה, אבל הייבוא מסין מתארך בגלל החות'ים. במקביל ישנם אירועים נוספים: היחלשות השקל מול הדולר והסטת אוניות מנמל חיפה לנמל אשדוד - כל אלה משרטטים מציאות מורכבת ולא פשוטה שהענף עוד צריך לעכל.
"מבחינה יבשתית ההובלה מטורקיה היא הזולה ביותר והיא כרגע דד אנד", אמר ליאור חמו, מבעלי אתר לאסט פרייס, ל-ynet. "זאת לא נבואת זעם, זאת המציאות שמשתנה לנו מול העיניים. אנחנו חווים חוסרים ויש כבר התייקרויות. למשל: במקרר בוש יש עליית מחיר של 800 שקל, מייבש כביסה לנקו התייקר לנו ב-150 שקל ומדיח כלים בלומברג התייקר ב-150 שקל".
ההתייקרויות לצרכנים: במאות שקלים
יבואנית לנקו למשל שלחה מחירון חדש לרשתות מוצרי החשמל ביולי. המחירון הקודם שלה נשלח בנובמבר. בהשוואה בין המחירונים ניכרת עליית המחירים:
מקפיא לנקו 6 מגירות כסוף LFZ376V-S נמכר עד לאחרונה ליבואנים ב-1,400 שקל וכעת ב-1,520 שקל, עליית מחיר של 8.5%. לצרכן המחיר המומלץ לפי היבואן היה 2,060 שקל וכעת: 2,170 שקל, התייקרות של 5%.
מייבש כביסה לנקו 10 ק"ג עם דלת שחורה LDC-BD1023V נמכר עד לאחרונה לרשתות ב-1,490 שקל וכעת ב-1,610 שקל, התייקרות של 8%. המחיר המומלץ לצרכן שלו היה 2,110 שקל וכעת: 2,300 שקל, התייקרות של 9%.
מקרר לנקו עם מקפיא תחתון 582 ליטר טיטניום LNF6531BV-IX נמכר לקמעונאים ב-3,490 שקל וכעת המחיר לרשת האמיר ל-3,830 שקל – התייקרות של 340 שקל כמעט 10%. המחיר המומלץ לצרכן קפץ ב-480 שקל, מ-4,990 שקל ל-5,470 שקל – התייקרות של כ-10%.
הצרכנים יכולים להוריד את המחירים
כרגע נמכרת בשוק סחורה במחירים הקודמים ובמחירים נמוכים מהמחירים המומלצים לצרכן, אבל בקרוב זה ישתנה אלא אם הצרכן לא יקנה מה שמתייקר לו ואז המחירים יירדו בחזרה. הבעיה: צרכנים לא תמיד יודעים מה המחיר הקודם של הפריט במוצרי חשמל. באתר זאפ אפשר לראות היסטוריה של מחירים. מבדיקה באתר עולה שמגמת המחירים במוצרי חשמל לבנים כרגע היא מגמה מעורבת: יש מותגים שהוזלו ויש שהתייקרו. לא ניתן להצביע על מגמת התייקרות גורפת, כנראה בגלל שארית מלאים קודמים וכן בשל העובדה שרוב השוק בכל זאת מייצר בסין ופולין. בנוסף, בענף יש תמיד רצון עז לגלגל מהר את הסחורה הלבנה.
למשל דגם מכונת כביסה בוש Bosch WAJ28008GB התייקר לאחרונה ב-200 שקל מאלפיים ל-2,200 שקל. לעומת זאת הדגם Bosch WGA144X9IL ירד מ-3,200 שקל ב-2023 ונמצא מאז במגמת ירידה עד שהיום הוא נמכר ב-2,500 שקל לפי זאפ. מקרר בלומברג KND3950IN554 ליטר התייקר מ-3,400 שקל ל-3,500 שקל, לעומת זאת מקרר בלומברג KQD1620X535 ליטר, הוזל מ-5,300 שקל ל-5,200 שקל.
הייבוא איטי, למוצרים מסין צריך לסדר תקינה אירופית
בין המותגים שמיוצרים באופן מלא או חלקי בטורקיה: טלסה, באייר, דלונגי, אלקטרה, בלומברג, גרונדינג, בקו, לנקו וגם חלק ממקררי BSH: סימנס ובוש. לפי חמו, הסחורה מטורקיה מהווה 30% בחלק מהקטגוריות ובהנחה שימצאו תחליף הוא יהיה יקר ב-10%-20%. "יש לנו מלאי של 6-3 חודשים. יבואנים הצליחו לשחרר מלאי מטורקיה בכך שהם מצאו פתרונות עוקפים דרך הרשות הפלסטינית ודרך יוון וקפריסין. גם זה תהליך שמייקר את עלויות ההובלה ובנוסף צריך לשלם ליד שבאמצע.
"כלומר - זה גם מייקר וגם מאט את קצב הבאת המוצרים. זה יוצר חוסרים במקררים, מייבשי כביסה ומקררים זולים שנמצאים בבתי חולים או יחידות דיור. מוצרים מסין הם לא תמיד אלטרנטיבה, כי לא תמיד יש להם תקינה אירופית.
"בנוסף, הייצור עבור ישראל של קו חדש בסין יכול לקחת חצי שנה ושנה ונוצר פה בור של חוסרים בסחורה ועלייה במחיר. מחירי ההובלה מסין עלו מאוד מ-2,500 דולר ל-8,000 דולר, אבל בקונטיינרים של מקררים יש לנו עוד כ-700 שקל תוספת למקרר, לא כולל מע"מ, כיוון שזה מוצר נפחי. וזה רק בגלל רכיב ההובלה מסין. בקומקומים זה לא דרמטי, במקררים – מאוד דרמטי. גם שערי המטבע תורמים להתייקרות: מטורקיה קונים באירו ומסין קונים בדולרים - ושניהם עלו. יש גם בעיות בחלקי חילוף, יבואנים שזיהו מחסור בחלק - ידעו להטיס אותו מיד מטורקיה. זה לא יכול לקרות עכשיו".
"השוק היחיד שלא העלה מחירים עד כה זה שוק החשמל"
לפי רשת עולם הקולנוע, שמתפעלת 20 סניפים ברחבי הארץ, נכון לסוף שנת 2023, בקטגוריית המקררים והמקפיאים, 23.2% מהמכר בארץ מיובא מטורקיה, ובמכונות ומייבשי הכביסה כ-18%, "אצלינו ברשת כיום הייבוא מטורקיה נחתך בחצי לפחות בשתי הקטגוריות", כך מסביר סמנכ"ל השיווק של הרשת, דניאל בר שדה. "התחלנו לייבא בעצמנו לפני כשנה וחצי - מסין וטורקיה. מקררים ומכונות כביסה הבאנו מווסטל טורקיה תחת מותג פרטי שלנו. המחירים אצלנו כרגע יציבים בייבוא שלנו כי נשארנו עם מלאים. מוצרי יבואנים אחרים יתייקרו בקרוב כי אין מה לעשות - המלאי אוזל".
עוד מסביר בר שדה כי "הייבוא שלנו הוביל לצמיחה של 25% ברשת כי בעצם הכנסנו קטגוריות חדשות. הגדלנו לשם כך את הסניפים. יש מגמה מעניינת במוצרים לבנים: המכר שלהם עולה. בכלל השוק יש עלייה במכירות מכונות כביסה, עלייה משמעותית במכירות סגמנט מקררי ארבע דלתות ויש עלייה של פי 1.5 במכירות מקפיאים, שאגב רובם הגיעו מטורקיה והיה בהם מחסור. היום הם מגיעים מסין, אבל להיכנס לליין של ייצור מסין זה קצת בעייתי: חודשיים מרגע ההזמנה ועד תחילת הייצור ואז שבועיים של ייצור ואז בדרך כלל עוד שלושה שבועות עד שמגיע לארץ. כרגע ירדנו מטורקיה עקב המצב וחוסר הודאות. אני יודע שיש יבואנים שהסחורה שלהם תקועה שם, למזלנו אנחנו הספקנו להוציא אותה ולא ברור מה יהיה עם הזמנות עתידיות".
למה המחירים עולים במעבר לייצור בסין? סין גם זולה.
"בגלל עלויות השילוח. אם בגלל המצב בים האדום, מכולה עלתה מ-1,500 דולר ל-7,000-9,000 דולר, אז במקררי ארבע דלתות המחיר להובלה ליחידה הוא מאוד משמעותי, כי אם יש לך 60-50 מקררים בקונטיינר לעומת 700-600 מסכים שאתה מביא באותו קונטיינר, אז הקפיצה במחיר במקרר היא משמעותית יותר. כרגע יש גם פחות סחורה בשוק כי הייצור לוקח זמן אז גם זאת סיבה שהמחירים עולים. אנחנו לא מעלים מחירים כרגע אבל בסוף זה יגיע לכולם. עד כה השנה, השוק היחיד שבו לא עלו המחירים זה שוק החשמל".
"כל מה שנקנה מטורקיה – טויוטה או מקרר - היה זול יותר"
יורם בדש, מנכ"ל רשת מחסני חשמל, אמר ל-ynet: "חלק מהמוצרים שייצרנו בטורקיה נגמרו וחלק עומדים להיגמר. נערכנו כשהתחיל הבלגן לפני כ-3 חודשים עם תחליפים מפולין, אירופה וסין שיחליפו את מה שהיו פעם מוצרים טורקיים או אירופים שמיוצרים בטורקיה והם מגיעים לארץ בימים אלה. ממילא רוב האלקטרוניקה מיוצרת במזרח. מבחינתנו הייבוא מטורקיה לא היה משמעותי".
יש מוצרים של אלקטרה ווירפול שהגיעו מטורקיה.
"החלפנו אותם. הבעיה העיקרית בתחליפים מסין היא ההובלה שהיא יקרה יותר והחות'ים האריכו אותה מחודש לחודשיים ומן הסתם הם יעלו קצת יותר. כל מה שנקנה מטורקיה – טויוטה או מקרר - היה זול יותר". "בכל מקרה, הבאנו תמיד במקביל מהמזרח. בסין יש מגוון יותר גדול, המפעלים יותר מגוונים, אבל סין יותר רחוקה. בשלב זה אנחנו סופגים את הפרשי העלויות, כי אנחנו מתכוונים לייצר מלאי יותר גדול, אבל זמני האספקה השתנו אז אנחנו צריכים תכנון אחר".
רוב המותגים מייצרים בכמה מדינות ייצור.
"כן: בוש מביא מטורקיה וגם מפולין. סמסונג מייצרת מקררים בסין ובאירופה. LG מייצרת בסין ובפולין. בהחלט מביאים מכל מיני מקומות בעולם. אלקטרה ייצרה בטורקיה וסין. השוק מאוד תחרותי. יש רמת מחירים מסוימת שאי אפשר לעבור אותה. בהתאם לתחרות - השוק יגיב. לכן אני חושד שההבדלים לא היו גדולים מאוד בין טורקיה לסין למעט אולי בתנורים בנויים: לטורקיה יש יתרון קצת בתנורים בנויים. בגדול, אני לא חושב שתהיה השפעה על המחירים בשוק".
גם ברשת א.ל.מ אמרו ל-ynet שהם לא רואים כרגע עליית מחירים בעקבות הפסקת הייבוא מטורקיה. בתדיראן אמרו ל-ynet: "תדיראן לא מייבאת מטורקיה. נראה שיש ירידה בביקושים בשוק המוצרים הבנים לעומת השנים הקודמות ולכן אין עליית מחירים".