זאת הייתה אחת המתקפות הרוסיות הקטלניות כנגד אוקראינה בתחילת המלחמה. טיל רוסי פגע בקניון "רטרוויל", אחד ממרכזי הקניות הגדולים בקייב, והרס אותו לחלוטין. 8 בני אדם נהרגו ורבים נפצעו. כתב "ידיעות אחרונות" רונן ברגמן ביחד עם הצלם זיו קורן, היו מהראשונים שהגיעו לזירה. הם תיעדו הרס עצום, המרכז המסחרי כולו הפך ל"אפר ואבק".
2 צפייה בגלריה
קניון רטרוויל בקייב אוקראינה
קניון רטרוויל בקייב אוקראינה
קניון רטרוויל בקייב, לאחר השיקום
(צילום: אדוארד דוקס)
השבוע חזרנו לקניון שהפך בעל כורחו לאחד מסמלי מאבק העצמאות של אוקראינה. שום דבר במרכז המסחרי העצום שכולל 3,000 מקומות חנייה ומציע שורה של מותגים בינלאומיים כמו H&M, מקדונלד'ס, טימברלנד וסמסונג — לא מרמז על הטרגדיה שאירעה פה לפני כשלוש שנים. הלקוחות מסתובבים עם שקיות קנייה, המסעדות ובתי הקפה מלאים. רטרוויל הוא אחד הקניונים החביבים גם על הקהילה הישראלית בבירת אוקראינה בשל המחירים הנוחים והחנייה המרווחת.
המנכ"לית, רנטה יקובצ'יאוננה, היא בין האחראיות על השיקום המהיר של מרכז הקניות. בימים שגם ישראל מתמודדת עם נזקי מלחמה, מעניין לשמוע איך באוקראינה מנסים להתאושש ולחזור לחיי שגרה של כלכלה ומסחר. "הקניון נבנה מחדש ונפתח באופן חלקי כבר אחרי 4 חודשים", מספרת המנכ"לית. "עשינו את זה בזכות צוות טוב ופתרונות מהירים. יצרנו אסטרטגיה של פתיחת הקניון בחלקים". אולי גם בגלל שהפך לסמל, התנועה בקניון עלתה ב-25% בהשוואה לפני המלחמה. "רטרוויל מושך אליו כמיליון מבקרים בחודש", אומרת המנכ"לית. "כמעט כל השוכרים שנפגעו החליטו לפתוח מחדש".
2 צפייה בגלריה
הריסות הקניון
הריסות הקניון
הריסות הקניון
(צילום: זיו קורן)
קיבלתם סיוע מחברות ביטוח, עיריית קייב או תורמים? "קיבלנו הרבה תשומת לב והשתתפות בצער מהרשויות ומהתקשורת, אבל לא הייתה עזרה כספית אמיתית. עבודות התחדשות בוצעו רק ממשאבים פנימיים שלנו. היה פה גם רצון להראות שאנחנו חזקים יותר מהתקפות האויב. זה נתן לנו את הכוח לפתוח מהר יותר".
"זמן קצר אחרי ההתקפה הגעתי למקום וראיתי שהם פגעו באמצע של הקניון", מספרת ולדה מולצ'נובה, מייסדת קבוצת "סטוליצה" הליטאית שמחזיקה בבעלות על רטרוויל. "קיבלנו החלטה לא לוותר ולפתוח מחדש. זה סמלי גם עבור אוקראינה עצמה וגם עבור אנשים רבים שנקלעו לצרות בגלל המלחמה. המסר הוא אל תוותרו".