מי חשב שמקציף חלב יכול להיות מתנה לחג? מקציפי החלב, מוצר שנחשב במשך שנים כפריט שולי, היו ההפתעה הגדולה של מתנות חג הפסח האחרון. "להיט המתנות הזולות", כך מגדירים אותו ברשת מחסני חשמל. אם לאורך השנה האחרונה הביקוש למקציפי חלב רשם גידול של 50%, לקראת החג הראשון והשני של פסח קפצו המכירות פי חמישה. "כמותית, נרשם בפסח השנה הישג שיא בקטגוריה, כשחצינו לראשונה את רף אלף היחידות", אומר ארז וסנר, סמנכ"ל מכירות במחסני חשמל. "המקציפים נתפסו כמתנה מוצלחת מאוד ברמות מחירים סבירות של 150־330 שקל". וניר ברגר, מנהל השיווק של היבואנית SG, שנכנסה לקטגוריה רק בחודשים האחרונים, אומר: "בכל משלוח שאנחנו מביאים מחו"ל המכשירים נגמרים במהירות".
כתבות נוספות למנויים:
תסתכלו על תצוגות המקציפים בחנויות החשמל – הן מתחילות להיראות כמו תצוגות של קומקומים. "ברשת שלנו מוכרים לא פחות מעשרה סוגים של מקציפים", אומר וסנר. מקציפי נספרסו לא ביניהם. המותג שהמציא את תרבות המקציפים החשמליים האיכותיים הנפרדים, שאינם משולבים במכונת קפה, מוכר את המקציפים שלו אך ורק בבוטיקים של נספרסו ובערוץ האונליין – אולי בגלל התחרות האגרסיבית על המחירים של מוצרים זולים יחסית, שעלולים לפגוע בדימוי הבוטיקי של המותג. צריך לציין שלמרות הגידול בביקושים, עדיין ההיצע של מקציפים בחנויות החשמל בישראל דל בהשוואה למגוון שניתן למצוא בבריטניה או בארה"ב לדוגמה.
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
בגלל התחרות החזקה בשוק, מומחה הקפה אילן שנהב, שהקים את רשת "אילנ'ס" ואת האיגוד הישראלי לקפה, לא מוכן למכור מקציפי חלב בחנותו "חותם הקפה" שברמת השרון. "זה שוק נוראי, על כל שקל רוצחים אחד את השני. אני לא רוצה להתעסק בזה וגם לא במכונות אספרסו. כיף לי לקלות ולמכור פולי קפה טריים", הוא אומר.
העדנה של מקציפי החלב, גם בעולם, מתרחשת על רקע העלייה בשוק מכונות הקפה הביתי. גם בישראל אחרי שמכונות הקפסולות של נספרסו ותואמותיהן הפכו לציוד ביתי סטנדרטי, הצרכנים עלו כיתה. המכונות הטוחנות נכנסו חזק לבתים והן אחראיות היום לכ־30% ממכירות מכונות הקפה. הקורונה וגם המלחמה עם השהייה המרובה בבית עשו טוב לעולם מכונות הקפה. וצרכני המכונות הטוחנות, היקרות בדרך כלל בהשוואה למכונות המופעלות בקפסולות, קונים מקציפים. כי לישראלים, בניגוד לאיטלקים, החלב מהווה מרכיב קריטי. 93.3% מהישראלים שותים קפה עם חלב או תחליף חלב, כך העלה סקר שערכה נספרסו.
ההקצפה במקציף נפרד פשוטה יותר מהקצפה במכונה משולבת, גם זו של נספרסו. גם הניקוי, שחשוב כל כך במקציף חלב, קל יותר. המקציפים משתכללים יותר, מציעים אופציות שונות מעבר להקצפה סטנדרטית של חלב, ומתאימים עצמם לניקוי במדיח כלים. מחצית מהמקציפים שבדקנו ניתנים לניקוי במדיח. בעוד שמקציפי החלב במהדורות הראשונות של נספרסו היו אסורים לשימוש במדיח.
מהבדיקה שערכנו לשישה מקציפים שונים, כולל מקציף של נספרסו האייקונית, אף אחד מהם לא הצליח להצטיין בכל הפרמטרים של הבדיקה. מי שהצטיין בהקצפת החלב, לקה במראה ו/או בנוחות התפעול. היו מקציפים ש"ייבשו" אותנו בהמתנה לקצף, אם כי מסתבר שגם הקצפה מהירה מדי לוקה בחסר. התוצאה הסופית היא איזון בין הקצף לבין הנוזל הבסיסי.
החלב המוקצף הוא למעשה נוזל שכלא בתוכו בועות אוויר. הבריסטות המקצועיים משתמשים בקיטור המוזרם בצינורות לתוך החלב כדי להזריק לתוכו אוויר ולחמם אותו עד שתושג תוצאת הקצף המוכר והרצוי. אגב, חלב וביצים הם שני המוצרים שבהם כליאת בועות האוויר, כלומר הקצף, נעשית בצורה הטובה ביותר. חלב, בגלל סוג החלבונים שמכיל חלב הפרה, מוקצף טוב יותר מאשר מוצרים אלטרנטיביים של חלב. הקצף עשיר ועמיד יותר. גם לאחוז השומן בחלב יש השפעה על איכות הקצף הסופי. קצף של חלב דל שומן יהיה קשה יותר בהשוואה לקצף של חלב רגיל (3%). הקצף המשובח ביותר יגיע מחלב מלא, כפי שיודעים הבריסטות.
המקציפים הביתיים הסטנדרטיים, בהם כל השישה שבדקנו, לא משתמשים בצינורות קיטור, שניתן למצוא אותם במכונות קפה ביתיות הכוללות מקציפים, אלא באחת משתי שיטות חימום. הוותיקה והפופולרית היא חימום חשמלי רגיל, כשבתחתית המכשיר סלילים המסתובבים במהירות ויוצרים את הבועות. החיסרון: בדרך כלל מדובר בזוג סלילים, אחד שמתאים להקצפת חלב והשני לחימומו, ויש להם נטייה ללכת לאיבוד. השיטה השנייה, החדשה יחסית, היא חימום באמצעות אינדוקציה. לא מצאנו הבדלים בחלב המוקצף שנוצר משיטות החימום השונות.
מחיר: 287 שקל במחסני חשמל • מה אפשר להכין: להקציף חלב קר וחם בהקצפה אוורירית או דחוסה, לחמם חלב וגם כמות קטנה של קצף • כמות החלב המקסימלית: להקצפות – 150־250 מ"ל, לחימום – 350 מ"ל • אופן הפעולה: אינדוקציה • מדיח: לא • ציון למראה: 5 • לתפעול: 8 • להקצפת חלב: 8.5 • להקצפת חלב סויה: 8.7 • למה כן: מספק תמורה טובה מאוד למחיר. איכויות הקצף הגיעו למקום השני. למרות הנחיית היצרן שהמכשיר מיועד להקצפת חלב רגיל בלבד, עמד יפה מאוד בהקצפת חלב סויה. נוח להפעלה וניקוי • למה לא: המראה לא אטרקטיבי. יש להמתין שתי דקות בין הקצפות או חימומים כדי לאפשר מנוחה לתרמוסטט, הנחיה שמצאנו בעוד מכשיר אחד בלבד, והעלתה סימן שאלה על עמידותם. הפתיחה קשה מאוד כשהמכשיר חם.
דבר הנסיינים: רעות: "לא הייתי שמה אותו על השיש, אולי אם היה בצבע נירוסטה, אבל הקצף מאוד טעים". לירון: "נתן את האיכות הטובה ביותר בזכות היחס הנכון בין הקצף לחלב, גם בסויה. האחיזה והמזיגה נוחות". איתן: "איכות הקצף הפתיעה לטובה, אבל נראה פחות מושקע באיכות החומרים, וקשה מאוד לפתוח אותו בגלל מכסה בעייתי". רוחמה: "איטי מאוד, אבל החלב היה טעים".
שורה תחתונה: הפתעת הבדיקה. לשוחרי קצף מוצלח שמתעלמים מהמראה, במחיר נגיש.
מחיר: 390 שקל, רק בחנויות הבוטיק של נספרסו ובאתר החברה • מה אפשר להכין: קצף חלב קר, קצף חלב חם אוורירי לקפוצ'ינו, קצף חלב חם צפוף ללאטה מקיאטו, וחלב חם לשוקו או לקפה לאטה • כמות החלב המקסימלית: 120 מ"ל חלב מוקצף, 240 מ"ל חלב חם • אופן הפעולה: חיבור מגנטי (סלילים) • מדיח: כן • ציון למראה: 9.5 • לתפעול: 9 • להקצפת החלב: 6.5 • להקצפת חלב סויה: 6 • למה כן: בגלל המראה המנצח – סוג של "תכשיט" על השיש, נוחות התפעול בסיוע אייקונים מוארים, שדרוג בשימוש לעומת האירוצ'ינו הוותיק. המהיר ביותר בהכנת הקצף. מספק ארבע אופציות לחימום החלב שהבחירה ביניהן קלה, לטובת מי ששותה קפה מסוגים שונים • למה לא: הנסיינים התאכזבו מאוד מהתוצאות הסופיות הן בקצף החלב והן בקצף הסויה, בגלל אווריריות מיותרת ואפילו תלונות על הטעם. רק אחד מבין ארבעה נתן לו ציונים ממש טובים.
דבר הנסיינים: לירון: "המקציף היפה ביותר שהייתי מציג בכיף על השיש, אם כי הכבד ביותר. איכות קצף החלב לא מספיק טובה, והרגשתי שטעם החלב נפגע כתוצאה מההקצפה המהירה. לא הייתי ממליץ". איתן: "נוח מאוד וגם מהיר מאוד, קצף החלב חזק אבל לא קרמי מספיק, קצף הסויה בינוני". רעות ורוחמה: "הטעם דלוח".
שורה תחתונה: מנספרסו ציפינו ליותר.
מחיר: 480 שקל, ביבוא SG • מה אפשר להכין: קצף חלב חם לקפוצ'ינו וללאטה מקיאטו, קצף חלב קר, חלב חם לא מוקצף ללאטה, קקאו, שוקו חם • כמות החלב המקסימלית: להקצפה – 250 מ"ל, לחימום – 350 מ"ל • אופן הפעולה: חיבור מגנטי (סלילים) • מדיח: כן • ציון למראה: 5 • לתפעול: 8.1 • להקצפת החלב: 9.5 • להקצפת חלב סויה: 9 • למה כן: בגלל איכות התוצאות גם בחלב רגיל וגם בסויה, נוחות ההפעלה והניקוי, מגוון האופציות להכנת החלב • למה לא: בגלל האיטיות המעצבנת של הכנת הקצף, הכיעור החיצוני, המזיגה הלא נוחה, המחיר הגבוה שאיננו מוצדק למרות איכות התוצאה.
דבר הנסיינים: לירון: "מאוד נוח לתפעול, המזיגה גרועה. איכות קצף החלב טובה מאוד, אבל הוא המכוער ביותר". רעות: "אהבתי מאוד את קצף החלב, המראה והטעם, מה שקלקל היה כיעור המכשיר". רוחמה: "הקצפה איטית ומעצבנת".
שורה תחתונה: עושה את העבודה, אבל יקר. למי שהמחיר והנראות לא משפיעים על החלטת הקנייה שלו.
מחיר: 249 שקל, ביבוא OiG • מה אפשר להכין: הקצפה חמה וקרה וחימום ללא הקצפה – מאפשר לעשות שוקו. גם המסת שוקולד בטכניקת אמבטיית "בן מרי" • כמות החלב המקסימלית: 250 מ"ל • אופן הפעולה: אינדוקציה • מדיח: כן • ציון למראה: 8 • לתפעול: 8.8 • להקצפת החלב: 6.5 • להקצפת חלב סויה: 7 • למה כן: בגלל המראה, הקומפקטיות, ידידותית ונוחות שימוש, כולל תכונות שאין למכשירים אחרים כמו מכל שקוף שמאפשר לראות את התקדמות הכנת הקצף, או המסת שוקולד. שיטת החימום באינדוקציה ידידותית יותר, אין סלילים שהולכים לאיבוד, בניגוד למה שקורה לעיתים במקצפות שאינן מחממות באינדוקציה, והכל במחיר סביר • למה לא: איטי במיוחד, והתוצאה הסופית של החלב המוקצף בינונית עד לא מספקת.
דבר הנסיינים: רוחמה: "אהבתי את המראה, התאכזבתי מהאיטיות ומהקצף". לירון: "הפעלה נוחה במיוחד, הקצף נראה טוב מאוד, הטעם אכזב בגלל יחס לקוי בין הקצף לנוזל החלב". איתן: "הקצף פחות חזק, נטול גוף, והמכונה חמודה אם כי קיטשית מעט".
שורה תחתונה: מומלץ לחברה לטפל באיכות הקצף – המכשיר ישתדרג משמעותית.
מחיר: 199 שקל ברשת באג • מה אפשר להכין: קצף מחלב חם או קר, לחמם חלב • כמות החלב המקסימלית: להקצפה – 150 מ"ל, לחימום – 300 מ"ל • אופן הפעולה: חיבור מגנטי (סלילים) • מדיח: לא • ציון למראה: 6 • לתפעול: 6 • להקצפת החלב: 8.7 • להקצפת חלב סויה: 7.5 • למה כן: הזול ביותר, הוציא יופי של חלב מוקצף, פשוט להפעלה, ולמרות שלא ניתן להכניסו למדיח, קל מאוד לניקוי בגלל ציפוי פנימי טוב • למה לא: מעט ביצועים, וגם הם בעייתיים. למרות שהחלב הרגיל והסויה נמזגו בכמויות הנדרשות, בחלק מהמקרים הם עלו על גדותיהם בהקצפה. פער גדול בין הקצפת החלב הרגיל לסויה. איטי מאוד, לא אטרקטיבי במראה. יש להמתין שתי דקות אחרי הקצפה או החימום, כדי שהתרמוסטט יהיה מוכן לפעולה נוספת, מה שמעיד על איכות ירודה.
דבר הנסיינים: רוחמה: "איטי עד כדי שאפשר להפעיל וללכת לסידורים בבית. איכות הקצף לא מחפה. המראה מיושן, מכסה הפלסטיק של המכל זול". איתן: "קצף החלב טוב, אך זה של הסויה מאכזב". לירון: "מבחינתי קצף הסויה היה הגרוע ביותר בין המקציפים". רעות: "לא הייתי קונה מוצר שנראה כל כך רע".
שורה תחתונה: חיקוי ברמה נמוכה של מקציפי החלב של נספרסו של פעם.
מחיר: 189 שקל בסופר־פארם אונליין • מה אפשר להכין: רק סוג אחד של קצף, ולחמם חלב • כמות החלב המקסימלית: להקצפה – 125 מ"ל, לחימום – 250 מ"ל • אופן הפעולה: חיבור מגנטי (סלילים) • מדיח: לא • ציון למראה: 7.5 • לתפעול: 8 • להקצפת החלב: 5.5 • להקצפת חלב סויה: 6 • למה כן: זול, נראה טוב, נוח יחסית להפעלה • למה לא: איטי, נפח החלב גדול אבל הוא יוצא אוורירי מדי, המכסה בעייתי שיוצר ואקום אבל לא נוח עד מסוכן לפתיחה, ותוצאות הקצף גרועות.
דבר הנסיינים: לירון: "נראה טוב אבל לא אהבתי את הקצף האוורירי מדי, וגם את הבעייתיות בפתיחת המכסה כשהחלב חם". רוחמה: "אהבתי את המראה, אבל לא את איטיות הפעולה ואת התוצאה". רעות: "טעם קצף החלב גרוע מאוד". איתן: "מסכים עם כל הביקורות, במיוחד עם בעייתיות המכסה, כנראה שילוב של פלסטיק זול במכסה ואקום גרוע. טעם קצף החלב בינוני, הסויה ממש גרוע".
שורה תחתונה: אפשר לוותר.
הבאנו את כל המכשירים לבר הקפה של מלון רויאל ביץ' מרשת ישרוטל בתל־אביב. צוות הבוחנים מנה את שף המלון איתן מזרחי, שף נבחרת הכדורגל של ישראל; לירון מורן, מנהל מזון ומשקאות במלון, לשעבר הבריסטה הראשי של רשת אילנ'ס; רעות גרפי מנתיב העשרה, מפונה, אם לארבעה המתגוררת במלון; ורוחמה עזורי, מנהלת יחסי ציבור של המלון. רעות ורוחמה הן חובבות קפה מושבעות שנוהגות להכין קפה במכשירים ביתיים.
הבוחנים ניסו את המכשירים, הכינו קצף מחלב 3% וגם מחלב סויה (לאור התעצמות קטגוריית משקאות החלב האלטרנטיביים, התופסים כמחצית מהזמנות הקפה ההפוך במלון). במקציפים שמציעים מספר אופציות של קצף, נוסה הקצף הפופולרי המתאים לקפוצ'ינו. הנסיינים בחנו ודירגו שורה של פרמטרים בתפקוד המקציפים (מהפעלה ועד מהירות ההכנה ואפילו ניקוי), בתוצאות הסופיות (ממראה הקצף ועד טעמו), ואת מראה המכשירים. גם מחיריהם שוקללו בציונים הסופיים.
- אוהבים הרבה קצף? קנו מקציף שנראה כמו כד, עם מדחס קפיצי בתחתית.
- שימו לב למדחס )הסליל( שבתחתית ולאיכותו. במכשיר איכותי הוא יהיה ממתכת עבה, כדי שיוכל לעמוד זמן רב יותר בסיבובים ובחום. מתכת זולה ודקה משמעותה עלולה להיות חיים קצרים למכשיר.
- מי שיש לו טיפה יותר אורך רוח ורוצה חלב קרמי שיותר דומה לקפוצ'ינו איטלקי, שיבחר מקציף בצורת מוט.
- מחיר גבוה לא מבטיח בהכרח את איכות הקצף.
- בחו"ל מקציפי המוט תופסים תאוצה מרשימה. הכוכב התורן החדש שזכה לביקורות מצוינות הוא – Golde Superwhisk קומפקטי, מעוצב נטען באמצעות USB , ועולה 25 דולר באתר החברה – אם כי בגלל הפופולריות הגדולה הוא סובל מבעיות אספקה. באמזון לא היה אפשר השבוע להשיגו.
- מקציף נפרד ייתן תוצאות טובות יותר ממקציף שמשולב במכונה, וגם נוח יותר לשימוש.
- מיד אחרי השימוש יש לדאוג לשטיפה מלאה במים, למניעת קרישת החלב.
הטיפים בסיוע מומחה הקפה אילן שנהב מחותם הקפה והשפים איתן מזרחי ולירון מורן
פורסם לראשונה: 00:00, 03.05.24