במאי האחרון חשפו האפוטרופוס הכללי של מדינת ישראל ומשטרת ישראל חשד לקיומה של רשת עבריינים שהתמחתה בזיוף צוואות של קשישים עריריים. לדברי עו"ד בעז קראוס, העומד בראש משרד המתמחה בצוואות ודיני ירושה, "עיזבונות עלולים להפוך מטרה קלה עבור נוכלים, שפעמים רבות מזייפים צוואות שהעדים החתומים עליהן אינם כבר בין החיים, דבר שמונע את האפשרות לחקור אותם על נסיבות עריכת הצוואה. במקרים אחרים, הם פשוט מגייסים עדי שקר, לרוב אנשים בעלי עבר פלילי שאינם נרתעים ממתן עדות שקרית. לכן אנשים שיכולים להיות יעד לזיוף צוואתם, כמו אנשים עריריים, טוב יעשו אם ינקטו אמצעי הגנה מסודרים".
האפוטרופוס הכללי והממונה על ענייני ירושה בישראל, עו"ד בן ציון פיגלסון, מסביר: "האפוטרופוס הכללי פועל בצורה מקצועית עם משטרת ישראל ושאר גופי האכיפה יד ביד כדי למנוע הישנות של מקרים כאלו. לצד זאת, אנו פועלים למתן שירות מהיר לציבור וממליצים להפקיד צוואה שנערכה ונחתמה ברשם הירושה, כדי שנוודא שהיא תקוים בהתאם לרצון המנוח. ניתן גם להפקיד צוואות באופן מקוון באתר האינטרנט. הצוואות נשמרות ומאוחסנות בסודיות באופן מאובטח ומוגן. בשנה האחרונה נחנך גם שירות חינמי נוסף לטובת הציבור – 'מגן יורשים'. השירות מאפשר להירשם באתר האפוטרופוס הכללי לשם קבלת מידע במקרה שהוגשה בקשה לצו ירושה. כאשר תוגש בקשה כזאת, תתקבל אצל הנרשם התראה בהודעה או במייל שנעשה ניסיון להשתלט על העיזבון".
1 צפייה בגלריה
סכסוכי ירושה
סכסוכי ירושה
צוואה
(צילום: Shutterstock)
באפוטרופוס הכללי מוסיפים כי בתקופה האחרונה נעשו פעולות לאיתור וגילוי זיופים לרבות באמצעים טכנולוגיים. "מטבע הדברים לא ניתן לחשוף את הבקרות הנעשות, אך ניתן לומר שבין השאר היותם של הקשישים עריריים ללא עורף משפחתי גרמה לבדיקה מדוקדקת של רשם הירושה ולחשיפה של ניסיונות לזיופים והעמדה לדין".
לדברי עו"ד קראוס, בנוסף לזיוף צוואות, עוד בעיה היא קשיים באישור צוואות חוקיות מכיוון שהוכנו באופן לא מיטבי. "האפוטרופוס הכללי ער למגפת זיופי הצוואות, ועל רקע זה, ובצדק, אנו רואים החמרה משמעותית בקריטריונים לאישור צוואות. וכך, גם צוואות שאינן מזויפות עלולות להיתקל בקשיים באישורן, אם לא הוכנו היטב".
כדי לוודא שהצוואה שלכם או של יקיריכם תאושר, וכדי להקשות על זיוף שלה, גיבשנו בסיועו של עו"ד קראוס מדריך עם מספר עצות חשובות בנושא.
כאשר צוואה מופקדת אצל רשם הירושה עוד בחיי המצווה, זה אומר שישנו מסמך המשקף את כתב היד או החתימה של המצווה שאומתה כנכונה בעת הפקדת הצוואה. זה חשוב כי לעיתים נוכלים המזייפים צוואות מרוקנים בנוסף לכך את דירתו ממסמכים, מה שמקשה להשוות את כתב היד או החתימה בצוואה. מנתוני האפוטרופוס הכללי עולה כי בשנת 2023 הופקדו אצלו כ-13 אלף צוואות, וזו עלייה של 14% לעומת 2022, גם לאור הנגשת השירות באופן מקוון.
yk14146842עו"ד בן ציון פיגלסון, האופוטרופוס הכלליצילום: שאול גולן
בחרו עדים מהימנים ודאו שהצוואה נחתמת בפני עדים מהימנים, ללא עבר פלילי או ניגוד אינטרסים. בנוסף, בחירה בעדים מבוגרים שכבר לא יהיו, בסבירות גבוהה, בין החיים בעת אישור הצוואה, יכולה במקרה של ספקות לעכב את אישורה. דוגמה לכך היא מקרה שנדון בבית המשפט לענייני משפחה, שבו הוגשה בקשה לקיום צוואה מזויפת. העדים הפיקטיביים היו שניים שאינם עוד בין החיים, ולא ניתן היה לחקור אותם. אבל העדים בצוואה המקורית, האמיתית, היו שני שכנים שהיו בין החיים, והם אותרו וסייעו להוכיח שהצוואה זויפה.
תעדו את הצוואה תיעוד מעמד החתימה על הצוואה בווידיאו או בתצהיר מפורט שנעשה אצל עורך דין, עם הסבר של רצונותיכם ושיקוליכם, יכול להוסיף שכבת הגנה במקרה של זיוף הצוואה מאוחר יותר.
הוסיפו מסמכים בכתב יד כדי להתגבר על בקשות לקיום צוואות מזויפות לאחר פטירתכם – מומלץ להוסיף לצוואה קטעים בכתב יד של המצווה ועם חתימות אישיות שלו. מסמכים אלו יכולים להיות מופקדים יחד עם הצוואה אצל רשם הירושה, כך שניתן יהיה להשוות את כתב היד אם תעלה מחלוקת לגבי אמיתות הצוואה.
שמרו מסמכים רגישים במקום בטוח כאמור, המציאות מלמדת שכאשר מוגשת צוואה מזויפת, במקרים רבים יש גם פריצה לדירה וריקונה ממסמכים כדי לא לאפשר השוואת כתב יד וחתימות. לכן חשוב לשמור על מסמכים רגישים במקום בטוח, ולהפקיד אותם מבעוד מועד אצל רשם הירושה או בידי גורם שיוכל לשלוף אותם בעת הצורך.
yk14146921עו"ד בעז קראוסצילום: משה טסלר
שקלו יצירת כתב נאמנות כתב נאמנות הוא כלי משפטי יעיל להבטחת חלוקת העיזבון בדיוק כפי שרציתם. מדובר במסמך שבו יוצר הנאמנות (המצווה) מפקיד נכסים בידי נאמן, שמתחייב לנהוג בנכסים אלה לטובת המוטבים שנקבעו, ובהתאם לכתב הנאמנות. היתרון המרכזי של כתב נאמנות הוא שהוראותיו גוברות על צוואה, והוא מעניק שליטה טובה יותר על הנכסים גם לאחר פטירתכם. יתרונות נוספים: הנאמנות יכולה לפעול כבר בחיי המצווה, ולא רק לאחר מותו. זה מאפשר לפקח על הנכסים ולהבטיח שהם מנוהלים לטובת הנהנים. יש לבחור נאמן אמין ומקצועי, עדיף איש מקצוע מהתחום, עורך דין או רואה חשבון. חשוב להבהיר: כאשר מעבירים את הרכוש לנאמנות, הרכוש לא שייך יותר למי שהעביר, אף שהוא נהנה ממנו כל עוד הוא בחיים על פי כתב ההוראות. כך יוצא שלאחר פטירתו אין לו רכוש שצוואה מזויפת יכולה לנסות לגזול.
שמרו על קשרים עם קרובים לאנשים עריריים, שחשופים יותר לניסיונות הונאה, מומלץ לשמור על קשרים עם בני משפחה, אפילו רחוקים, או עם שכנים קרובים. הם יוכלו להעיד על רצונותיכם ועל מציאות חייכם לאחר מותכם, ולהקטין את הסיכוי לזיוף.
פורסם לראשונה: 00:00, 12.11.24