בשיתוף בנק הפועלים
סוף שנת המס המתקרב הוא מועד חשוב עבור העצמאים ובעלי העסקים. ניהול נכון של התהליך יכול להכין אתכם בצורה טובה יותר לשנה הבאה. אז איך נערכים לתקופה הזו, כיצד מנצלים את כל הטבות המס, איך מנצלים יותר נכון את המלאים שהצטברו, ואיך בכל זאת אפשר למצוא בזמנים המאתגרים האלו גם הזדמנויות? במסגרת פרויקט "עסקים קטנים 15" של ynet ו"ידיעות אחרונות" בשיתוף בנק הפועלים – אספנו טיפים מהמומחים שיוכלו לעזור לכם לפתוח את השנה ברגל ימין.
1 צפייה בגלריה
yk14136968
yk14136968
(צילום: שאטרסטוק)

עשו סדר במבנה האשראי

"המשק נמצא בהאטה משמעותית", אומר כפיר רמז, מנהל אזור מרכז בחטיבה הקמעונאית של בנק הפועלים. "גזרות המס שצפויות להיכנס אחרי אישור תקציב המדינה, יותירו פחות כסף נזיל לקניות. לכן כל בעל עסק חייב לתכנן בקפידה את ההתנהלות שלו. אם זה לנסות לשפר תנאים מול ספקים, לרענן מחירים או לשנות מלאים", אומר רמז. לדבריו, "זה גם זמן טוב לבחון את מבנה האשראי של העסק. אנחנו נמצאים כבר למעלה משנתיים בסביבה של ריבית גבוהה, ירידה בביקושים והתייקרות חומרי הגלם, ואלו משפיעים ישירות על ניהול העסק".
כמו שכל מומחה יודע - מבנה אשראי נכון הוא המפתח להתנהלות עסקית נכונה ובריאה. "גם עסקים רווחיים יכולים להיקלע לקשיים תזרימיים, שפוגעים בעשייה העסקית. חשוב בסוף השנה לוודא שמבנה האשראי תואם את הצרכים, כשהשקעות פרוסות לטווח ארוך והון חוזר מקבל מענה במסגרות לטווח קצר וההשקעות בצורה כזו שלא שוחקת את הרווח".
yk14136986דני גיגי, המנהל המקצועי של מערך הייעוץ הפנסיוני ותכנון פרישה של בנק הפועלים | צילום: יחצ בנק הפועלים

ספירת מלאי: חישוב מסלול

מדי שנה לקראת 31 לדצמבר כל בעל עסק שמחזיק במלאים, מחויב להגיש דוח ספירת מלאי. "הכנת הדוח מאפשרת לחשב מסלול מחדש ולשנות את תמהיל המוצרים של העסק", מציע רמז. "המציאות המאתגרת והתחזית ל-2025 מאלצות לנהל את המלאי בצורה יותר הדוקה. למשל, אם זיהיתם שיש מוצרים פחות רווחיים או נמכרים, תשקלו לא לחדש אותם. אנחנו בעיצומו של חודש הקניות, אז זו גם הזדמנות למבצעים על מוצרים שפחות נמכרים".
למרות המציאות הביטחונית המורכבת וההאטה במשק, שלפי הצפי יימשכו גם בשנת 2025, גם בתקופות כאלו אפשר למצוא הזדמנויות עסקיות. "למשל, רכישת מלאים במחירים נמוכים במיוחד או בתנאי אשראי משתלמים מול הספק. כדאי לשקול להתייעץ עם יועץ פיננסי או עם הבנקאי שלכם כדי לוודא את כדאיות העסקה ואת אפשרויות המימון".
yk14138971אלי קלדרון, קבוצת סטרשנוב– קלדרון | צילום: דויד גארב

נהלו תזרים מזומנים קפדני

המציאות בשנה האחרונה משפיעה על הלך הרוח והנכונות לצרוך בילויים, שירותים ומוצרים. "מציאות כזו מחייבת את בעלי העסקים לנהל את התזרים השוטף בצורה קפדנית ביותר. במקרים מסוימים זה אומר לבדוק את ימי האשראי של הלקוחות והספקים, ולשמור על רמת התייחסות שמאפשרת לעסק מרווח נשימה. כדי להתייעל כדאי לשקול להסתייע בליווי צמוד של יועץ עסקי או רואה חשבון, שינהלו את התזרים ברמה היומיומית. זה עשוי לעזור להתנהל בצורה הרבה יותר טובה".

לא מפרישים מספיק לפנסיה

לדברי אלי קלדרון, מנכ"ל משותף בקבוצת סטרשנוב קלדרון, "סוף השנה הוא זמן מצוין לתכנן את התקציב, לסקור מה עברנו השנה מבחינת ההוצאות הקבועות, להחליט מה היעדים ולבנות תקציב מותאם. ההמלצה שלי לעשות תוכנית עבודה. אנחנו כבר מעל לשנה בתקופה מאתגרת. כתוצאה מכך, עלויות המימון גדלו וזה משפיע מאוד על השורה התחתונה. איך עושים תוכנית עבודה/תקציב? אפשר להסתכל על מחזורי הפעילות וכל מה שמשפיע על העסק. התקציב נגזר מההכנסות וההוצאות. סוף השנה זו הזדמנות להעריך את ביצועי העובדים ואת הוצאות המימון. סידור של ההון החוזר והתהליכים של אילו הלוואות לקחת - יכולים לחסוך הרבה כסף".
yk14138537כפיר רמז, מנהל אזור מרכז בחטיבה הקמעונאית של בנק הפועלים | צילום: אביב גוטליב
החל משנת 2017, כל העצמאים בישראל מחויבים להפריש חלק מהכנסותיהם לקרן הפנסיה. לדברי דני גיגי, המנהל המקצועי של מערך הייעוץ הפנסיוני ותכנון פרישה של בנק הפועלים, אחת הטעויות הנפוצות של עצמאים היא להפקיד לחיסכון הפנסיוני רק את הנדרש בחוק. "לראייתנו, חשוב להבין שהטבת המס הזו היא אמצעי ולא מטרה. אם ניקח לדוגמה בעל עסק שהתחיל להפריש כספים לקרן פנסיה רק על פי החוק בשנת 2017 כשהיה בן 50 – בעת הפרישה, הקצבה שלו תהיה רק 1,200 שקלים. באופן עקרוני, הגישה היא שהמטרה שלנו כעצמאיים היא לתכנן את הפנסיה בצורה מתאימה לפי הצרכים שלנו". עוד טעות נפוצה בקרב עצמאים שמקפידים להפריש לקרן הפנסיה, היא לבצע הפקדה חד-פעמית בסוף השנה. "חשוב להפקיד מדי חודש כסף לפנסיה. העברה חד פעמית עלולה לפגוע בכיסויים הביטוחיים למקרים של אובדן כושר עבודה ופטירה חלילה", מבהיר גיגי.

הטבת המס בקרן ההשתלמות

מלבד החיסכון הפנסיוני, המדינה מעודדת עצמאים לחסוך גם בקרנות השתלמות וליהנות מהטבות מס, והן הפכו לאפיק חיסכון פופולרי בגלל שהן מוכרות כהוצאה מוכרת, אבל לא הרבה יודעים שהן טומנות בחובן הטבה משתלמת עוד יותר: נכון לשנת 2024, עצמאים שמפקידים לקרנות השתלמות סכום של עד 20,520 שקלים בשנה פטורים גם ממס רווחי הון.
"אחרי 6 שנים אפשר למשוך את הכספים והרווחים שנצברו בקרן ללא תשלום מס. למעשה, זה המוצר הפיננסי היחיד בשוק שפטור ממסים עבור עצמאים, בלי קשר לרמת ההכנסה. ולכן כדאי לשקול להפריש עד התקרה הגבוהה ביותר כדי ליהנות מהטבת המס הייחודית הזו לעצמאים", מסכם גיגי.
במסגרת המרכז לצמיחה פיננסית מבית בנק הפועלים יתקיים היום באתר המרכז וובינר בהנחיית דני גיגי בנושא הטבות מס לעצמאים.
האמור הינו מידע כללי ואינו מהווה יעוץ מס ו/או פנסיוני ו/או אחר. אי עמידה בפרעון ההלוואה עלולה לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. בכפוף לאישור הבנק ולתנאיו, ולתקנון הפעילות באתר הפעילות.
בשיתוף בנק הפועלים

פורסם לראשונה: 00:00, 05.11.24