שנת הלימודים האקדמית יצאה לדרך, ונתונים חדשים שהגיעו לידי ynet ו"ממון" מגלים מהן 10 השכונות המבוקשות ביותר למגורים על ידי הסטודנטים בישראל ומה גובה שכר הדירה בהן. על פי ניתוח שערך אתר מדלן, המבוסס על נתוני מפקד האוכלוסין ומתמקד בשיעור תושבים בני 20-29, מרבית השכונות ממוקמות בקרבת מוסדות הלימוד, אולם יש שכונות מבוקשות שזוכות להתעניינות בזכות קרבתן למקומות בילוי ותעסוקה.
הניתוח של מדלן מבוסס על נתוני מפקד האוכלוסין של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, שפורסם בשנת 2024 וכולל מידע שנאסף בשנת 2022. השכונות המובילות ברשימה הן אלה שלמעשה כוללות את שיעור הסטודנטים הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה בשכונות. יש לקחת בחשבון שככל שהשכונה קטנה יותר, ייתכן ששיעור הצעירים בה יהיה גבוה יותר.
המשמעות היא שבמקרה של תל אביב למשל ייתכן שגם בשכונת רמת אביב (הסמוכה לאוניברסיטת תל אביב, אך לא נכנסה לרשימת 10 השכונות הכי מבוקשות) יש שיעור גבוה מאוד של צעירים וסטודנטים, אולם ביחס לאוכלוסייה השיעור נמוך יותר לעומת שכונות אחרות.

כמעט כל אדם שני בשכונה - סטודנט

השכונה המובילה היא רמת אלון בחיפה, הסמוכה לטכניון, ובה כמעט כל אדם שני הוא סטודנט. השכירות החודשית הממוצעת בה לדירת 3 חדרים היא 4,000 שקל. מנכ"ל מדלן, טל קופל: "לרוב, סטודנטים מעדיפים לגור בשכונות זולות יחסית ובדרך כלל כמה שיותר קרוב למוסד האקדמי, מה שחוסך להם נסיעות – גם במחיר של מרחק ממרכז העיר. שכונת רמת אלון היא דוגמה לכך, שבה כמעט חצי מהשכונה הם סטודנטים".
"לרוב סטודנטים מעדיפים לגור בשכונות זולות יחסית ובדרך כלל כמה שיותר קרוב למוסד האקדמי, מה שחוסך להם נסיעות – גם במחיר של מרחק ממרכז העיר"

במקום השני נמצאת שכונה ה' באריאל הסמוכה לאוניברסיטה בעיר, שגם בה כמעט כל אדם שני הוא סטודנט, והשכירות החודשית הממוצעת היא 3,300 שקל.
במקום השלישי ברשימה נמצאת נציגה חיפאית נוספת – העיר התחתית, שדווקא אינה נמצאת בסמוך לקמפוסים של אוניברסיטת חיפה או הטכניון, אך נראה שהקִרבה למוקדי הבילוי בשכונה הם שמושכים את הסטודנטים. שיעור הסטודנטים בשכונה עומד על 38.8%, והשכירות הממוצעת בה לדירת 3 חדרים היא 3,530 שקל.
במקום הרביעי נמצאת שכונת מרכז העיר בירושלים, שבה כ-37.3% מהתושבים הם סטודנטים צעירים. השכונה אינה נמצאת סמוך לקמפוסים של האוניברסיטה העברית, אך קרובה למוקדי בילוי, מאפשרת גישה למוקדי התעסוקה בעיר וסמוכה לשוק מחנה יהודה. מחיר השכירות החודשית גבוה בצורה משמעותית משאר השכונות שנסקרו עד כה, עם שכר דירה ממוצע של כ-7,776 שקל עבור דירת 3 חדרים.
במקום החמישי והשישי ברשימה ניצבות שתי נציגות של בירת הנגב באר-שבע: שכונה ב' ושכונה ד', שבהן כל אדם שלישי הוא סטודנט (34.2% ו-33.4% בהתאמה). מהניתוח של מדלן עולה כי דווקא שכונה ב', המרוחקת יותר מאוניברסיטת בן-גוריון, היא בעלת שיעור גבוה יותר של סטודנטים מאשר שכונה ד', הסמוכה לאוניברסיטה וידועה כשכונה אטרקטיבית בקרב סטודנטים בעיר, ובה נמצאים מוקדי בילוי סטודנטיאליים. שכר הדירה הממוצע החודשי של דירת 3 חדרים עומד על 2,943 שקל בשכונה ב' ועל 2,293 שקל בשכונה ד'.
קופל: "מעניין לראות ששיש מי שלאו דווקא מעדיף את השכונות הקלאסיות, כמו בדוגמה של באר-שבע, שם יש יותר סטודנטים דווקא בשכונה ב' המרוחקת מאשר בשכונה ד' הסמוכה לאוניברסיטה וגם חביבת המשקיעים – שבונים על הסטודנטים".
טל קופל, מנכ"ל מדלןטל קופל, מנכ"ל מדלןצילום: אורית פניני
במקום השביעי שוב נמצאת ירושלים, הפעם שכונת הגבעה הצרפתית הסמוכה לקמפוס הר הצופים ההיסטורי של האוניברסיטה העברית. בשכונה זו כמעט כל אדם שלישי הוא סטודנט (32%), והשכירות הממוצעת לדירת 3 חדרים בה היא 4,736 שקל בחודש.
במקום השמיני נמצאת הנציגה הראשונה של תל-אביב-יפו – שכונת מונטיפיורי, הנמצאת בלב אזורי התעסוקה של העיר, ובה כמעט כל אדם שלישי (31.9%) הוא סטודנט. השכירות החודשית הממוצעת בשכונה, הכוללת גם את מתחם מע"ר צפוני ומגדלי מידטאון והצעירים, עומדת על כ-9,300 שקל בחודש עבור דירת 3 חדרים.
במקום התשיעי נציגה ירושלמית נוספת: שכונת קריית שמואל, שאינה נמצאת בסמוך למוסדות האקדמיים הגדולים בעיר, אך קרובה יותר לאזורי התעסוקה והמסחר. גם בה כמעט כל אדם שלישי (31.9%) הוא סטודנט, והשכירות החודשית הממוצעת לדירת 3 חדרים גבוהה משמעותית ועומדת על כ-7,000 שקל.
את רשימת 10 השכונות שבהן ריכוז הסטודנטים הגבוה ביותר ביחס לאוכלוסייה סוגרת הנציגה השנייה של תל-אביב – שכונת פלורנטין, הנמצאת גם היא בלב אזורי הבילוי ובסמוך למוקדי התעסוקה. בפלורנטין כמעט כל אדם שלישי (29.3%) הוא סטודנט, והשכירות החודשית הממוצעת לדירת 3 חדרים היא כ-8,500 שקל.
לדברי קופל, בתל-אביב נראה שהסטודנטים מעדיפים שכונות שנהנות מנגישות תחבורתית וקִרבה למוקדי תעסוקה, כמו שכונות המע"ר הצפוני ומונטיפיורי, הממוקמות בסמוך לרכבת הקלה, לרכבת הכבדה ולתחנות אוטובוס רבות וכן קרובות מאוד ליציאה לנתיבי איילון, כמו גם בקרבת מגדלי תעסוקה כגון עזריאלי, עזריאלי שרונה ועוד.
בנוסף, לדבריו, הן כוללות מקומות בילוי וסמוכות למוקדים נוספים כמו מתחם שרונה, כיכר גבעון ועוד. ישנם סטודנטים שמוצאים עבודות בתחומם בקרבת השכונות, בחברות ההייטק שלהן משרדים במגדלים הסמוכים, ורוב הדירות חדשות ומציעות חניה ומעלית. לכן גם המחירים גבוהים.

וויצ'ק: השלכות המלחמה הגיעו לאקדמיה

גם בחברת WeCheck (וויצ'ק), המספקת לבעלי דירות ודיירים מגוון פתרונות פיננסיים מבוססי טכנולוגיה, בדקו עבור ynet ו"ממון" את גובה שכר הדירה של דירות קטנות (1-2 חדרים) בערים מרכזיות שבהן ממוקמים מוסדות לימוד, כדי לספק תמונה מעט רחבה יותר לגבי שוק הדיור המיועד לסטודנטים. הערים שנבדקו הן ערים אוניברסיטאיות: אריאל, באר שבע, חיפה, ירושלים, תל אביב והרצליה וכן ערים עם מכללות בולטות, ובהן קריית אונו, שדרות ורמת גן.
על פי הנתונים, שכר הדירה הגבוה ביותר עבור דירת 1-2 חדרים בחודש ספטמבר האחרון היה בתל אביב ועמד על 5,321 שקל בחודש. אחריה ברשימה הרצליה עם שכר דירה ממוצע של 4,517 שקל בחודש; ירושלים עם שכר דירה ממוצע של 4,284 שקל בחודש; ורמת גן עם שכר דירה ממוצע של 4,231 שקל בחודש. בחיפה עמד שכר הדירה הממוצע של דירת 1-2 חדרים בחודש ספטמבר על 2,896 שקל בחודש; ובאריאל על 2,882 שקל בחודש. בבאר שבע עמד שכר הדירה על 2,323 שקל בחודש; ובשדרות על 2,373 שקל בחודש.

לדברי רמי רונן, מנכ"ל WeCheck, "השפעות מלחמת חרבות ברזל הגיעו גם לאקדמיה, לאחר ששנת הלימודים האקדמית נפתחה בנובמבר במקום באוקטובר. ההתחלה המאוחרת משפיעה גם על שוק השכירות. במבט על כלל הדירות הקטנות בארץ ניתן לראות שבספטמבר חלה עלייה קלה של חצי אחוז בגובה שכר הדירה ביחס לאוגוסט, לא מה שציפינו לראות בחודשים שבהם הביקוש עולה. בהשוואה לספטמבר אשתקד מדובר בירידה של 1.4%. בערים שבהן ממוקמות אוניברסיטאות המחירים עלו, למשל בבאר שבע מדובר בעלייה של 1.3% ובירושלים טיפס שכר הדירה ב-2.2%".
רמי רונןרמי רונן, מנכ"ל WeCheckפוטו פרג'
רונן מוסיף כי "בהיבט ההיצע ראינו ירידה חדה יחסית בהשוואה לאוגוסט, של 3% בכל הארץ. בהשוואה לספטמבר 2023 מדובר בצניחה ארצית של 28.8% בהיצע. הסיבה לכך נעוצה, ככל הנראה, מהשלכות המלחמה: דירות רבות פונו בתחילתה בשל מעברים של משפחות, מילואים, פינוי יזום של ערים מטעם הממשלה וסיבות נוספות".
לדבריו, "לכן בהשוואה שנתית ההיצע צנח, אך גם שנת 2024 חוותה שינויים שהביאו אותה למחסור בהיצע. כך, למשל, בבאר שבע חלה ירידה חודשית של 26% בהיצע הדירות להשכרה ובחיפה נרשמה ירידה של 12.8%. אריאל חריגה בנוף עם עלייה של 58.5% בהיצע, כי כנראה סטודנטים רבים סיימו ללמוד ומפנים את הדירות".
פורסם לראשונה: 00:00, 05.11.24