בשבוע שעבר, אחרי למעלה מעשור ובתום לא מעט התנגדויות ושינויים, אושרה סופית תוכנית השימור של העיר רמת גן, שמגדירה כ-240 מבנים היסטוריים ו-107 אתרי נוף כמבנים ומתחמים לשימור. "עיר גנים", שתכנן האדריכל ריכרד קאופמן בסוף שנות ה-20 של המאה הקודמת, קיבלה הזדמנות להפוך לפנינה אדריכלית לצד שכנתה הגדולה תל אביב.
התוכנית, שנערכה על ידי אדריכלית מישל ווסטון לאור יחד עם האדריכלים דוד גלור, ענת בן מנחם ונעה שק עברה הרבה גלגולים ומטרתה לשמור על נכסי המורשת והאופי המיוחד של העיר, לצד מתן דגש משמעותי גם למורשת הנופית. "אמנם המספר המקורי של המבנים לשימור הצטמצם במידה ניכרת בהחלטות האחרונות, אבל היא תוביל את רמת גן קדימה", אומרת ווסטון לאור, מנהלת היחידה לשימור מבנים ואתרים בעיריית רמת גן.
התוכנית, שאושרה על ידי הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה תל אביב, וקודמה בשיתוף עם הוועדה המקומית רמת גן והמועצה לשימור אתרים, מחלקת את העיר ל-18 מתחמים, הכוללים מבנים עם ערכים אדריכליים והיסטוריים גבוהים. היא כוללת שלוש דרגות שימור: שימור מחמיר, שבמסגרתו לא ניתן לבצע תוספות במבנים; שימור לא מחמיר (דרגה ב'), שבמסגרתו ניתן להוסיף זכויות בנייה; ושימור לא מחמיר (דרגה ג'), שבו ניתן להרוס את המבנים ולבנות אותם מחדש, אך הדבר מחייב הצבת שלט.
הוועדה קבעה כי 21 מבנים יעברו שימור מחמיר (בהם שישה מגדלי מים); 87 מבנים יעברו שימור לא מחמיר דרגה ב' (שניתן לבצע בהם תוספת קומות) ו-111 מבנים יעברו שימור לא מחמיר דרגה ג', כלומר ניתן יהיה לבצע בהם התחדשות עירונית. זאת לעומת התוכנית המקורית, שכללה כ-280 מבנים לשימור, מהם רק 15 מבנים לשימור מחמיר; כ-200 מבנים לשימור עם תוספת זכויות; וכ-36 מבנים לשימור על ידי הריסה ובנייה מחדש.
"עיר גנים" התבססה על תוואי הטופוגרפיה הקיים וקבעה שלושה גנים בפסגות הגבעות – גן אברהם, גן שאול וגן יהודה – לצד ציר ציבורי הממוקם במתחם העמק ההיסטורי שבין שני הרחובות הראשיים - ביאליק והרצל. הגנים, השדרות והחיבורים ביניהם היוו את השלד הירוק של העיר וכונו "שעון החול" בשל צורתם.
פיסות היסטוריות
סיור בין נכסי העיר שהוגדרו לשימור מגלה פיסות היסטוריה מרתקות, לצד שדרות עצי פיקוס מרשימים. "פרנסי אחוזת בית, שיזמו את הקמתה של רמת גן יחד עם קאופמן, הגיעו מתל אביב הסואנת וביקשו להכניס את הטבע לעיר החדשה, להביא אליה בחזרה את הכפר", אומר האדריכל ארז בן אליעזר, מתכנן מחוז תל אביב במינהל התכנון.
את הסיור אנו מתחילים בשדרות הילד, שדרה היסטורית שמתחילה בתחנת הקו האדום של הרכבת הקלה בציר ז'בוטינסקי ומגיעה עד לכיכר רמב"ם. גן דוד המלך הממוקם בשדרות הילד עובר כיום שיפוץ, "אבל עדיין מרגישים ניחוח של פעם, זו אחת השדרות המוצלחות במדינה, שדרה אמיתית בלי כלי רכב, מוקפת בבניינים יפים, חלקם לשימור במצב אותנטי", אומר בן אליעזר.
השדרה מאופיינת בעשרות עצי פיקוס ומבנים היסטוריים הבנויים בסגנון הבינלאומי ומיועדים לשימור, בין היתר מבנה "בית האופה" שבו נולד הילד הראשון ברמת גן, מה שהוביל לשם השדרה. לדברי ווסטון לאור, התוכנית שחלה במקום מאפשרת הקמת מגדל בקרבת תחנת הרכבת הקלה תמורת עבודות השימור של בית האופה.
השדרה ממוקמת בין שני הרחובות המרכזיים ביאליק והרצל, שעד היום פעילים מאוד מבחינת המסחר, למרות היציאה לקניונים, ומוצלחים מבחינת הצללה בזכות העצים הרבים שמעטרים אותם. בסוף השדרה ניצבת, כאמור, כיכר רמב"ם, הסמוכה למבנה קולנוע אורדע, שנבנה בסגנון הבינלאומי ומיועד לשימור, והיה בית הקולנוע הראשון בעיר. בית הכנסת הגדול, שגם הוא מיועד לשימור, ניצב ממול, ובסמוך לו המבנה ההיסטורי בית רוזנבלום, ביתם של ציפורה ויעקב רוזנבלום, מראשוני העיר ומקימי הקולנוע.
המטה הכללי הראשון
בהמשך המסלול מטפסים לגן אברהם לכיוון רחוב הרא"ה, שגם לאורכו מספר מבנים עם איכות אדריכלית, חלקם מיועדים לשימור. לאחר מכן מגיעים לרחוב משה שרת, שם ממקום בית הספר בן-גוריון, ששימש במשך תקופה קצרה את המטה הכללי הראשון של צה"ל. בהמשך, ברחוב ז"ר 5, ניצב מבנה בית בן-גוריון, ששימש בתקופת מלחמת השחרור ב-1948 כלשכתו של ראש הממשלה ושר הביטחון הראשון, דוד בן-גוריון. המבנה תוכנן על ידי האדריכל בנימין צ'לנוב ב-1943 בסגנון בינלאומי.
סביב הבית הדו-קומתי נטע הגנן הראשי של רמת גן, משה כבשני, צמחייה עשירה, ובריכת נוי שולבה במערך טרסות הצופה לגן אברהם ההיסטורי, הגן הראשון שהוקם במסגרת תוכנית הגנים, אשר עובר שיפוץ ושימור כולל שימור האמפי ההיסטורי בתוכו. לדברי סיגל חורש, מהנדסת העיר רמת גן, כיום מקודמת במקום תוכנית התחדשות עירונית, שחלק מהמטרה הציבורית שלה היא שיקום האמפי תמורת הקמת מגדל תעסוקה בן 45 קומות במתחם הבורסה על ידי חברת תדהר.
מהגן ניתן לרדת לכיוון רחוב ז'בוטינסקי, שם ניצב מבנה תחנת משטרת רמת גן ההיסטורי, שתוכנן על ידי האדריכלים פוסטר, טרנר ואוטו הופמן, המשרד המנדטורי לעבודות ציבוריות, ב-1942. הבניין מהווה את אחת מתוך 60 מצודות טיגארט הבריטיות, שנבנו בצמתים ובנקודות אסטרטגיות ברחבי הארץ בעקבות המרד הערבי (מאורעות 1936‑1939).
מי שבוחר לרדת מגן אברהם בחזרה לעיר עובר דרך רחוב קריניצי ומשם מגיע לבית אברהם קריניצי (קריניצי 64), ביתו של ראש העיר המיתולוגי שכיום משמש מוזיאון עירוני לתולדות העיר. בפינת הרחובות קריניצי והרצל ניצב בית מועצת הפועלים של רמת גן וגבעתיים, שהוקם בשנות ה-50 ועבר הליך שימור שהסתיים ב-2017. מאחוריו מזדקר מגדל מגורים שהקימה חברת אפריקה ישראל, שביצעה את עבודות השימור תמורת זכויות הבנייה.
גן הקופים
בחזרה לכיכר רמב"ם דרך רחוב הרצל, עובר המסלול במבנה ההיסטורי של עיריית רמת גן, שנבנה ב-1940 ובשנים האחרונות עבר מתיחת פנים והוקמה בו רחבה ציבורית "שיוצרת קשר בין הממסד לציבור", לפי בן אליעזר. משם במעלה המדרגות מגיעים לגן שאול (גן הקופים), אחד מגני הפסגה, שעבר תהליך פיתוח ברוח התכנון המקורי, עם בריכת מים, גשרון, נחל קטן, מגדל המים המיתולוגי שמוגדר לשימור ומדשאות.
ירידה לרחוב החשמונאים מובילה לשכונה ההיסטורית תל בנימין, שנוסדה בשנות ה-30 על ידי גדולי האדריכלים ומורכבת מווילות יוקרה ששיכנו דיפלומטים ושגרירויות. היא כוללת שלושה מבנים המיועדים לשימור: בית השגריר האמריקאי (מקדולנד 16), בית השגריר האיטלקי (אלונים 6) ומבנה בית שרת (אליעזר ויינשל 1), שתוכנן על ידי האדריכלית ג'ניה אוורבוך ב-1936 עבור משפחת חירם וב-1950 נרכש על ידי הממשלה עבור משה שרת ומשפחתו בתקופת כהונתו כשר החוץ הראשון, עד מינויו לראש ממשלה ומעברו לירושלים ב-1953.
"מגדל משה אביב נמצא מעבר לפינה, והתוכנית למעשה עיגנה את המתח שבין שכונת וילות למתחם הבורסה. היא קבעה שימור מרקמי בשכונה, כך שלא ניתן יהיה להקים בה מגדלים, ואמנם ניתן יהיה לטפל במבנים שבה ולהוסיף להם קומות, אבל לא ניתן לבצע מהפכות במרחב. התחושה היא שזהו ואדי בתוך מגדלים", אומר בן אליעזר. במתחם הבורסה מצוי גם בניין עלית, שעובר שימור במסגרת פרויקט יזמי.
ברוח התוכנית מקודמת גם תוכנית היצירה 2 בבורסה, המאפשרת הקמת מגדל תעסוקה בן 50 קומות באמצעות תוספת זכויות בנייה בתמורה לשימור שני מבנים - מבנה בית החרושת קיהל, שתוכנן על ידי האדריכל א. מיטלמן ב-1950 והיה אחד מבתי החרושת הראשונים באזור התעשייה החדש של רמת גן, לימים מתחם הבורסה; ובית שרת שבשכונת תל בנימין.
"תוכנית השימור תאפשר לנו לשמר מבנים ואתרים היסטוריים חשובים, המגלמים בתוכם את המורשת וההיסטוריה העשירה של העיר, תוך יצירת מרחב ציבורי שמכבד את העבר ומאפשר לתושבים להתחבר אליו", אומר ראש העיר רמת גן, כרמל שאמה הכהן. "היא מביאה לידי ביטוי את השאיפה שלנו לשמר את אופייה הייחודי וההיסטורי של רמת גן, לצד התחדשות עירונית ושדרוג השכונות הוותיקות".
מסלול בין האוצרות האדריכליים של רמת־גן
1. בית האופה – מבנה לשימור הכולל מגדל מגורים בעורפו. שדרות הילד 1
2. שדרות הילד – שדרת עצים לשימור החוצה את גן דוד המלך עד כיכר רמב"ם שבה נמצא בית רוזנבלום וקולנוע אורדע
3. רחוב הרא"ה 11 – מבנה לשימור עם מסחר למטה ומגורים מעל
4. לשכת בן־גוריון – רחוב ז"ר 5
5. מצודת טיגארט – תחנת משטרת ר"ג ההיסטורית שעברה שימור (ז'בוטינסקי 120)
6. רחוב יוסף הגלילי 1 – מבנה לשימור למרגלות הר אברהם המזרחיים
7. בית קרינצי – קריניצי 64
8. בית פועלי גבעתיים ור"ג – מבנה שעבר שימור לצד פרויקט מגורים חדש (הרצל 13)
9. עיריית רמת גן (ביאליק 35)
10. בית כהן-שרת – ביתו של ראש הממשלה משה שרת, אליעזר ויינשל 1
פורסם לראשונה: 00:00, 18.11.24