מרב בהט, מייסדת ומנכ"לית חברת הסייבר Dazz, נגעה בחודש האחרון גם גבוה בשמיים וגם עמוק באדמה, ושני הקצוות האלה ממשיכים וגועשים בה כשאנחנו נפגשות במשרדים היפים והחמימים של החברה שייסדה, שתהליך רכישתה על ידי יוניקורן הסייבר הישראלי Wiz תמורת סכום המוערך ב-450 מיליון דולר הושלם השבוע.
עוד כתבות למנויים:
"אמא שלי נפטרה באמצע האקזיט, בעקבות ניתוח קשה שעברה בעורקים ברגליים. אסף (רפפורט, מייסד וויז – על"א), אמר לי עוד לפני הניתוח שהוא רוצה לדבר איתי על הרכישה. היינו במשא ומתן וניסינו למצוא את הזמן ולכוון את השיחה לקראת ההתאוששות של אמא מהניתוח, אבל בסופו של דבר היא הידרדרה ונפטרה תוך שבועיים. בשבעה עצרנו הכל, אבל מיד אחריה העסקה נסגרה מאוד מהר, והכרזנו עליה בשבוע שעבר, יום אחרי השלושים של אמא", מספרת בהט בדמעות.
5 צפייה בגלריה
מרב בהט
מרב בהט
מרב בהט
(צילום: רמי זרנגר)
ואם פרידה אחת אינה מספיקה, אז גם מיקה, הכלבה של רפפורט, שבמהלך חברותם ארוכת השנים בימיהם המשותפים במיקרוסופט הפכה גם לכלבה של בהט, מתה במהלך החודש הזה. "היא הייתה תינוקת כשפגשתי אותה לראשונה במיקרוסופט, ובהמשך היא גדלה ביחד עם הילדים שלי. אני הייתי עושה עליה בייביסיטר כשאסף היה בפגישות. כשעברתי לכאן, היא הייתה מגיעה הרבה, כי המשרדים שלנו קרובים", מספרת בהט.
ואכן, משרדי וויז ודאזז שוכנים לא רחוק זה מזה, בבית ציוני אמריקה ובבניין לונדון מיניסטור בתל אביב, ועכשיו, כאמור, התאחדו העולמות בציפייה גדולה לבאות.
וויז נחשבת לאחד השמות הכי לוהטים ומבטיחים בהייטק הישראלי ובתחום הסייבר בעולם. היא עלתה לכותרות לאחר שסירבה להצעת רכישה מצד גוגל בסכום עתק של 23 מיליארד דולר. העסקה הזו, אם הייתה מתבצעת, הייתה הגדולה בתולדות ענף ההייטק בישראל. אבל אסף רפפורט, מנכ"ל וויז, העדיף לוותר על 2 מיליארד דולר שהיו הולכים לכיס שלו ושל כל אחד משותפיו — תמורת ההזדמנות להגשים את החלום שלו להנפיק את וויז בבורסה האמריקאית, ולהביא אותה לשווי של יותר ממאה מיליארד דולר. עכשיו וויז יוצאת במסע רכישות משלה במטרה להמשיך לצמוח בדרך אל החלום.
"החיבור בינינו מדהים", אומרת בהט. "וויז היא החברה הכי צומחת ומדהימה בעולם הסייבר היום, וגם אנחנו בצמיחה מדהימה. כיוון שהרבה מהלקוחות שלנו הם גם לקוחות של וויז, וכיוון שהמוצרים שלנו משלימים, התחלנו למכור אותם ביחד. הרבה מהלקוחות אמרו לנו, 'אנחנו אוהבים את שני המוצרים שאתם מציעים, אנחנו קונים את שניהם, אולי תעשו לנו מחיר?' ובעצם אמרו לנו: תחברו את המוצרים. צורך שמגיע מהשוק זו האינדיקציה הכי חשובה של חיבור כזה".
הרכישה נועדה לשלב את הפתרונות של דאזז במוצרי וויז. המוצר של וויז הוא מוצר אבטחת ענן, שמאתר ומתריע על סכנות וחולשות בסביבת הענן שבו מאוחסן המידע של הלקוח. המוצר של דאזז יודע להבין את מקור החולשות ולעזור לתקן אותן במהירות המקסימלית, על ידי אוטומציה ו-AI. בעת רכישתה, יש לדאזז 115 עובדים, 60 מתוכם בישראל, ומרכזי פיתוח בארץ ובחו"ל.
כשהיא לבושה בג'ינס, טי-שירט שחורה עם הדפס, סניקרס טרנדיות ומינימום איפור, בהט בת ה-47 נראית כמו הילדה של עצמה. היא נשואה, אמא לשלושה מתבגרים שלא מוכנים שתגיד עליהם מילה בראיון (גם בעלה מעדיף להישאר בצל), ומתגוררת בבית זית. "כלומר, בקושי מתגוררת. רוב הזמן אני בטיסות וכאן בתל-אביב. אבל יש בבית זית נוף מדהים ואנשים מקסימים. עברנו לשם לפני עשור".
5 צפייה בגלריה
yk14164797
yk14164797
בהט עם השותפים בדאזז, תומר שוורץ (מימין) ויובל אופיר. "לא זוכרת חוסר הסכמה בין שלושתנו" | צילום: בן חכים
כמי שגדלה בבאר-שבע בבית דתי ולמדה בתיכון לבנות בלבד, היא כמעט ויתרה על הגיוס לצה"ל, אבל בסופו של דבר החליטה להתגייס ושירתה תחילה כמורה חיילת ואחר כך כמש"קית חוויה בגבעתי, הרחק מיחידות מיוחדות כמו תלפיות או 8200 שהן המקפצה הטריוויאלית להייטק. לאחר השחרור השלימה תואר ראשון בהנדסת חשמל בטכניון, תואר שני באוניברסיטת בן-גוריון ותוכנית מנהיגות באוניברסיטת הרווארד, ועם תום הלימודים מילאה תפקידי ניהול בכירים בחברות פלאש נטוורקס וקומברס. אחר כך אותרה על ידי ההד-האנטרים ("ציידי הראשים") של מיקרוסופט, עברה לחברה וטיפסה עד לניהול חטיבת אבטחת הענן של מיקרוסופט העולמית. במקביל כיהנה כמשנה למנכ"ל מרכז המחקר והפיתוח של מיקרוסופט בישראל, תפקיד שבו הובילה שורת מהלכים חשובים להרחבת מעגלי התעסוקה ושילוב אוכלוסיות מוחלשות בהייטק.
במיקרוסופט גם הכרת את רפפורט, שאחר כך גם כיהן כמנכ"ל, והפכתם חברים קרובים. יש בענף כאלה שאומרים שזו לא חוכמה – ושהחברות עם רפפורט הייתה פקטור משמעותי בהחלטה לקנות אתכם. "לא הייתי מסתכלת על זה ככה. המשקיעים שלנו הם המובילים בעולם בתחום הסייבר, והלקוחות שלנו הם החברות המובילות בעולם. בנינו מוצר יוצא דופן שמשתמשים בו ואוהבים אותו, ועכשיו סגרנו עסקה של חמש שנים קדימה בארה"ב. מסתכלים עלינו כעל חברה שהיא כאן כדי לגדול, ובאמת הרבעונים האחרונים היו עם עסקאות של 7 ספרות", היא מעידה במידה שווה של צניעות חיננית וביטחון עצמי.
לפני כשלוש שנים, כשנה אחרי שרפפורט עזב את מיקרוסופט, החליטה גם בהט לעזוב ולצאת לדרך עצמאית כיזמת. היא חברה לשני שותפים, תומר שוורץ, היום סמנכ"ל טכנולוגיות, ויובל אופיר, סמנכ"ל מחקר ופיתוח, שלהם עשרות שנות ניסיון במצטבר בתחום הסייבר, ויחד הם הקימו את דאזז. מאז גייסה החברה סכום כ-110 מיליון דולר (הגיוס האחרון הוכרז ביולי 2024 בהיקף של 50 מיליון דולר) ממשקיעים מובילים, בהם אינדקס ונצ'רס, אינסייט פרטנרס, גריילוק פרטנרס וסייברסטארטס. השבוע וויז הודיעה על רכישתה בעסקה המוערכת בכ-450 מיליון דולר.
איך קמים בבוקר וחושבים על רעיון כזה? "אחרי הטכניון עבדתי בעולמות של אופטימיזציה של רשתות תקשורת. זה תחום מאוד טכנולוגי וגברי, שנושק לשדות שבין מתמטיקה, אלגוריתמיקה, הנדסת חשמל. כשחזרתי מהלימודים בהרווארד, הייתה לי מחשבה להקים סטארט-אפ, אבל מיקרוסופט לקחו אותי והגעתי למרכז הפיתוח שלהם בישראל. הם בדיוק רכשו שלוש חברות אבטחת סייבר, והאתגר היה לחבר את הרכישות לתוך מוצר, ולתוך החברה. הייתי בצוות ההנהלה של אבטחת מידע, ובנינו כמעט מאפס קווי מוצרים שהגיעו ל-2.5 מיליארד דולר מכירות תוך ארבע וחצי שנים. היום זה אחד ממקורות ההכנסה החשובים של מיקרוסופט".
איך הכרת את אסף? "אני ממש זוכרת את הפגישה. הייתי חדשה בקומת ההנהלה. הוא בא להיפגש עם מנכ"ל מיקרוסופט ישראל דאז, יורם יעקובי, נכנס לחדר שלי והיה סופר חמוד. לדעתי התאים לו שהייתי חדשה, שהרקע שלי מסטארטאפים, והייתה לו אינטואיציה חזקה שנתחבר. הוא כתב לי על הלוח בחדר את מספר הטלפון שלו ואמר 'תתקשרי אליי מתי שאת צריכה', והלך".
למה את צוחקת? "כי אסף הוא לא אדם שעונה לטלפונים ולווטסאפים. אחרי כמה ימים הוא חזר ולקח אותי לסיבוב, להכיר את החבר'ה שלו מאדאלום, שנמכרה ב-320 מיליון דולר למיקרוסופט. ואז גם הכרתי את מיקה, ומאז הוא הרגיש חופשי בכל פעם שהגיע לקומת ההנהלה להשאיר אותה אצלי, והייתה לי ולמיקה אהבה של תשע שנים. היא גם הגיעה אליי הביתה כמובן, לביקורים, הילדים שלי גדלו איתה. אסף ואני היינו חלק מצוות מצוין וחזק, שכלל גם את מיכל ברוורמן-בלומנשטיק, שהיום היא מנכ"לית מיקרוסופט ישראל מחקר ופיתוח, ינון קוסטיקה, עמי לוטווק ורועי רזניק, שהיו במיקרוסופט בצוות של אסף והיום הם בוויז. כולנו הגענו לעבוד ולהטביע חותם ולבנות קו מוצרי הגנת ענן הכי טובים שיש. זה דורש דרייב ואנרגיה, להקים ביזנס חדש משמעותי גדול בתוך מיקרוסופט, ועשינו את זה".
5 צפייה בגלריה
אסף רפפורט
אסף רפפורט
אסף רפפורט. ''בנאדם מדהים עם אוסף תכונות מקסימות''
(צילום: אוראל כהן)
מה למדת במהלך הדרך על אסף? הוא סירב לעסקה המטורפת עם גוגל והחליט שיגיע לשווי של מאה מיליארד דולר ויותר בזכות בעצמו. יש עוד כמה תכונות ייחודיות שמאפיינות אותו כמו זה שהוא לא באמת מתרגש מכסף? "נכון. הוא בנאדם מדהים עם אוסף תכונות מקסימות, שמתרגש מחלומות. אין לו מכונית, הוא גר בלב תל-אביב בדירה שכורה ואין שם חניה וכשאני מגיעה זה קשוח. הוא מאוד צנוע עם לב מאוד גדול. הרבה מהפרויקטים שעשינו יחד היו חברתיים. אנחנו גם דחפנו לביטול העסקת עובדים במיקרוסופט כעובדי קבלן, אלא כעובדי מיקרוסופט, הפכנו את החברה לדוג פרנדלי, כולל שירותי טיולים ובייביסיטר לכלבים, נתנו מענקים לעובדי החברה שרצו לעשות תהליכי פונדקאות, עשינו המון פעילויות של תרומה לקהילה, אירוח של נערים ונערות מהפריפריה כדי לחשוף בפניהם את עולם ההייטק".
איך תהפכו לחברת הסייבר הגדולה שאתם מתכננים להיות? "הדרך היחידה היא להקשיב ללקוחות, ולהבין מה האתגרים ומה הדברים הבאים שצריך לפתור. אנחנו בנינו ככה את דאזז. ראיינו יותר ממאה לקוחות בינלאומיים ושאלנו מה האתגרים והקשיים שלהם, כאשר העולם עבר יותר ויותר לענן. כמובן, מה שהאיץ מאוד את הדהירה לענן היא הקורונה, כשאנשים עברו לעבוד מהבית, בתי העסק הפכו וירטואליים יותר, וגבר הצורך באבטחת הענן".
בהט נהנית מהערכה רבה בקרב המשקיעים של דאזז — ובטח אחרי האקזיט. אשים צ'אנדנה, מקרן גריילוק, משקיע עיקרי בחברה, מסביר למה האמין בה מתחילת הדרך: "דאזז נהנית ממומנטום חזק בתעשייה. מרב הובילה את החברה בגישה של עבודה מסביב לשעון, בילתה הרבה זמן בטיסות למפגשי לקוחות וכנסים, והוכיחה את עצמה בתמיכה בלתי מתפשרת בלקוחות. ההזמנה הראשונה מלקוח ביולי 2021 עמדה על 25 אלף דולר, וברבעון האחרון דאזז השיגה חוזים אסטרטגיים של שבע ספרות עם לקוחות שמהווים שמות מוכרים בכל העולם. למרות שדאזז עדיין בשלבים מוקדמים של צמיחה מהירה, מרב ואסף רפפורט זיהו את ההזדמנות לשלב כוחות, ויחד יציעו ללקוחות פתרון משולב שמציב סטנדרט חדש לתעשיית הסייבר".
הרכישה של דאזז על ידי וויז לא הפתיעה את הענף. כולם בתעשייה יודעים שבהט ורפפורט נשארו בקשרים טובים, ודיברו על זה שבסוף יתאחדו ויחזרו לעבוד יחד. ויש עוד נקודה, שאותה בהט מגדירה כהתבגרות של השוק הישראלי: "היום יש בשוק חברות ישראליות מספיק גדולות כדי לרכוש חברות ישראליות בסכומים גבוהים. זה מראה שהאקוסיסטם הישראלי מתבגר, ושבמקום לאבד את דאזז לחברה גלובלית, שומרים אותה בידיים ישראליות, וכך הפיתוח וגם העובדים נשארים ישראלים. יש בזה משהו שהוא 'אול-ישראלי' וזה טוב. אם וויז ימשיכו ככה, יש להם סיכוי להפוך לחברת הסייבר הכי גדולה בעולם, ולשם זה הולך, ולכן אסף לא מכר את וויז לגוגל, כי הוא הבין שהוא יכול לבנות חברה עצמאית הרבה יותר גדולה. האמת היא שזו העצה שגם אני נתתי לו, כי יש פה באמת הזדמנות נדירה לבנות את חברת אבטחת הסייבר הגדולה בעולם, ואסף הסביר את זה לעובדים וגם למשקיעים שמאוד תמכו בזה".
איך אתם סיפרתם לעובדים של דאזז שוויז קונים אתכם? "הסברנו למה דווקא עכשיו ולמה לוויז, ודיברנו על המומנטום ועל ההשקעה והגיוסים בארץ ובחו"ל, והם הבינו שביחד אפשר לבנות את חברת הסייבר סקיוריטי הכי גדולה ולהנפיק אותה. העובדים נרתמו לחזון. יש לנו עובדים נדירים – ההשקעה, העבודה הקשה, ההקשבה ללקוחות, שיתוף הפעולה ביניהם והעבודה בצוות, הקבלה של כל עובד חדש לצוות, פעילויות משותפות, הם אפילו נסעו לאילת ביחד. לראות קבוצה כל כך מגובשת זה נחת. יחסית יש לנו בצוות גם הרבה נשים מדהימות, ואני לומדת מהעובדים שלי הרבה על שיתוף פעולה והקשבה וחמלה. גם השותפים שלי, תומר שוורץ ויובל אופיר, הם הטכנולוגים הכי טובים שאני מכירה, ולא טריוויאלי שבחרו להצטרף אליי. אני לא זוכרת ריב או חוסר הסכמה שהיה בין שלושתנו, תמיד עושים הכל בצורה משותפת".
5 צפייה בגלריה
yk14167575
yk14167575
עובדי דאז חוגגים את המכירה לוויז. "לראות קבוצת עובדים כל כך מגובשת זה נחת" | צילום: מנש כהן
לאן ההייטק הישראלי הולך אפרופו השנה האחרונה? "ברור שיש את העננה של הכאב. המשרדים שלנו נמצאים ממש קרוב לכיכר החטופים. יש לי בן משפחה, עומר נאוטרה, שנחטף ב-7 באוקטובר. העובדים שלנו במילואים, השותפים שלי התנדבו מיד ל-8200 ולא ראינו אותם שבועות. זה הביטר-סוויט של הישראליות: מצד אחד, בואו נכבוש את העולם ונצליח, ומצד שני האתגרים שפוגשים כל אחד ואחת מאיתנו בעצב גדול".
ומה את מרגישה? "אני תמיד דואגת, אבל אני מאוד אופטימית. בעולם הסייבר אנחנו מוקפים באנשים שמבינים את ענייני הביטחון ואת הקושי של ישראל. רובם תומכים בנו. במקביל, אני רואה גם את הקושי, כמו העובדה שכבר שנה אין טיסות ואנחנו חיים בעצם כמו על אי מבודד. מאוד קשה לנהל עסקים ככה. חייבים בדחיפות לשפר את המצב של התעופה מהארץ ואליה, בשביל התעשייה כולה ובשביל לאפשר ליזמים להמשיך ולעבוד מישראל".
את חוששת שחברות גדולות כמו אינטל, מיקרוסופט, גוגל — שיש להן מטות גדולים בארץ – יצמצמו פעילות בארץ? "ראיתי שכבר יש צמצומים, לא יודעת אם זה קשור. מן הסתם צריך להיות עם עין פקוחה על מה שקורה, כי תעשייה חכמה היא אחד ממקורות ההכנסה החשובים של המדינה, וזה גם העתיד שלנו. חייבים להמשיך לטפח את התעשייה הזאת".
את לא מרגישה שעושים את זה? "אפשר לעשות יותר. הכל מתחיל ממערכת החינוך ומחשיפה למקצועות טכנולוגיים ומדעי המחשב, גם בפריפריה וגם בקרב נערות. זה לא רק צורך חברתי אלא הכרח קיומי למדינה".
ואת זה אומרת מי שגדלה כנערה בפריפריה אבל זינקה לתחום גברי מאוד. אם תשאלו אותה, הכל בזכות הספורט, שלימד אותה להרגיש שווה בין שווים בחברת בנים. כילדה היא שיחקה איתם כדורגל וכדורסל בשכונה בבאר-שבע, וזה גורם לה גם היום להרגיש נינוחה בתחום ולהפגין את התחרותיות הנדרשת כדי להידחף קדימה. היא מסכימה עם הקביעה שהיא שוברת פרדיגמות: הגיעה להייטק בלי לעבור ב-8200, התגייסה למרות שהיא מבית דתי, רכשו את החברה שלה במאות מיליונים, והיא מופיעה בג'ינס וטי-שירט. "זה לא ישתנה", היא אומרת. "דווקא שמתי את הבגדים היפים שלי וגם התאפרתי לכבוד הראיון".
כשאת נכנסת לחדר, מבינים שאת המנכ"לית? "לא תמיד", היא צוחקת. "אבל כשאני מדברת כבר מבינים. אני אחת המנכ"ליות היחידות בעולם בתחום של סייבר סקיוריטי, וגם השנייה או השלישית שעשתה אקזיט גדול במאות מיליונים, אז מן הסתם היום כבר מכירים אותי יותר. אבל זה לא חשוב. העיקר זה לבנות את החברה הנכונה ולהגשים את החלומות שלך".
אמרת שדווקא עכשיו נשים צריכות להיות יזמיות בסייבר. "בואי נתחיל מזה שנשים יתחילו לעבוד בסייבר. שיתחילו לקחת את הסיכון לעבוד בסטארט-אפ ולראות את הפוטנציאל, את החיובי, למרות האינטנסיביות והתחרותיות והתובענות. אני הייתי בשנה האחרונה בחו"ל במצטבר שבעה חודשים כדי לפגוש לקוחות, להשתתף בכנסים ובפגישות. אי-אפשר להגיע רחוק ולעשות אקזיט במיליונים בלי לשלם את המחיר".
את פוגשת נערות ואומרת להן את זה? "כן, וזה משפיע עליהן. אני אומרת להן שנכון שעובדים קשה ושיש מחיר, וכן, הילדים שלך יראו אותך פחות, אבל הם גם יהיו גאים בך יותר, ואת מראה דרך לאחרות. לשמחתי לאט לאט יש כבר יותר שוויון בין נשים לגברים, גם בטיפול בילדים ובנשיאה בנטל המשפחתי, ולכן יש יותר הזדמנויות לנשים ללכת בגדול והן יכולות לעשות את זה", היא אומרת, ומדגישה שגם ללא מעגלי תמיכה של נשים, שחסרים לה כל כך בהייטק, היא יודעת להיעזר בגברים סביבה, שהם חברים טובים, כולל המשקיעים, שאיתם היא מתייעצת בכל שעה ביום, מתלוננת, מקטרת ומקבלת חיזוקים וכוחות, וגם יזמים אחרים שהיא זוכה לתמיכה מהם: "יש לנו בהייטק בארץ מערך מדהים של תמיכה בין המנכ"לים, שמאפשר לנו להרים טלפון, להתייעץ ולקבל מילה טובה ועידוד, וגם להשוויץ אם צריך להשוויץ".
מה את אומרת היום למרב הילדה הדתייה מבאר-שבע? "שזה וואו, לא להאמין לאן הגעת, לא היה לי שום שמץ", היא אומרת בחיוך ומציינת שהרבה מאוד מהזכויות על כך נזקפות לאמא שלה, מזל סרוסי ז"ל, שכבר כילדה ענייה בתוניס מצאה את הנחמה והכוח שלה בהשכלה, למדה באליאנס הצרפתי, התאהבה בשפה ובלימודי המתמטיקה, וכשהגיעה לארץ כנערה, בגיל 17 כבר חינכה כיתה, ולימים הייתה בין הראשונות שניהלו בית ספר בישראל.
"אמא הייתה עבורי דוגמה ומופת", הדמעות חוזרות לעיניה. "בגלל שהייתה לה השכלה, היא תמיד הרגישה שהיא הכי עשירה בעולם. לפני שהיא נפטרה, ניסיתי לספר לה על האקזיט, אמרתי לה שזה אולי הולך לקרות, אמרתי לה שהיא המופת ומורת הדרך שלי ושאני לא יודעת אם זה היה מתאפשר עם אמא אחרת. הלוואי ועוד אמהות יסללו לבנות שלהן את הדרך, ואם נערה אחת תקרא את הדברים שלי ותבין שזה שווה את זה, שלהקים סטארט-אפ ולהביא אותו לאקזיט זו אנרגיה מטורפת — עשיתי את שלי. הייתי רוצה שיותר נשים ילכו בדרך הזאת".
5 צפייה בגלריה
אשים צ'אנדה, מקרן גריילוק
אשים צ'אנדה, מקרן גריילוק
אשים צ'אנדה, מקרן גריילוק: ''מרב הובילה גישה של עבודה מסביב לשעון''
(צילום: באדיבות קרן גריילוק)
מה החלום הבא שלך? "קודם כל אנחנו בהתרגשות מאוד גדולה מהאקזיט, מכך שאנחנו חוזרים לעבוד עם הצוות של וויז. עכשיו אני הולכת להתמקד באופן שבו נעשה בוויז את האינטגרציה של דאזז בצורה הכי מושלמת מבחינת השוק והלקוחות. ניקח את זה קדימה, ואז נראה".
מה יהיה התפקיד שלך בחברה הממוזגת? "עדיין לא הוחלט. כרגע אני עסוקה באינטגרציה של שתי החברות".
מה זה דורש ממך? "המון קשב, לראות איפה יש בעיות וקשיים ולפתור אותם, לעזור לשתף את החזון עם הלקוחות המשותפים, עם לקוחות חדשים, עם העובדים שלנו והעובדים של וויז ולראות שהבטר-טוגדר (יותר טוב ביחד) הזה מגשים את עצמו. זה חלום מדהים".