כבר חודשים שמגדלי הבננות מתמודדים עם משבר קשה, בין היתר בשל סגירת השווקים ברצועת עזה. כעת, כשהמחיר לקילו צנח לכשלושה שקלים, הם מתקשים לצבור רווחים - ולשרוד. הם חשים תסכול נוכח מחירי התשומות המתייקרים, וכעת הם קוראים לישראלים לאכול יותר ויותר בננות כדי לסייע להם לשרוד.
קיבוץ שער הגולן, שנמצא בעמק הירדן, הוקם בשנת 1937, כחלק מיישובי חומה ומגדל לאורך גבולות המדינה שבדרך. הקיבוץ מעבד כ-2,000 דונם ומגדל בהם בננות, אבוקדו ושקדים, לצד הפעלת לול ורפת. "נולדתי במטעי הבננות של עמק הירדן", מספר הלל צרי, בן 47, משער הגולן, "עבדתי בבננות של אפיקים כמה שנים וכבר יותר משבע שנים שאני מרכז את תחום הבננות בשער הגולן. אנחנו מגדלים בננות על שטח של כ-600 דונם. הפרי הזה נחשב לגידול העיקרי ביישובי עמק הירדן".
3 צפייה בגלריה
yk14186027
yk14186027
הלל צרי
(צילום: אפי שריר)
צרי אומר ש"המצב נורא, ממש על הפנים. הרשתות מוכרות את הבננות בשלושה שקלים וקצת. אני כחקלאי מקבל רק 80 אגורות בממוצע על ק"ג. כשעושים את החישוב פשוט בא לי לבכות. לי עולה הגידול של כל ק"ג בננות בערך שקל וחצי. המשמעות מבחינתי שעל כל ק"ג שעבדתי עליו בחום הכבד של עמק הירדן, שמגיע לכמעט 46 מעלות ובתנאי לחות מטורפים, אני מפסיד כ-70 אגורות. המצב ממש מייאש".
המשבר הגדול החל עם המלחמה בדרום ועם קריסת השוק בעזה ובשטחים. השוק בעזה נחשב במשך שנים לקניין רציני. מגדלי הבננות מעריכים שלפחות 20 אחוז מהיבול בעבר היה נמכר לשווקים ברצועה.
"אני מרגיש שאנחנו קורבן גדול של המלחמה", מוסיף צרי, "למרות שאנחנו לא צמודי גדר בלבנון, הפגיעה בנו היא ממש אנושה. כמו כל חקלאי, אני ממשיך להאמין שמשהו טוב יקרה בסוף, חקלאות היא מקצוע לאנשים אופטימיים. כרגע נשאר לנו רק השוק הישראלי. אני פונה לתושבי ישראל ומפציר בהם לאכול יותר בננות. זה פרי מאוד בריא, עם ערכים תזונתיים מעולים. הייתי ממליץ לחזור ולאמץ את המשפט שאמהות נהגו לומר לילדיהן: 'דני'לה, תאכל את הבננה'לה'. שכל ילד יאכל בננה ביום. אם זה יקרה, מצבנו ישתפר מאוד. הבננות בארץ לא מרוססות וכמעט אורגניות לחלוטין, למעט ריסוס נגד עשבייה. בחו"ל מתבצע ריסוס על קליפת הבננה ואצלנו זה לא קיים".
3 צפייה בגלריה
הסחורה הישראלית שעוברת במעבר כרם שלום בעזה
הסחורה הישראלית שעוברת במעבר כרם שלום בעזה
גידולי בננות ישראלים במעבר כרם שלום בעזה
(צילום: יואב זיתון)

המחיר הסיטוני ירד ב-16% השבוע

ואכן לפי אתר משרד החקלאות, המחיר הסיטוני של בננות ירד בשבוע האחרון ב-16% ל-2.3 שקלים לק"ג, מחיר ממוצע בין סוג מובחר לסוג א' כולל הנחות. המחיר מהחקלאי למשווק ולרשתות השיווק נמצא בירידה מאוקטובר.
כמה מההוזלה הזאת מתגלגלת לצרכן אם הרשתות קונות בימים אלה קילו בננה בכשני שקלים? מבדיקה באתר פרייסז עולה כי רק חלק מהרשתות הוזילו בננות ובחלקן נראה שהרווחיות על בננות עדיין מגיעה לכאורה למאות אחוזים, למרות ההוזלה. יש גם רשתות שהעלו מחירים.

הרשתות שהורידו מחירים

איפה הכי זול? בסניף רמי לוי רמות בירושלים מוכרים בננות ב-2.7 שקלים לק"ג ובסניפים אחרים של הרשת ברחבי הארץ בננות נמכרות ב-3.90-3.80 שקלים לק"ג. באושר עד מוכרים בננות ב-4.9-4 שקלים לק"ג.
אלה מחירים נמוכים לצרכן בהשוואה לשאר הרשתות ומגלמים גם הוזלה בתוך הרשת: לפי פרייסז, באושר המחיר הממוצע לק"ג בננות עמד על 5.63 שקלים ביולי, עלה בספטמבר ל-6.1 שקלים ואז ירד ל-5.5 שקלים. כעת ירד המחיר ל-4.02 שקלים לק"ג - ירידה של 34% במחיר מספטמבר.
ברמי לוי המחיר לצרכן ביולי היה 5.46 שקלים לק"ג, בספטמבר 6.24 שקלים לק"ג וכעת 3.8 שקלים לק"ג - ירידת מחיר של כמעט 40%. קילו בננות נמכר כעת בוויקטורי, יוחננוף ויינות ביתן קארפור ב-5.9 שקלים, כשבוויקטורי יש מבצע לחברי מועדון: 3.9 שקלים לק"ג לחברי מועדון בקנייה מעל 50 שקל - עד 3 ק"ג.
בוויקטורי המחיר של קילו בננות לצרכן ירד מ-9.3 שקלים בוויקטורי סיטי ו-8.39 שקלים בויקטורי באוגוסט; ל-4.85 שקלים ול-3.9 שקלים במבצע לחברי מועדון - הוזלה של עד 58%. ביוחננוף ובקרפור היתה הוזלה של 40%. ביוניברס מוכרים קילו בננה ב-6.9 שקלים לק"ג ובשופרסל דיל ב-8.9 שקלים לק"ג. בדיל זוהי ירידה של 10% בלבד במחיר לעומת ספטמבר.
3 צפייה בגלריה
בננות ברמי לוי
בננות ברמי לוי
בננות ברמי לוי
(צילום: מירב קריסטל)

בשופרסל אקספרס המחיר עלה

בתוך הערים המחירים "רגילים" עד גבוהים: 7.9 שקלים לקילו בננות ברמי לוי בשכונה אם כי זאת ירידה במחיר של 20% לעומת אוגוסט. גם בקרפור סיטי המחיר עדיין גבוה: 8.31 שקלים בממוצע, אבל הוא מגלם ירידה של 15% לעומת ספטמבר.
את המחירים הכי גבוהים מצאנו ב-yellow ושופרסל אקספרס: 11.90 שקלים לק"ג בננות ו-12.9 שקלים לקילו ב-am:pm. שימו לב שלמרות הירידה במחיר הסיטוני של בננות - בשופרסל אקספרס המחיר לק"ג לצרכן דווקא עלה מ-9.62 שקלים ביולי ל-12.3 שקלים כעת - התייקרות של 28%.
בננה היא פרי עם פחת גדול מאוד ברשתות. הן נקנות לעיתים קרובות כשהן מעט ירוקות ותוך יום יומיים מבשילות ומחזיקות מעט מאוד זמן עד להשחרה. צרכנים שיקנו ק"ג תפוחים או 3 ק"ג עגבניות בקנייה אחת - לא יקנו כך בננות. גם מי שמכור לבננות - יעדיף לקנותן כל כמה ימים כדי לקבל בננות טריות ולא בשלות מדי ולרשתות ולירקניות נותר להתמודד עם הפחת הרב.
פורסם לראשונה: 00:00, 15.12.24