יום שבת בערב ההודעות בקבוצות הווטסאפ של חברי הקהילה היהודית בברצלונה לא פסקו. זה כשלעצמו לא חדש: מאז 7 באוקטובר הארור, כמו בכל קהילה יהודית בעולם הדיווחים והבשורות על טרגדיות ואבידות בישראל הם כמעט יומיומיים, וכל ידיעה גוררת גל של כאב ויוזמות לעזרה. הפעם הידיעה הכואבת הגיעה מקרוב: יצחק אנדיק, מייסד ענקית האופנה "מנגו", בנה האהוב והמוערך של קהילת CIB) Comunidad Israelita de Barcelona), נהרג באופן פתאומי כשהחליק ונפל בטיול על הר מונטסראט סמוך לברצלונה. אנדיק (71) היה חובב טיולי הרים ויצא לבלות עם בנו יונתן. ממש לקראת סיום המסלול, בדרכם לרכב, הוא החליק ונפל לתהום בעומק 150 מטר.
לא רוצים לפספס אף כתבה? הצטרפו לערוץ הטלגרם שלנו
כתבות נוספות רק למנויים:
3 צפייה בגלריה
יצחק אנדיק ז"ל, שהיה הבעלים של מותג האופנה הבינלאומי מנגו
יצחק אנדיק ז"ל, שהיה הבעלים של מותג האופנה הבינלאומי מנגו
יצחק אנדיק ז"ל. במשך שנים היה האדם העשיר ביותר בחבל קטלוניה
(צילום: יובל חן)
אנדיק, בן למשפחה יהודית מאיסטנבול, היגר עם הוריו ואחיו, נחמן, בגיל 14 לבירה הקטלאנית. כבר מגיל צעיר התבלט בחוש הטבעי שלו למסחר ולעסקים. בגיל 17 החל למכור לחבריו ללימודים בבית הספר התיכון טישרטס כדי לעזור לפרנסת המשפחה. העסקים שלו שיגשגו במהירות — אנדיק רכש בגדים שהגיעו באוניות מטורקיה לנמל ברצלונה, ומכר אותם בשווקים הקטנים בעיר. את החנות הראשונה תחת השם מנגו הוא פתח ב-1984 ברחוב פסאו דה גרסיה. את ההשראה לשם קיבל בטיול שעשה לתאילנד, כשהתאהב בפרי האקזוטי ובעובדה שבכל מדינה בעולם שמו נאמר באותו האופן.
40 שנה אחרי, מנגו היא אחת מחברות האופנה הגדולות והמצליחות בעולם. הנער שמכר בגדים בשוק הפך לבעלים של רשת עם כ-2,700 סניפים שפועלת ב-120 מדינות ברחבי העולם. בשנת 2023 הגיעו המכירות של מנגו לשיא של כ-3.1 מיליארד דולר. הרווח הנקי של הרשת עמד על 172 מיליון יורו. הונו של אנדיק הוערך על ידי "פורבס" בכ-4.5 מיליארד דולר, ובמשך שנים הוא דורג כאדם העשיר בחבל קטלוניה. סקר שערכה אוניברסיטת קרלוס השלישי ממדריד גילה שמנגו, יחד עם זארה וריאל מדריד, מייצגות הכי טוב את הדימוי הספרדי ברחבי העולם.
אבל הרבה מעבר לכסף ולמוניטין כאיש עסקים מוכשר, אנדיק היה ידוע כבעל לב זהב, וכמי שהיה לו חיבור עמוק ליהדות ואהבה גדולה לישראל. לפני שנים, באחד הכנסים של יזמים קטלאנים בניו-יורק שאליו הוזמן, הוא סיפר כי הוא ממשפחה של יהודים מגורשי ספרד ואמר מעל הבמה: "חזרתי הביתה כמעט 500 שנה אחרי". בחגים הוא ואחיו הגיעו באופן קבוע לבית הכנסת של הקהילה היהודית בברצלונה, ולכל אחד מהם היה מושב שמור. גם בראש השנה וביום כיפור השנה הוא היה בבית הכנסת, התערבב בין הבאים מחויך ונרגש. אנדיק גם היה תורם גדול לקהילה היהודית, עזר למשפחות דלות אמצעים, והשנה, ימים בודדים אחרי 7 באוקטובר, תרם סכום עתק לעזרה לקיבוצי העוטף. נשיא הקהילה היהודית בברצלונה, ריימונד פוראדו, שהיה איתו ועם אחיו נחמן בקשר הדוק, מספר: "כתורם היו לו שני תנאים — לעזור באמת לאדם שנזקק ולאו דווקא לארגונים ומוסדות, ולשמור על פרטיותו מטעמי צניעות. הוא לא חיפש תהילה, רק רצה לתת, וסייע לישראל באנונימיות ובאהבה אמיתית".
לפני שנים, באחד מאירועי האופנה שחגגה מנגו, הזדמן לי לשוחח עם אנדיק. הוא היה מוקף בבני משפחתו — כולל אמו שנפטרה מאז — כולם חלק ממפעל חייו במנגו. באירוע השתתפו מיטב הסלבס של עולם הזוהר הספרדי, כולל האחיות פנלופה ומוניקה קרוז. גם הדוגמנית קייט מוס הייתה במשך שנים הפרזנטורית של מנגו והפנים המזוהות עם החברה. אנדיק היה ידידותי ובלתי רשמי, ואפילו גימגם כמה מילים בעברית, שנשארה לו מהתקופה שבה שהה בצעירותו בקיבוצים בישראל ולמד תקופה מסוימת באולפן. "שכחתי את רוב העברית", אמר לי, "אבל אני בטוח שאם אשהה שוב בישראל תקופה ארוכה זה יחזור אליי". הקהילה היהודית בברצלונה סייעה לו ולצעירים נוספים במימון הטיול למדינת ישראל הצעירה, והוא סיפר שאלה היו ימים יפים שלא ישכח. "אני אוהב את מדינת ישראל. נולדתי יהודי וזה הכל בשבילי", אמר לי. בשיחה הקצרה בינינו, הוא דיבר גם על הקריירה התובענית שלו ועל האהבה הגדולה שלו לעולם האופנה: "אין ספק שזאת עבודה קשה, שצריך הרבה התמדה, אבל הייתי עושה את זה גם אם לא היו משלמים לי".
3 צפייה בגלריה
יצחק אנדיק ז"ל, עם קייט מוס
יצחק אנדיק ז"ל, עם קייט מוס
אנדיק ז"ל עם קייט מוס. במשך שנים הייתה הפנים של מנגו
(צילום: Julien M. Hekimian, GettyImages)
אנדיק קרא היטב את שוק האופנה, ולא פעם הקדים את מתחריו בכמה צעדים. מנגו פתחה את פעילות האונליין שלה בשנת 2000 והייתה חברת האופנה הספרדית הראשונה שמוכרת בגדים ברשת. בשנה שעברה חצו מכירות האונליין של החברה את רף מיליארד היורו בפעם הראשונה. מנגו הייתה גם חברת הקז'ואל האירופית הראשונה שהימרה על סין. חנות האופנה הראשונה שלה בבייג'ין נפתחה ב-2002. רק אחריה הגיעו המתחרות הצמודות זארה ו-H&M. המטרה הגדולה הבאה שסימן אנדיק הייתה לכבוש את השוק האמריקאי. באוקטובר האחרון פתחה החברה חנות דגל יוקרתית בבירה וושינגטון, ובסך הכל מחזיקה מנגו כ-40 חנויות בארה"ב. בשנה הבאה היא מתכננת לפתוח עוד כ-25 חנויות במדינות כמו טקסס, לואיזיאנה, אוהיו ועוד, ולהכפיל את כוח האדם שהיא מעסיקה באמריקה.
בישראל מחזיקה רשת פוקס בזיכיון של מנגו. עם השנים התהדק הקשר האישי בין הראל ויזל לאנדיק. ויזל המריא לברצלונה עם היוודע דבר מותו של אנדיק כדי להשתתף בלוויה, שנערכה אתמול בשעות הצהריים בחלקה היהודית של בית הקברות Les Corts בברצלונה. בטקסט האינטימי השתתפו בני משפחה, חברים קרובים שליוו אותו עוד מילדותו, ורבים מחברי הקהילה היהודית בברצלונה. ללוויה הגיע גם ההיסטוריון פרופ' שלמה בן עמי, לשעבר שר החוץ ושגריר ישראל בספרד.
"אנדיק היה תומך ישראל נלהב שתרם רבות לארגונים ישראליים ולחיילי צה"ל", מספר ויזל. "כיהודי, הדאגה לגורלה של המדינה ולחוסנה הכלכלי תמיד עמדה לנגד עיניו. מנגו הייתה מפעל חייו בצוותא עם אחיו נחמן. הוא דגל בחדשנות, ביצירתיות, ביוזמה, בהצבת יעדים, בשימור עובדים מצטיינים ובביסוסה של מנגו ככוח משמעותי בשוק האופנה העולמי. בתחילת החודש הבא נקיים אירוע הנצחה לזכרו ולאות הוקרה על עשור של שותפות עם קבוצת פוקס".
העיתונאי הישראלי הנריקה צימרמן, שמדווח עבור כלי תקשורת בספרד, ובת זוגו זכו להכיר את אנדיק מקרוב ממש לאחרונה, כשהוזמנו על ידיו לארוחת צהריים בביתו ולסבב פגישות עם פוליטיקאים ואנשי תקשורת מקומיים. אנדיק ביקש מצימרמן, מי שהיה בעבר כתב של העיתון הקטלאני "לה וואנגוארדיה", להוביל איתו ביחד שינוי בגישה האנטי-ישראלית של התקשורת בספרד. "יצחק היה מאוד מוטרד וכואב מאז 7 באוקטובר ממה שעובר על המדינה ומהאנטישמיות שצפה מחדש בספרד", מספר צימרמן. "זה הגביר בו את תחושת הזהות היהודית. הוא לקח על עצמו כפרויקט להילחם במגמתיות של התקשורת הספרדית בכיסוי של ישראל. זה ממש כאב לו. כשהתארחנו אצלו בברצלונה הוא בא לאסוף אותנו משדה התעופה. הוא ארגן לי שיחות עם עיתונאים מקומיים, יזם פגישה, שאליה הלכנו יחד, עם נשיא מחוז קטלוניה, וגם טס במיוחד למדריד לפגישה עם הבעלים של ענקית התקשורת המקומית PRISA, כדי לנסות לקדם דיווח אמין על המתרחש בישראל. הוא פשוט היה קונסול של ישראל בקטלוניה מאז 7 באוקטובר, והייתי אפילו אומר בכל ספרד".
לאורך השנים המעורבות שלו בחיי הקהילה היהודית בברצלונה הלכה וגדלה. רק לפני שבועות בודדים הוא הגיע לבית הספר היהודי בעיר כדי להכיר את התלמידים, התחבק והצטלם עם כל ילד שניגש אליו, והזמין אותם לסיור לימודי של יום במפעלי מנגו כדי להכיר מקרוב את פעילות החברה. "הוא נהנה לשמוע על התוכניות שלנו לעתיד, וכל שיחה איתו הסתיימה במשפט 'רק תגידו למי אפשר לעזור'", מספר נשיא הקהילה פוראדו.
3 צפייה בגלריה
יצחק אנדיק ז"ל, עם תלמידי בית הספר היהודי בברצלונה ביום השואה
יצחק אנדיק ז"ל, עם תלמידי בית הספר היהודי בברצלונה ביום השואה
אנדיק ז"ל, עם תלמידי בית הספר היהודי בברצלונה ביום השואה
(צילום: הקהילה היהודית בברצלונה)
גם צימרמן זוכר את אותו משפט: "לפני שבוע כשנפרדנו בחיבוק הוא אמר לי, 'כל מה שאתה צריך אני כאן, ותחזור בינואר כי צריכים להמשיך לעבוד למען ישראל'. היו לו המון תוכניות ופרויקטים על הפרק למען מדינת ישראל והעם היהודי. במשך כל השהות שלנו ביחד הוא לא הפסיק לשאול ולהתעניין באנשים בארץ, בשיקום של היישובים בצפון ובדרום, בשינויים הגיאופוליטיים, בחברה הערבית-ישראלית ובאתגרי הדו-קיום. הוא היה ידען גדול והכל עניין אותו מתוך דאגה אמיתית".
על מידת המעורבות של משפחת אנדיק בחיי הקהילה היהודית בברצלונה אפשר ללמוד בין היתר מהכיפות בבית הכנסת, הנושאות את הלוגו של מנגו — תרומה של יצחק ונחמן אנדיק. ביום ראשון השבוע, יום לפני טקס קבורתו של יצחק בבית הקברות Les Corts בעיר, מסר נחמן את הטלית של יצחק לרב הקהילה היהודית, שמואל גרסון, כשהיא מקופלת בנרתיק הנושא גם הוא את הלוגו של מנגו, ואנדיק הובא לקבורה כשהוא עטוף בה ומוקף בבני משפחתו וילדיו — יונתן, יהודית ושרה.
פורסם לראשונה: 00:00, 17.12.24