הסכם היסטורי לחילופי שטחים בין רשות מקרקעי ישראל (רמ"י) למרכז הבהאי העולמי נחתם לאחרונה בין הצדדים – ובכך הביא לסיום מחלוקת רבת שנים. כך נודע ל-ynet ול"ממון". מדובר בהסכם לחילופי קרקעות, שבמסגרתו קיבל המרכז הבהאי קרקעות הצמודות למקדש בהא-אללה הממוקם באחוזת בהאג'י בעכו, מקום קבורתו של הנביא המייסד של הדת הבהאית, ובתמורה השיב למדינה קרקעות לשיווק ועתודות לתכנון ופיתוח בעכו, בנהריה ובכפר מזרעה הסמוך לנהריה. מדובר בקרקעות בייעודים שונים למגורים, חקלאות ותיירות.
מקדש בהא-אללה בעכו משמש מוקד רוחני עבור הבהאים בכל רחבי העולם, ואילו חיפה היא משכנם של המוסדות המנהליים המנהיגים את הקהילה כולה (הגנים הבהאים המוכרים יותר לציבור הרחב). שתי הערים עכו וחיפה מהוות יחד מרכז עלייה לרגל עבור הבהאיים, מכיוון שהן כוללות את המקומות הקדושים ביותר, אתרי המורשת ומקור ההנהגה לכלל הקהילה.
במהלך השנים נחתמו בין רמ"י לבין נציגות המרכז העולמי הבהאי מספר הסכמים שונים לביצוע חילופי שטחים, מתוך רצון של שני הצדדים, כל אחד לפי צרכיו. מבחינת המרכז הבהאי, השטחים המבוקשים מרוכזים סביב המקומות הקדושים עבורם (בעיקר בעכו ובאזור מזרעה), ומבחינת רמ"י מדובר על שטחים המיועדים לשיווק למגורים. ואולם, במסגרת אותם הסכמים נתגלעו מחלוקות על שווי הקרקעות, כאשר בשנים האחרונות הגיע הפער בשווי הקרקעות לסכום של כ-16 מיליון שקל.
הצדדים ניהלו משא ומתן והמחלוקת הובאה לפתחו של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה דאז, וזאת בהתייחס להסכם הבינלאומי שנחתם בשנת 1987 בין ממשלת ישראל לבין המרכז הבהאי העולמי ונמצא בפיקוחה של ועדה בין-משרדית בראשות מנכ"ל משרד המשפטים. במסגרת המו"מ נמצא בסופו של דבר איזון שמאי לגבי שווי הקרקעות, והנהלת רמ"י אישרה את המתווה.
המתווה שגובש מבוסס מצד אחד על הרצון של המרכז הבהאי להבטיח הגנה על המקומות הקדושים לו (גני רידואן וקבר הבהאג'י) ומאידך מחויבות רמ"י לשמירה על קופת הציבור ושריון עתודות קרקע לפיתוח עתידי, וכן הרצון בסיום מחלוקת מול גוף שהוכר על ידי המדינה ונחתמה עמו אמנה בינלאומית. הקרקעות שהושבו למדינה בעכו ישמשו ככל הנראה לתיירות, מגורים ומסחר לאחר עריכת תוכנית מפורטת; הקרקעות בכפר מזרעה כוללות 11 מגרשים שישווקו להקמת צמודי קרקע; והקרקעות בנהריה אלה קרקעות שכבר שווקו למגורים באחד ההסכמים הקודמים.
המתווה מבוסס על הרצון של המרכז הבהאי להבטיח הגנה על המקומות הקדושים לו, לצד מחויבות רמ"י לשריון עתודות קרקע לפיתוח עתידי
הקרקעות שהושבו למדינה בעכו ישמשו ככל הנראה לתיירות, מגורים ומסחר לאחר עריכת תוכנית מפורטת; הקרקעות בכפר מזרעה כוללות 11 מגרשים שישווקו להקמת צמודי קרקע; והקרקעות בנהריה אלה קרקעות שכבר שווקו למגורים באחד ההסכמים הקודמים.
אינטרס משותף
יעקב קוינט, מנהל רשות מקרקעי ישראל, מסר: "אני מבקש להודות למרכז הבהאי העולמי על שיתוף הפעולה ועל הדיאלוג הפורה שאיפשר לנו להגיע להסכם חשוב זה. הסכם זה מביא לידי ביטוי את הכבוד שרוכשת המדינה למקומות קדושים לכלל הדתות, ומאידך מאפשר חילופי קרקעות והשבתן למדינה לצורכי פיתוח עתידי".
ד"ר דיוויד רוטשטיין, מזכ"ל הקהילה הבהאית הבינלאומית, הוסיף: "הקהילה הבהאית הבינלאומית שמחה שהסכם היסטורי זה נחתם. אנו מאמינים כי האינטרסים של כל הצדדים כובדו וכי הקרקעות שיתקבלו, הן על ידי המרכז הבהאי העולמי והן על ידי רמ"י, ינוצלו בצורה מצוינת לטובת תושבי ישראל והמבקרים כאחד".