עוד לפני שתינוק נולד מתחיל גל עצום של הוצאות - הכנת הבית והחדר לתינוק, רכישת עגלה, חיתולים, שיעורי הכנה להורות ועוד. הגל הזה רק מתגבר ומתגבר ככל שהילד מתבגר. ההוצאות הן אינסופיות.
אספנו נתונים מ-40 משפחות מהמרכז ומהפריפריה כדי לבחון את העלויות השונות המצטברות מהגיל צעיר עד לגיל 18 והגיוס לצה"ל, אם כי כל הורה יודע שההוצאות ממשיכות גם אחרי הגיוס. אם יש דפוס אחד זהה לכל המשפחות שהשתתפו באיסוף הנתונים זה יהיה המשפט, "בכל הקשור לילדים אנחנו משתדלים להעניק להם את הכי טוב שאפשר".
עם כניסת הגזירות הכלכליות לתוקף בינואר 2025 הרי שלכל הרשימה הארוכה של ההוצאות הכרוכות בגידול ילדים מתלווה העלייה של אחוז אחד במע"מ על כל הוצאה. כאשר מדובר מלכתחילה בסכומים של מאות אלפי שקלים לגדל ילד במדינה - ההתייקרות צפויה להיות בעשרות אלפים.
"יוקר המחיה לא מתחיל בינואר 2025, אנחנו כבר בתוכו בעיקר בשנה האחרונה", מספרים חי ולירז זיתון, הורים לילדים בני שבע, שמונה ו-14 מראשון-לציון. "ההתמודדות עם התקציב המשפחתי רק הולכת ומאתגרת יותר. שנינו שכירים ועובדים יפה מאוד אבל ההוצאות רק גדלות, והשכר - לא ממש".
שלום כיתה א'
הורים שעובדים במשרה מלאה נאלצים למצוא מסגרת טיפולית וחינוכית לילדיהם כבר מגיל צעיר מאוד. משפחות שמחליטות לשלוח את ילדיהן למסגרות כאלה ייאלצו לשלם אלפי שקלים בחודש. העלות למשפחתון (מגיל חצי שנה עד שנה) נעה בין 18,000-30,000 שקל סה"כ וגן פרטי (מגיל שנה עד שלוש) עולה בין 70,000-130,000 שקל סה"כ. המחירים משתנים לפי עיר המגורים כאשר תל-אביב היא היקרה ביותר. בתחום החינוך מתווספות עלויות רבות נוספות - צהרונים לשעות אחר הצהריים ואפילו לימודים בבית הספר מכיתות א' עד י"ב שכביכול אמורים להיות ללא עלות הורים נאלצים לשלם עשרות אלפי שקלים לאורך ההתבגרות של ילדיהם. ציוד ללימודים כמו ספרי לימוד, מחשב, קלמר, מחשבונים, טיולים שנתיים ועוד.
"יש לנו הוצאות על קייטנות רק לשני הילדים כי הגדול כבר לא הולך ואנחנו עדיין מוציאים בשנה קרוב ל-4,500 שקל", משתפים חי ולירז. "רק עכשיו בחופשת הילדים בחנוכה יש שמונה ימים בבית. רשמנו את שני הילדים הקטנים לקייטנת חנוכה בעלות של 800 שקלים. אין לנו ברירה אחרת, אנחנו הורים עובדים ואין לנו ימי חופשה בעודף".
לעלויות הפורמליות האלו נוספות עוד שלל עלויות שנסתרות מהעין עד הרגע שצץ הצורך בהן. במציאות החינוכית שבה בכיתות לימוד יש לפעמים 40 תלמידים ומורה אחד, ישנם תלמידים שנאלצים להיעזר בשיעורים פרטיים כדי לסגור את הפערים. במיוחד במהלך התיכון השיעורים עולים יותר ויותר. בנוסף תלמידים רבים משתתפים במסע לפולין עם השכבה שלהם מטעם בית הספר. לכל ההוצאות הללו מתווספות תמיד עוד הוצאות לא מופרכות כמו אבחון, טיפול בהפרעות קשב וריכוז, קלינאית תקשורת או ריפוי בעיסוק. הסכום המצטבר של 12 שנות לימוד מגיע לעשרות ומאות אלפי שקלים.
מחוץ לבית הספר
מעבר לחינוך, ישנן הוצאות גבוהות עוד בבית. עגלות לתינוקות, מיטות לילדים וביגוד ונעליים לכל גיל וגובה שנדרשים להחליף ולחדש כל כמה שנים בהתאם להתבגרות הילדים. בנוסף לכך ההוצאות סביב צעצועים, משחקים ואופניים. אך הכסף הגדול באמת מחוץ לבית הספר נמצא בפעילויות משלימות. תנועות נוער וחוגים כמו ג'ודו, ריקוד, שחייה, נגינה ועוד. כל חוג ומסגרת כאלו עשויים להגיע למאות שקלים וכשמדובר בתקופה של שנים - זה מצטבר. משפחת זיתון שיתפה כי עבור חוגים לשלושת ילדיהם הם משלמים 6,000 שקלים בשנה.
אם תרצו לצאת לחופשה משפחתית בארץ ובחו"ל תאלצו לשלם הון תועפות. ככל שהמחירים בצימרים ומלונות בארץ נוסקים משפחות רבות העדיפו לטוס לחו"ל אלא שבשנה האחרונה, בצל המלחמה גם זה נהיה כמעט בלתי אפשרי. "השנה לא טסנו לחו"ל בגלל המלחמה, אבל עשינו חופשה של כמה ימים בודדים באילת עם הילדים וזה עלה לנו 7,200 שקלים", מספרים חי ולירז. "כעת נראה שבמציאות הכלכלית של הגזירות זה פחות יתאים לטוס לחו"ל", הם מוסיפים. "היציאות לבילוי לסרט, מופע חנוכה עם הילדים הקטנים, פיצה, ועוד בילויים קטנים עולים לנו קרוב ל-3,000 שקלים בשנה", מספרים חי ולירז. "שלא לדבר על קניות של צעצועים, מחשב וטלפון נייד שמקפיצים את העלויות הנלוות ב-4,000 שקלים לפחות", הם מוסיפים. בין כל העלויות משפחת זיתון מדגישה כי יש להם בילוי מיוחד שלא עולה להם שקל: "על דבר אחד אנחנו לא משלמים - ספרי קריאה. יש לנו מינוי בספרייה העירונית. מומלץ מאוד".
בריאות לפני הכל
"יש הוצאות בלת"ם בתקציב המשפחתי כמו גשר לשיניים של הבן בעלות של קרוב ל-8,000 שקלים. וזה אחרי ההנחה של הביטוח פרטי שיש לנו", משתף חי. בריאות ואסתטיקה ביחד מהווים את אחת ההוצאות הכבדות על משפחה עם ילדים למרות מערכת הבריאות המפותחת יחסית במדינה. ראשית, תספורות וטיפולי קוסמטיקה (במיוחד עבור נערים ונערות) עולים מאות שקלים. עבור תספורות משפחת זיתון שילמה כ-2,400 שקל בשנה החולפת. ביטוח בריאות פרטי עולה אלפי שקלים וכשיש צורך בטיפולי יישור שיניים המחירים אף מגיעים לעשרות אלפי שקלים במצטבר. לכך מתווספים מוצרים שגרתיים כמו משקפיים שיקרים מאוד.
מתגייסים ומשלמים
עוד לפני הגיוס בני נוער רבים מוציאים רישיון לרכב. שיעורי הנהיגה, אגרות רישוי, טסטים וכו' מגיעים לאלפי שקלים. העלות האמיתית מורגשת במחירי הביטוח של נהגים חדשים וצעירים אשר עולים פי כמה וכמה מאלו של נהג ותיק. יום הגיוס הוא יום משמעותי וחשוב למתגייסים ולמשפחה כולה. הורים רבים מציידים את ילדיהם עם ציוד וביגוד רלוונטי לצבא. תחתונים וגופיות, גרביים ותיק גב ועוד ועוד ציוד שעולה מאות שקלים. כל הורה יודע שגם אחרי הגיוס - העלויות ממשיכות.
הפתרון לחיסכון
"זה לא מעט כסף", מספר חי. "בפרט שיש לצד זה התייקרויות במים, חשמל, ארנונה, אפילו במס הבריאות והניכוי לביטוח לאומי ומי יודע מה עוד ינחיתו עלינו בהמשך. כבר עכשיו שומעים כל יום על התייקרות במחירי המוצרים בסופר. יוקר המחייה תוקף את כולנו", הוא מדגיש. עם זאת ואחרי שפירטנו את העלות הגבוהה שכרוכה בלגדול בישראל ראוי לציין שיש דרכים מעולות לחסוך כסף. לקנות ספרי לימוד יד שנייה, להעביר בגדים, צעצועים מילד לילד ככל שהם גדלים. "בחודשים האחרונים אנחנו מתנהלים עם אפליקציית רייזאפ שמסייעת לנו לעשות סדר בהוצאות שלנו", מספר חי. "לא היה לי מושג על מה אנחנו באמת מוציאים כל הזמן כסף. עכשיו אנחנו מודעים יותר לכל הוצאה והוצאה. באמצעות השימוש ברייזאפ אנחנו כבר יכולים להעיד שחסכנו כמה אלפי שקלים בחישוב מהיר כי אנחנו מתנהלים חכם יותר בכל הקשור לתקציב המשפחתי", הוא מוסיף. "למדנו גם להשתמש נכון יותר בכרטיסי אשראי ולהוזיל את עמלות דמי הכרטיס מול החברות. זה דורש להרים טלפון ולעשות את זה ובראייה שנתית זה גם חוסף כסף בהחלט".
פורסם לראשונה: 00:00, 26.12.24