מאות אתרי המורשת בישראל עומדים בפני קריסה וסגירה בעקבות המלחמה והפגיעה הקשה בהכנסות שלהם, כך מזהירים השבוע במועצה לשימור אתרים. אתרי מורשת רבים נסגרו לאחר 7 באוקטובר וחלקם עדיין לא נפתחו, ובאלה שנפתחו ירדו ההכנסות מביקורים באתרים בשנה האחרונה בצורה דרמטית, בחלק מהאתרים עד 100%-90%.
המשבר הקשה שעלול להביא לקריסתם ולסגירתם של עשרות אתרים הביא את מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, עמרי שלמון, לפנות אל שר האוצר בצלאל סמוטריץ' בבקשה לפעול בדחיפות בנושא זה, מתוך ההבנה כי פגיעה באתרים יש בה כדי לפגוע בנרטיב ההיסטורי של כולנו, ולכן מוטלת על כולנו החובה להתייצב תחת האמירה "לא מוחקים את ההיסטוריה שלנו״.
במכתב שהעביר עמרי שלמון בשבוע שעבר ללשכת השר הוא כותב: "על ממשלת ישראל לפעול לאלתר להקמת קרן ייעודית מיוחדת לתמיכה באתרי המורשת, לפני שייגרם נזק בלתי הפיך לאתרים ולסיפור הציוני שהם פורשים בפני הציבור. השנה האחרונה היתה אחת השנים הקשות ביותר שידעו האתרים אי פעם, כאשר עבור רבים מהם כלל לא ברור מתי יוכלו לשוב לפעילות.
"המועצה לשימור אתרים מהווה ארגון גג ליותר מ-230 אתרי ביקור ומוזיאונים בכל רחבי הארץ, שיחד מרכיבים את הסיפור הציוני כולו - מחזרת העם היהודי להתיישב בארץ החל מהמאה ה-19, תלאות המדינה שבדרך והקמת מדינת ישראל. רוב האתרים האלה מתוקצבים בידי רשויות מקומיות ו/או עמותות וארגונים פרטיים.
"כמו שקרה בכל חלקי המשק והחברה בישראל - פעילותם של האתרים השתנתה באופן דרמטי ב-7 באוקטובר 2023. מיד עם פרוץ המלחמה, נסגרו כל אתרי המורשת למשך שבועות ארוכים (חלקם סגורים עדיין עקב המצב הביטחוני באזורם, או בשל נזקים שגרמה המלחמה). גם לאחר שחלק מאתרי המורשת קיבלו את אישור פיקוד העורף לפתוח את שעריהם, רוב הפעילויות שהתקיימו בהם היו סיורים ללא תשלום לקבוצות של מפונים ואנשי כוחות הביטחון - וזאת כחלק ממאמציה של המועצה לשימור אתרים לסייע לקהילות אלו. כפועל יוצא, ירדו ההכנסות מביקורים באתרים בשנה האחרונה בצורה דרמטית.
"במקביל, עקב המלחמה צמצמו גם רשויות מקומיות רבות את ההקצבות לאתרים, עובדה שמעמידה אותם בסכנת סגירה מיידית. רק לאחרונה התבשרנו על ההחלטה לסגור אתרי תרבות מרכזיים בחולון, ובהם שני אתרי מורשת חשובים: המוזיאון והארכיון לתולדות חולון ומוזיאון חוסמסה-יד להגנה. גם על מוזיאון החאן בחדרה מרחפת סכנת סגירה עקב מצוקה תקציבית ולדברי שלמון אם לא יחול שינוי מיידי במצב - אתרי מורשת אחרים יבואו בעקבותיהם".
בעקבות המלחמה נסגרו כאמור אתרי מורשת רבים. בצפון ישנם אתרים שעדיין סגורים מאז 7 באוקטובר 2023, ובהם מוזיאון הרעות בנבי יושע, חצר תל חי, בית אוסישקין בקיבוץ דן, אתר חומה ומגדל בחניתה ובית השומר בכפר גלעדי. בדרום - אתרים בעוטף עזה היו סגורים במשך 9-7 חודשים, וגם לאחר שנפתחו רשמית לקהל ביקרו בהם מעטים מאוד יחסית. באתרי מורשת רבים נרשמה ירידה דרמטית במספרי המבקרים מאז פתיחת המלחמה, בהשוואה לממוצע בשנים "רגילות". באתר השחזור בראש פינה חוו ירידה של 96% במספר המבקרים, בפארק נהריים נרשמה ירידה של 98%, באתר הנצחה ומורשת חטיבת גולני: ירידה של 65%, בכפר מסריק, "סוד הפלא הקיבוצי": ירידה של כ-90% מתחילת המלחמה ועד ספטמבר 2024, ואז נסגר לחלוטין לקהל עקב התעצמות הירי לאזור וטרם נפתח מחדש. גם במוזיאון "אוצרות בחומה" בעכו נרשמה ירידה של כ-70% במספר המבקרים, במוזיאון מכון איילון ברחובות: ירידה של כ-75%, ובמעוז מול עזה, קיבוץ סעד: ירידה של 98%. אתר המורשת ביד מרדכי נפתח מחדש רק במאי 2024 (האתר נפגע ישירות מרקטה במהלך המלחמה) ונרשמה בו ירידה של כ-90% במספר המבקרים.
שלמון אמר אתמול ל-ynet: "סיפורם של אתרי המורשת הינו הסיפור הארצישראלי כולו, ומציג את הדרך הקשה להקמת המדינה ואת הימים המאתגרים הרבים שעברנו אחרי הקמתה על מנת לגבש את דמותה הכל כך ייחודית. אחת ממשימותיה הראשונות של המועצה, היתה להמחיש את הסיפור הזה ולהציגו לכלל הציבור בארץ ובעולם. אתרי המורשת - ברמה הלאומית, האזורית והמקומית - יוצרים יחד את האתוס של המדינה וחייבים לפעול לאלתר באמצעות הקמת קרן ייעודית מיוחדת, על מנת למנוע את מה שעלול להתברר כפגיעה חסרת תקנה בסיפור הציוני כולו".
לדבריו, לא מדובר בדרישה לתקציב גדול אלא לכ-10-15 מיליון שקל בלבד שיכולים להציל את אתרי המורשת מקריסה. "במצב הטוב אתרים ותיקים מצליחים להחזיק את עצמם. אם לוקחים מהאיזון השברירי הזה את תמיכת המדינה, ירידה בכניסות מבקרים או אירועים שמתבצעים במקומות - הם קורסים. המלחמה עצרה את הביקורים ומקור החיים הכמעט יחידי שלהם נעצר. אם במשרד האוצר לא יתגייסו - המקומות האלה פשוט ייסגרו ונאבד את הסיפור שלנו. מה שהקמנו בהרבה שנים עלול להיהרס בכמה רגעים". לדבריו, משרד המורשת מנסה לסייע, אבל תקציבו קטן והוא מפנה אותם בעיקר לפרויקטים. "אנחנו מבקשים סכום צנוע כדי להציל את המורשת של כולנו".
מלשכת שר האוצר נמסר כי "שנת המלחמה אכן מורכבת לכולם, שר האוצר רואה חשיבות גדולה מאוד בשימור אתרי מורשת ויש משרד מורשת שלם בדיוק בשביל זה. השר סמוך ובטוח שמשרד המורשת יגייס מתקציביו כדי לתמוך ולסייע".
פורסם לראשונה: 00:00, 29.12.24