כמה דקות אחרי שהתחלנו את הסיור במרכז המכס של נתב"ג, כבר נתקלנו באירוע תפיסה של הברחה פלילית. מדובר באירוע שפעם היה מפתיע ומרגש את עובדי המכס. היום הוא כל כך שכיח שמתייחסים אליו באגביות, כמו לתפיסה של פאקט סיגריות. "יש פה חלקים מפורקים של כלי נשק", מצביעה סמדר כהן, מרכזת בודקים במכס, שאחראית על התפיסה. "הנה סלילים, קנה. יש פה גם חלק שמשמש לכוונת של נשק מבצעי, הוצהר עליו שמדובר בחלק של פנס".
עוד כתבות למנויים:
לאן המשלוח הזה היה מיועד? "גורמי פשע ממזרח ירושלים".
6 צפייה בגלריה
yk14215005
yk14215005
מחסן הסחורות שנתפסו והוחרמו. אקדחים, נשקים, רחפנים צבאיים | צילום: קובי קואנקס
הסיור בנתב"ג מגלה תמונת מצב עגומה: מסלולי המראה רבים ריקים ממטוסים, כי מרבית החברות הזרות עדיין לא חזרו לטוס לישראל. אבל אסור לתת לתמונה להטעות: ארגוני הפשע והטרור לא נחים לשנייה ומשנים את דרכי הפעולה שלהם בהתאם למציאות המשתנה – וההברחות לא פוסקות לרגע. "מה ששונה בתקופה הנוכחית זה שיש לאנשים הרבה יותר אומץ", אומר אהוד בבא, מנהל המכס בנתב"ג.
באולם הנוסעים מחכה לנו יחידת הכלבנים של מינהל המכס, ובראשה כלבלב שחור ומתוק שלא יודע את נפשו מהתרגשות אחרי שהריח מזוודה שבתוכה סם קטמין נוזלי. הכלבלב נעצר ליד המזוודה ונעמד כמו פסל – אפילו לא מכשכש בזנב. הופה, יש לנו תפיסה. לקול נקישת אצבעות הכלב משתחרר ומקבל פרס על התפיסה. תומר מצא, מנהל יחידת הכלבנים, מתייחס גם הוא לשינוי שחל בשנה האחרונה בהברחות: "יש עלייה באומץ של אנשים להבריח מוצרים, סוג של מחשבה 'מה כבר יקרה? מה יכול להיות יותר גרוע מהמצב הנתון?'".
מנהל המכס אהוד בבא: "לפני שבועיים הייתה לנו תפיסה של נוסע בעל דרכון בריטי שהגיע מגרמניה דרך דובאי. הוא החביא 102 קילו קטמין במזוודה. הוא אפילו לא הסליק את זה בבטנה כפולה, פשוט זרק את זה ככה במזוודה"
האקשן לא פוסק: אחרי הסמים, אנשי המכס מתמודדים עם תפיסה "שגרתית יותר" – ישראלי שחזר מדובאי עם 10 פאקטים של סיגריות, 7 בשמים, תיק שעלה 700 דולר, ופה כבר הפסקתי להקשיב לדברי עובד המכס העצבני. הנוסע, שמתחנן על נפשו, מספק שרשרת תירוצים בלתי נגמרת, אבל בסוף מקבל פאקט אחד הביתה ושאר המוצרים מוחרמים פלוס קנס לקינוח.
אולם כניסת הנוסעים נראה שקט ושלו. הרוב הגדול של הנוסעים עוברים במסלול הירוק ללא הצהרה, רק בודדים עוברים דרך האדום, שבו החוזרים מחו"ל מחויבים בדיווח על כל פריט שנקנה ביותר מ-200 דולר. רק מעטים יודעים עד כמה נתב"ג מרושת במצלמות, וכל התנהגות חשודה מקפיצה את תשומת הלב של החוקרים. אלה נמצאים בחדרים מלאי מסכים בקרבת מקום, ורק מחכים ש"תשחקו אותה" מדברים בטלפון בזמן שבתיק שלכם ציוד שאתם מתכוונים להכניס לארץ בלי לשלם מכס. לפי ההערכות המקצועיות של המכס, בין 10%-20% מהסחורות המוברחות לישראל נתפסות. יחס גבוה בהשוואה לעולם. בסך הכל נתפסו בנתב"ג ב-2024 כ-12 אלף הברחות, עלייה של 50% בהשוואה ל-2022 ו-2023.
6 צפייה בגלריה
yk14214968
yk14214968
מימין לשמאל: אור עמר, בודקת מכס באולם הנוסעים, אהוד בבא, מנהל מכס נתב״ג, לירן גד, כלבן ביחידת הכלבנים, יורם אהרוני, אחראי משמרת. יש עלייה בשיעור התפיסות של הברחות | צילום: קובי קואנקס
היקף ההברחות דרך נתב"ג מוערך במאות מיליוני דולרים לפחות. מהם המוצרים הכי פופולריים בקרב המבריחים? ניתן לחלק את התשובה לשניים: מצד אחד כלי נשק ואמצעי לחימה שמוברחים עבור ארגוני טרור ופשע, שההיקף שלהם מזנק בתקופה האחרונה בשיעורים דרמטיים, ובצד השני הברחות מסורתיות יותר של ארגוני פשע ויבואני סחורות – סמים מכל הסוגים, סיגריות רגילות ואלקטרוניות, שעוני יוקרה ומותגי ספורט, מזויפים וגם אוריגינליים.
נדמה שהלהיט הגדול השנה הוא הסיגריות האלקטרוניות. הסיבה: ההחלטה להשוות את המס על סיגריות אלקטרוניות למס על הטבק, שהביאה לזינוק במחירי הסיגריות האלקטרוניות בארץ, עובדה שהפכה את ההברחה שלהן למשתלמת במיוחד. לפי ההערכות, הנזק לקופת המדינה מהברחות של סיגריות – רגילות ואלקטרוניות – מסתכם בכ-2 מיליארד שקל בשנה.
קבלו מקבץ חלקי מהזמן האחרון: במשלוח מסין, שכלל לפי ההצהרה מותגי ספורט, נתפס לפני כשלושה שבועות שלל עצום של סיגריות אלקטרוניות בשווי מיליוני שקלים שהוחבא בתוך קופסאות נעלי ספורט. שווי המס על הסיגריות לבדו מוערך בכ-13 מיליון שקל. אחת החשודות שנעצרה בפרשה היא עובדת בעמילות המכס, וקיים חשד שסייעה למבריחים להסתיר את תכולת המשלוחים האמיתית ולהתחמק מביקורת.
במקרה אחר מהחודש שעבר נתפס לאחר חקירה סמויה יבואן של בקבוקי פלסטיק, בחשד שהבריח אלפי סיגריות אלקטרוניות בשווי מיליוני שקלים במשלוח שכלל, לכאורה, בקבוקים. גם יבואן ג'ינסים מחולון נפל ברשת של עובדי המכס, לאחר שניסה להבריח עשרות אלפי סיגריות אלקטרוניות כדי לחמוק מתשלום מס של 17 מיליון שקל. לפי החשד, משלוח הג'ינסים, כביכול, כלל 165 קרטונים המכילים סיגריות אלקטרוניות. כל קרטון הכיל 200 סיגריות ב-40 מארזים.
ההחלטה להעלות את המס על הסיגריות באופן משמעותי – למרות החשש שזה יוביל להברחות – התקבל באוצר כדי להקטין את הגירעון בתקציב בכחצי מיליארד שקל בשנה, "וגם מטעמי בריאות".
6 צפייה בגלריה
yk14214970
yk14214970
עובד המכס שרון גורגני בודק מזוודות באולם הנוסעים | צילום: קובי קואנקס
"הסיגריות הרגילות והסיגריות האלקטרוניות זו מכה", מודה מנהל המכס בבא. "ההברחות שלהן מכניסות הרבה כסף למשפחות הפשע, ועבורנו יש חשיבות מאוד גדולה בתפיסות האלה. תביני, מחבילה קטנה של סיגריות אלקטרוניות שנמכרות ללא מס אפשר לעשות רווח של שני מיליון שקל. זה הרבה מאוד כסף. מנסים להבריח אותן בכל דרך".
מה עוד מבריחים? "סמים כמובן. הכרזנו מלחמת חורמה נגד סם האונס, ובשנה שעברה תפסנו עשרות קילוגרמים. אין לו ריח, קשה לאתר אותו, מסליקים אותו בבקבוקי שתייה, וזה סם עם השלכות מסוכנות מאוד. אנחנו מתייחסים לזה בחומרה. לפני שבועיים הייתה לנו תפיסה של נוסע בעל דרכון בריטי שהגיע מגרמניה דרך דובאי. הוא החביא 102 קילו קטמין במזוודה. הוא אפילו לא הסליק את זה בבטנה כפולה, פשוט זרק את זה ככה במזוודה".
איך תפסתם אותו? "הוא עורר אצלנו חשד כי הוא היה מאוד לחוץ. הוגש נגדו כתב אישום לפני כמה שבועות. במקרה אחר, בפעולה יזומה שלנו נבדק נוסע שהגיע מאתונה עם כמות גדולה של בקבוקים. בבדיקה מקיפה גילינו אצלו 15 קילו סם אונס. הייתה לנו נוסעת ישראלית, בחורה צעירה שקיבלנו עליה מידע מהרשויות בהולנד, שנחתה פה בשישי. עקבנו אחריה, ליווינו אותה למסלול הירוק, עצרנו אותה, ומצאנו עליה 4.5 קילו אקסטזי".
בבא מסמן לי להתקרב אליו. "בואי אגלה לך עוד משהו", הוא אומר בקול נמוך. "אנשים חושבים שלא בודקים את המזוודות שנשכחות במסוף. להפך: לא מזמן עשינו בדיקה, כולל כלבן, על כמה מזוודות ומצאנו באחת מהן 15 קילו קנאביס. בעל המזוודה הגיע לקחת אותה ותפסנו אותו. הייתה לנו לאחר מכן עוד תפיסה של 15 קילו חשיש מדנמרק. ומי המבריח? מורה מפרדס חנה. המבריחים הם מכל השכבות והמקצועות. למשל, אדריכל מתל-אביב שתפסנו עם שישה קילו סם אונס, או רשת מאורגנת שהבריחה בתוך משחקי לגו, בתוך לגו של ילדים גילינו זרעי קנאביס".
ענף מוביל אחר בתחום הוא הברחות בעלי חיים. "היו לנו המון תפיסות", מספר בבא. "תוכים נדירים, ציפורים אקזוטיות, נחשי קוברה, לטאות, צבים יקרי ערך – יש בזה מסחר עצום. יחד עם רשות הטבע אנחנו נלחמים בתופעה. אנשים מחביאים ציפורים בתוך מזוודות, חלקן לא שורדות. תפסנו עכשיו כלבי טוי (סוג של פודלים קטנים, ל"א) – העברנו בשיקוף ומצאנו אותם בתוך שקית. אנשים מוכנים לשלם על הכלבים האלה הרבה כסף. אחד השיאים היה נחשים שמצאנו בתוך גרביים. תפיסה אחת בשווי של מאה אלף דולר".
יחידת המכס בנתב"ג היא הגדולה ביותר ברשות המסים – יותר מ-200 עובדים שמפקחים על הדיוטי פרי והמכס. "בתקופה האחרונה, בגלל שנתב"ג יחסית ריק, היו הרבה גניבות, גם מצד עובדים בשדה התעופה", מגלה בבא. "יש להם אישור לעבור ממקום למקום בגלל שהם עובדים פה, ויש כאלה שמנצלים את זה. תפסנו עובד מאחת המסעדות בשדה שהיה קונה כרטיסי טיסה מוזלים ועולה לטיסות לטווחי זמן קצרים. תפסנו אצלו כמויות גדולות של טבק וסיגריות. הוא ניסה להשתמש בכרטיס העובד כדי לעקוף את המכס".
מהמסלול הירוק מוביל אותנו הצוות למחסן התפיסות של מכס נתב"ג, לשם מגיעים המוצרים המוחרמים, שככל הנראה כבר לא יוחזרו לבעליהם. קודם כל אנחנו נכנסים לכספת, שבה מציצות מכל עבר שקיות כחולות, כל אחת מהן נעולה באזיקון ממוספר. בתוך השקיות אנחנו רואים שעוני רולקס, שנתפסים פה "ברמה שעתית", זהב צהוב במטבעות, טבעות, שרשראות וצמידי קרטייה, ובעיקר סיגריות אלקטרוניות מכל הסוגים, הצבעים והגדלים.
לצד כל המציאות האלה בולטים אקדחים שעליהם תווית מחיר של 150 דולר, "בארץ מוכרים אותם באלפי שקלים ליחידה. תפסנו גם ביביגן אחד, נשק ארוך של בוקרים מהסרטים", מספר בבא. "יש הרבה ניסיונות של משפחות פשע להבריח אמל"ח. תפסנו לא מזמן חייל של אחת המשפחות שעשה יבוא אישי של רחפן צבאי, במטרה שיישא רימון בניסיון חיסול של אחד הפושעים היריבים. חוץ מאמל"ח, משפחות הפשע מתעסקות במותגים מזויפים, סמים בכמויות, והכל משמש כמובן להלבנת הון, שאיתו הם קונים נשקים ומצטיידים בכלי לחימה. רואים את זה בהתחזקות הפשיעה במגזר הערבי. יש מקרים קיצוניים, אפילו גופה עברה פה במכס".
גופה? "כן, הגיע ארון קבורה ששקל 600 קילו. העברנו אותו שיקוף, כי הוא נראה חשוד. מסתבר שזה מישהו שקברו אותו כבר, ושלחו אותו בארון יחד עם החול. שלחנו עובד מכס להלוויה בארץ, כדי שיוודא שאין שם משהו יוצא דופן. חשוב להבהיר שאין משהו שאסור לייבא לישראל עם המסים והרגולציה המתאימים, חוץ מסמים. עוד תהליך שקרה בעקבות הקורונה והתגבר השנה, והוא תהליך גלובלי – כולם הפכו להיות יבואנים קטנים של חבילות. יש קפיצה של פי שניים שנמשכת, עולה ועולה והגיעה השנה עד 30 מיליון הצהרות של חבילות ביבוא אישי. כמויות אדירות שמהוות אתגר גדול עבורנו".
תן קצת נתונים. "בשנה מדובר על סדר גודל של 160 מיליארד שקל של טובין, שמורכב מ-22% מוצרי חשמל, 20% יהלומים, 7% תרופות ועוד. במספר הנוסעים עמדנו כבר על כ-25 מיליון בשנה. רוב הנוסעים עוברים כמובן באופן חופשי. בשנים הבאות כמות הנוסעים רק תלך ותגדל. ב-2019 היו 24 מיליון נוסעים, בקורונה היו רק 4 מיליון נוסעים. ב-2023 היו כבר 22 מיליון, אבל ב-2024, שנת המלחמה, שוב רק 12 מיליון. בשנה שעברה היו מאה אלף טיסות, לעומת 144 אלף טיסות ב-2023 – ירידה של כמעט 50%. אבל עדיין כמויות הטובין והמכס רק עולות".
איך אתה מסביר את זה? "יש עלייה מתמדת ביבוא האישי עוד מתקופת הקורונה. כמות החבילות שמגיעות לישראל דרך חברות הבלדרות כמעט מכפילה את עצמה. כל שנה יש עלייה של 30%. ב-2019 היינו סביב ה-4.8 מיליון הצהרות לשנה ביבוא אישי. את 2024 סיימנו עם סדר גודל של 30 מיליון חבילות.
"זה אתגר מורכב לאתר באותן חבילות את המעבר על החוק. אי-אפשר לבדוק כמובן את כל החבילות, צריך לדעת באמצעות מערכת חכמה איך לאתר את אותם מטענים שעוברים על החוק. בראש ובראשונה כדי למנוע אירועים ביטחוניים. יש לנו מרכז לאבחון מטענים לאומי שהוא מיוחד במינו. נמצאים שם גם גורמים שונים מכוחות הביטחון, והם מסייעים לנו. אין יום שאין בו תפיסות של חלקי אמל"ח שמגיעים ביבוא אישי".
איך זה אפשרי? "בקלות. את יכולה להזמין למשל מעלי באבא או מכל פלטפורמה אחרת משלוח של חלקי נשק. אנחנו מאתרים את החבילה, אוספים אותה, מביאים לגורמים הרלוונטיים שפותחים בחקירה. אין שום בעיה להזמין כת, מכלול, כל חלק של נשק שאת רק רוצה. עשינו רק לאחרונה תפיסות של ציוד צבאי שהיה אמור להגיע לשכם ולג'נין. היה קנה לנשק שהוסלק בכידון של אופניים".
המכס בנתב"ג עלה לכותרות בשנה החולפת גם בגלל כמה מפגשים סוערים עם סלבס. לאורך השנים נבדקו ונקנסו לא מעט מפורסמים – כוכבי כדורגל, שחקני קולנוע ובכירים במגזר העסקי. מה שהפך את המקרים האחרונים לנפיצים הם התיעודים שעלו תוך רגע לרשתות החברתיות. נשאר רק לדמיין מה היה קורה אם האינסטגרם והפייסבוק היו קיימים באייטיז.
זה התחיל עם עדי ואסי בוזגלו שנתפסו לפי הדיווחים עם תיק יוקרה של "פנדי" בשווי של כ-6,000 שקל שעליו לא הצהירו כחוק, לפי עובדי המכס. במקום התפתחה תקרית, שבמהלכה תועדה עדי בוזגלו מגדפת את אחת מעובדות המכס. זה הסתיים בתביעות הדדיות: עובדת המכס תבעה את בני הזוג על סכום של כ-320 אלף שקל בטענה כי הושפלה על ידם, בני הזוג מצידם הגישו תביעה נגדית בסכום של כ-300 אלף שקל בגין דיבה ולשון הרע.
מספר חודשים מאוחר יותר סערו הרוחות שוב, הפעם סביב העיכוב של דניאל גרינברג לאחר שהתגלה אצלה תיק של מותג היוקרה "שאנל". במקום התפתחה מהומה: גרינברג טענה כי מדובר בתיק ישן, שלא נקנה בטיסה לחו"ל, וכי היא עוכבה רק בגלל שהיא מפורסמת.
6 צפייה בגלריה
מסיבת בריתה קורן וויט
מסיבת בריתה קורן וויט
עדי ואסי בוזגלו. תביעות הדדיות מול עובדת המכס
(צילום: ענת מוסברג)
במכס טוענים כי חלק מהמפורסמים דורשים לקבל "הנחת סלבס" ולא מוכנים לקבל את העובדה שהחוקים חלים עליהם כמו על יתר האזרחים.
אין ספק שהמקרה הכי מפורסם בשנים האחרונות הוא פרשת המזוודות הוורודות. ארבע צעירות ישראליות, כולן בשנות ה-20 לחייהן, ללא עבר פלילי, נתפסו לפני כשנתיים, בינואר 2023, עם כ-15 ק"ג של קוקאין וקטמין בשווי של כ-2 מיליון שקל שהוחבאו בבקבוקי שמפו ובמארזים של תוספי מזון. ארבע הצעירות נחתו בטיסה מברלין, עברו את המסלול הירוק ונעצרו בעקבות מידע מוקדם שהגיע לרשויות המכס. לפי ההערכות, הן קיבלו מסוחרי סמים בארץ כ-50 אלף שקל תמורת ההברחה.
השבוע הסתיימה הפרשה כשבית המשפט המחוזי בלוד גזר את דינן של שלוש מהצעירות בהסדר טיעון מקל. הנאשמת הרביעית, אוראל בן חיים, סירבה לפני כשנה להתחייב להליך שיקום ונשלחה בהסכמה ל-34 חודשי מאסר בכלא הנשים נווה תרצה. שלוש הנאשמות הנוספות בחרו בהליך שיקום, ושתיים מהן הועברו למוסד גמילה מסמים. השופטת מרב גרינברג גזרה השבוע 22 חודשי מאסר על ארבל מזרחי, שכבר מרצה 11 חודשי מאסר ונזרקה מהמוסד הטיפולי שבו שהתה לאחר שהושג הסדר הטיעון. על הנאשמות עידן צאובר ולי פוני נגזרו תשעה חודשי מאסר שירוצו בעבודות שירות. כמו כן, הוטל על כל אחת מהן קנס בסך 33 אלף שקל. בית המשפט התחשב בהליך הטיפולי והשיקומי שעברו צאובר ופוני, ובכך שהן לקחו אחריות והביעו חרטה על מעשיהן.
אף על פי שכמעט לא היו טיסות בתחילת המלחמה – במכס התמודדו בחודשים הראשונים אחרי 7 באוקטובר עם אתגר מסוג חדש. "נכנסנו למלחמה וכל מה שהכרנו לפני השתנה מקצה לקצה", מספר אהוד בבא. "יהדות אמריקה וצרפת תרמו כמויות ענקיות של ציוד צבאי, רחפנים, קפל"דים, אפודי מגן, פנסים, ציוד רפואי, חטיפי מזון, אפילו קרמים לחיילים, והכל בכמויות שלא נראו פה מעולם. זה מערך לוגיסטי מטורף שהתחילו לשנע למדינת ישראל. כמובן הכל חייב במס, צריך להבין מי משלם את המס, ומה החוקיות החדשה של כל הדבר הזה".
איך מתמודדים? "צריך לוודא למשל שהאפוד שנשלח לארץ הוא תקני, שהרחפן שמגיע מסייע באמת לצבא ולא מסכן את החיילים. מינהל המכס מיד הבין את האירוע, ומספר ימים אחרי 7.10 הקמנו פה חמ"ל תרומות שעבד 7\24 בכמה מתווים. לקחנו עובדים שמתעסקים בשגרה בתפקידים אחרים לגמרי, וביקשנו שייצרו קשר עם תורמים בעולם ויאשרו מול משרדי הממשלה את כל הציוד בצורה הכי מהירה שיש. משרד האוצר נתן תקציב לכיסוי המסים של אותן חבילות, במטרה שיגיעו כמה שיותר מהר לכיתות הכוננות ולמפונים. כמובן מנגד, דברים כאלה גם יוצרים סוג פשיעה חדש".
6 צפייה בגלריה
כתב אישום ל-4 הצעירות החשודות באשמת ייבוא 15 ק״ג סמים מסוג קוקאין וקטמין בפרשת ״המזוודות הוורדות״
כתב אישום ל-4 הצעירות החשודות באשמת ייבוא 15 ק״ג סמים מסוג קוקאין וקטמין בפרשת ״המזוודות הוורדות״
הצעירות מפרשת ''המזוודות הוורודות''
(צילום: מוטי קמחי)
איך? "אנשים שניסו לתפוס על זה טרמפ. שלחו לארץ כביכול תרומות לחיילים, ששימשו לדברים אחרים. לדוגמה, היה משלוח ענק שדאגנו לו אישית שישתחרר מהמכס כמה שיותר מהר בלי מס, ואחרי כמה ימים התברר לנו שכל הציוד נמכר לחיילים במחירים מופקעים. אנשים שלחו סחורות באמתלה של תרומה, ובעצם מכרו את הציוד לחיילים – לדעתי זה השפל של השפל.
"עד אפריל היינו במשימה המטורפת הזו מול חמ"לים בארה"ב. שני מטוסים של מושל ניו-ג'רזי מפוצצים במטענים של ציוד עבור המדינה, ואתה צריך לתפעל במהירות את כל האופרציה. ולצד כל זה באים חיילים לשער של אולם הנוסעים, מילואימניקים וסדיר, עם מדים מהשטח, עייפים, אתה רואה אותם באולם הטיסות, ובמקום לעלות על טיסה לחו"ל הם לוקחים ציוד להילחם בו בעזה. לא האמנו מול מה אנחנו מתמודדים, קשה להסביר את זה".