נשים רבות חוששות מהמונח "השראת לידה" או "זירוז לידה" בשל ההתערבות בתהליך הטבעי של הלידה. רבות חוששות מאובדן שליטה על תהליך הלידה וממה שיכולה להיחשב כ־"לידה פחות טבעית". אחרות חוששת מהכאב שעלול ללוות את התהליך. חשוב להבין, כי השראת לידה מתבצעת במקרים שבהם יש צורך לשמור על בריאות העובר, שלעיתים מצוי במצוקה, ולעיתים אף להקל על היולדת.
"בחדר הלידה של המרכז הרפואי הלל יפה אנו קשובות לבקשתן של נשים לזירוז, אם בשל הקשיים שהן חוות במהלך ההיריון או מתוך רצון לקבוע את תאריך הלידה, וכן לאלו החוששות מהתהליך ומהשלכותיו. אנו רואות חשיבות רבה בשיתוף מלא של היולדת בהסבר על האפשרויות ובמתן שליטה על תהליך הלידה", אומרת ד"ר אסתי מאור־שגיא, סגנית מנהל חדר הלידה.
מהי השראת לידה או זירוז לידה?
השראת לידה, או זירוז לידה, היא תהליך שבו הצוות הרפואי מסייע לגוף להתחיל את הלידה באמצעים טבעיים או מלאכותיים, תוך שמירה על בריאות האם והעובר. המטרה היא לגרום להבשלת צוואר הרחם ובהמשך להיווצרות צירים והתקדמות הלידה.
הסיבות להשראת לידה
"הסיבות להמלצה על השראת לידה עשויות להיות רפואיות – אימהיות, כגון מחלות רקע, רעלת הריון, סוכרת לא מאוזנת, או עובריות, במקרים כמו עובר שלא מתפתח באופן תקין, ירידת מים, או הריון עודף. "נשים עם בעיות רפואיות, כמו רעלת הריון או האטה בגדילת העובר, לרוב מאושפזות במחלקת אם ועובר. אנחנו מספקות להן הסברים מעמיקים, מדריכות אותן על תהליך הלידה הצפוי להן, ובונות עבורן 'תוכנית לידה' אישית וכתובה מראש, כך שהן יוכלו להיות שותפות מלאות בהחלטות לאורך התהליך", מסבירה פרופ' רינת גבאי בן זיו, מנהלת מחלקת אם ועובר.
איך בוחרים את השיטה להשראת לידה?
הבחירה בשיטה להשראת לידה תלויה במצב הרפואי של היולדת, תנאים כמו נוכחות צירים, ירידת מים או היסטוריה של ניתוח קיסרי, וכן ברצונה של היולדת. "בקבלת היולדת לחדר לידה אנו נותנים לה את כל המידע הדרוש לה כדי לבחור את הדרך והקצב המתאימים לה ביותר. נשים הזקוקות לזירוז, מקבלות הסבר על כל האפשרויות, ומחליטות על הדרך שבה הן מעוניינות ללדת. המוטו שלנו הוא לשתף את היולדת באופן מלא ולהגיע להחלטה משותפת יחד איתה", מוסיפה פרופ' גבאי בן זיו.
איך מתבצעת השראת לידה וכיצד ניתן להתאים אותה אישית לכל יולדת?
השראת לידה בנויה משני שלבים: הראשון הבשלת צוואר הרחם, והשני גרימת צירים. הבשלת הצוואר היא שלב, שבו מתבצעת הכנה לצוואר הרחם כדי לאפשר לו להיפתח בהצלחה.
ישנם מספר תהליכים שיכולים לסייע בכך:
1. סטריפינג – הפרדת הקרומים מצוואר הרחם במהלך בדיקה גינקולוגית, שיכולה להוביל לצירים, אך שיעור הצלחה שלה נמוך. פעולה זו יכולה להתבצע בבדיקה פשוטה ואינה מצריכה אשפוז.
2. בלון – הכנסת קטטר לחלל הרחם עם בלונית בקצהו. ניפוח הבלונית מוביל ללחץ על צוואר הרחם, שיגרום לפתיחתו. התהליך פשוט ואינו כרוך בכאב, והיולדת יכולה להסתובב ולהתהלך בחופשיות.
3. פרוסטגלנדינים – נרות המוכנסים לנרתיק ומסייעים לריכוך צוואר הרחם ולהתחלת צירים.
4. פקיעת קרומים – פקיעת קרומי מי השפיר, תהליך המביא לשחרור פרוסטגלנדינים טבעיים, כדי לגרום להתחלת הלידה.
5. פיטוצין – חומר סינטטי שניתן בעירוי, מחקה את האוקסיטוצין שמופרש באופן טבעי במהלך הלידה, ומסייע להאיץ את הצירים.
לידה מותאמת אישית: כשרפואה ואנושיות נפגשות בחדר הלידה
באמצעות שיתוף פעולה מלא עם היולדת והסברים על כל אפשרות, ניתן להתאים את תהליך השראת הלידה לרצונות ולצרכים האישיים של כל אישה, תוך שמירה על בריאותה ובריאות התינוק.
ומה לגבי כאב בלידה?
"אנו מאמינים בכיבוד רצונה של היולדת. נשים יכולות ללדת עם או בלי אלחוש אפידורלי, על-פי רצונן, ללא קשר לזירוז. נשים שרוצות אפידורל – יקבלו זאת ללא קשר לשלב הלידה, ונשים שאינן רוצות אפידורל, יוכלו להיעזר בצוות המיילדות התומכות שלנו, ברפואה משלימה, בכדורי פיזיו, מקלחות ובכל דרך שנוכל, כדי לסייע להן לעבור את תהליך הלידה כפי שתכננו אותו", אומרת ד"ר מאור־שגיא.
בכל מקרה, הכנת תוכנית לידה מראש עם צוות המיילדות, בהתאם לרצונות האישיים של כל יולדת, היא צעד חשוב ובעל ערך לקראת לידה.
במרכז הרפואי הלל יפה אנחנו כאן כדי ללוות אותך בכל שלב, ולהעניק לך לידה מותאמת אישית.
קורסים והדרכות להריוניות ללא עלות במרכז הרפואי הלל יפה:
תוכנית לידה אישית
קורס הכנה ללידה
סיור בחדרי לידה
הכנה להנקה
הכנה לקיסרי
מפגשי CBT על ידי מיילדות
להרשמה ולפרטים נוספים: cluby@hymc.gov.il