אלפי מועמדים חולמים מדי שנה להתקבל ללימודי רפואה, אבל רק כמה מאות זוכים להתחיל את המסלול השש־שנתי הנחשק. כבוגרת לימודי רפואה באוניברסיטה העברית ומי שמלווה מועמדים רבים בתהליך הקבלה - בעזרת הבנה מעמיקה ותכנון נכון, גם אתם יכולים לצלוח את התהליך ולהתקבל, אפילו עם ציון פסיכומטרי נמוך מ־740.
איך עובד תהליך הקבלה?
תהליך הקבלה לרפואה מורכב משני שלבים עיקריים:
שלב ראשון: מעבר סכם קוגניטיבי
האוניברסיטאות משקללות את ממוצע הבגרויות של המועמדים עם ציון הפסיכומטרי לכדי ציון סכם. ההרשמה לאוניברסיטאות נסגרת כל שנה בחודש אפריל, ולאחר מכן רק בעלי הסכם הגבוה ביותר מוזמנים לשלב הבא – המבחנים האישיותיים.
חשוב לדעת: לכל אוניברסיטה תנאי קבלה שונים, שיטות שקלול ייחודיות ומספר מוגבל של מקומות במבחנים האישיותיים.
שלב שני: מבחנים אישיותיים
בחודשים מאי-אוגוסט מתקיימים מבחנים אישיותיים, שמטרתם העיקרית היא לבדוק את ההתאמה של המועמדים למקצוע הרפואה והעבודה כרופאים. המבחנים עצמם משתנים מאוניברסיטה לאוניברסיטה:
מבחני מו"ר/מרק"ם - מערכת מבחנים של אוניברסיטת תל אביב, האוניברסיטה העברית והטכניון, שבה הציונים נעים בין 150 ל־250. רק 50% מהמועמדים מקבלים מעל 200.
מבחני הקבלה בפקולטה בצפת ובאוניברסיטת בן־גוריון:
אוניברסיטאות אלו מקיימות מבחנים אישיותיים ייחודיים ללא ציונים, שלאחריהם המועמדים מקבלים רק הודעות קבלה או דחייה.
השקלול הסופי
האוניברסיטאות מבצעות שקלול בין תוצאות המבחנים האישיותיים לציוני הבגרויות והפסיכומטרי, ולאחר מכן מדרגות את המועמדים לפי הציון המשוקלל. המועמדים עם הציונים המשוקללים הגבוהים ביותר הם אלו שמתקבלים.
איך מצליחים בתהליך הקבלה?
כמי שמלווה מועמדים רבים לאורך שנים בתהליך הקבלה, ריכזתי לכם כמה טיפים שיעזרו לכם לעבור את התהליך בהצלחה, ויכולים לחסוך לכם זמן, כסף ואנרגיה:
השקיעו בממוצע הבגרויות
ככל שממוצע הבגרויות שלכם יהיה גבוה יותר, כך תזדקקו לפסיכומטרי נמוך יותר על מנת להתקבל. תכנון מדויק של שיפור הבגרויות – בחירת מקצועות, קביעת סדרי עדיפויות ולמידה ממוקדת – יכול לחסוך לא רק כסף, אלא גם לעזור לכם להתמקד במה שחשוב באמת.
התמקדו בתכנון מקיף
לפני שאתם ניגשים לפסיכומטרי או בגרויות, צרו תוכנית פעולה ברורה שתתאים לצרכים האישיים שלכם: כדאי שתבינו אם עדיף לכם לגשת קודם לפסיכומטרי או לשפר בגרויות, ולאילו ציונים תזדקקו במבחנים כדי להתקבל ולדעת אם לגשת למועדים נוספים. מניסיון של מועמדים רבים שליוויתי, וגם מניסיוני שלי, תכנון נכון של תהליך הקבלה יחסוך לכם זמן, ויגדיל את סיכויי ההצלחה שלכם.
לימדו לפסיכומטרי באמצעות מיקוד אישי
לכל מי שזקוק לשפר את ציון הפסיכומטרי שלו, אני ממליצה מאוד להיעזר בהכנה אישית אחד על אחד עם מורה פרטי, שיוכל לבדוק את נקודות התורפה והחוזקה שלכם במבחן, וכך להתאים לכם תוכנית למידה אישית. כך, במקום לשרוף זמן וללמוד את כל החומר מהתחלה, תתמקדו במה שחשוב באמת כדי לשפר את הציון שלכם.
לימדו למבחנים האישיותיים בצורה ממוקדת
המבחנים האישיותיים הם גורם מכריע בשקלול הסופי בתהליך הקבלה, ולכן חשוב מאוד להתחיל להתכונן אליהם לפחות שלושה חודשים מראש. לשם הכנה מיטבית אני ממליצה להיעזר בסטודנטים לרפואה, שכבר עברו את המבחנים בהצלחה, שכן הם יוכלו לשתף אתכם בכללים, טיפים וכלים פרקטיים שיעזרו לכם להצליח. למעשה, רבים מהמועמדים שליוויתי, הצליחו במבחנים בזכות הכנה ממוקדת ומדויקת. בסופו של דבר, זיכרו – מדובר ביותר מסתם מבחנים. זו ההזדמנות שלכם להציג את היכולות, הכישורים והאיכויות שמייחדים אתכם, ולהוכיח מדוע דווקא אתם המתאימים ביותר למקצוע הרפואה.
אל תזניחו את הפן המנטלי
זיכרו שההצלחה שלכם בפסיכומטרי ובמבחנים האישיותיים לא תלויה רק בהכנה המקצועית שתעברו, אלא גם האם תצליחו להביא את הידע שלכם לידי ביטוי ברגע המבחן ולא תתנו ללחץ להשתלט עליכם. מעבר לכך מדובר בתהליך ארוך ולא פשוט - והיכולת שלכם להתמודד עם הכישלונות והרגעים המאתגרים בדרך תקבע משמעותית אם תצלחו את התהליך או תתייאשו באמצע. זו הסיבה שכחלק מהליווי שלי למועמדים לרפואה, אני מלמדת אותם כלים שמסייעים להם בפן המנטלי, כמו - דמיונות מודרכים לחיזוק הערך העצמי והגעה לביצועי שיא ביום המבחן, פיתוח שיח פנימי חיובי תוך כדי המבחן ועוד טכניקות שמסייעות מאוד בהפחתת לחץ ושיפור ביצועים. לכן אני ממליצה גם לכם לשפר את המיומנויות האלו, אם אתם שואפים להצליח בתהליך הקבלה.
לסיכום, תהליך הקבלה אולי נראה מורכב, אבל עם הכנה נכונה, מיקוד וליווי מקצועי – גם אתם יכולים לעבור אותו בהצלחה ולהתקבל ללימודי רפואה.
נופר לביא, בוגרת לימודי רפואה באוניברסיטה העברית וסטאז'רית לרפואה, מלווה מועמדים לקבלה לרפואה בישראל
לפרטים:
אינסטגרם: www.instagram.com/itsnofar