בריאות הנפש, נושא שהיה עד לא מזמן בשולי השיח הציבורי, הופכת כיום לבעיה עולמית דחופה. הדבר חמור במיוחד בכל הנוגע לבני נוער ולצעירים, קבוצות אוכלוסייה שמתמודדות עם אתגרים ייחודיים בשלב ההתפתחותי הקריטי של חייהן.
"מדובר בקבוצה שנמצאת בשלב קריטי של התפתחות זהות, כאשר השפעות טכנולוגיות, חברתיות ומשפחתיות יוצרות אתגרים שמזמנים קשיים נפשיים משמעותיים", מסבירה נעה כהנא בוסקילה, מנהלת תחום נוער וצעירים באנוש. "לעיתים קרובות, בני נוער וצעירים לא זוכים לתמיכה מספקת בזמן, מה שמוביל להחמרת המצב הנפשי ולהשלכות מרחיקות לכת על איכות חייהם".
באנוש, הארגון המוביל בתחום בריאות ורווחה נפשית בישראל מאז 1978, מציעים כבר למעלה מעשור מענים מותאמים וממוקדים בצורכיהם של נוער וצעירים בגילאי 10-25, במסגרת רצף מענים ושירותים מותאמים אישית בעולמות המניעה, הטיפול והשיקום למגוון אוכלוסיות במצבים רגשיים שונים.
התערבות מוקדמת – המפתח לשינוי
אחת התוכניות המרכזיות שמפעילה אנוש בתחום בריאות ורווחה נפשית לנוער ולצעירים היא הדספייס, מודל אוסטרלי מצליח המשלב קידום בריאות, מניעה וטיפול, המבוסס על תפיסת ההתערבות המוקדמת. "ההתערבות המוקדמת בבני נוער היא קריטית לצורך שינוי אמיתי ומעמיק", מסבירה כהנא בוסקילה. "במקרים רבים צעירים שמגיעים לטיפול בשלב מאוחר מדי, עשויים למצוא את עצמם במעגלים של טיפול כרוני, שיכול להיות קשה ומסורבל להיחלץ ממנו. ההתערבות המוקדמת מסייעת לבני הנוער לפתח כישורים חברתיים ורגשיים, להתמודד עם לחצים נפשיים ולמנוע את הידרדרות המצב".
בתוכנית הדספייס מספר שירותים מובילים: מרכזים מותאמים לבני נוער וצעירים, המשלבים מענים טיפוליים פרטניים וקבוצתיים, לצד מענים תומכים נוספים, שירותי אונליין לטיפול פרטני וקבוצתי נוח ונגיש וכן סל מענים רגשיים וייעוציים בקהילה, הכוללים הכשרות, סדנאות לצוותי חינוך, הורים ונוער, ליווי והדרכה, ייעוץ ועוד.
רצף מענים לצד עבודה מערכתית ומשולבת
היכולת להתאים את ההתייחסות לבני נוער במצבים רגשיים שונים ולהציע להם רצף של מענים בשלבים שונים של ההתמודדות עם האתגרים הנפשיים היא קריטית, ובאנוש קיים לכך הפתרון.
"יש לנו את היכולת לפגוש את בני הנוער במצבים שונים, מאתגרי גיל ההתבגרות 'הרגילים', כמו מעברים בין מסגרות, מערכות יחסים וגיוס לצבא ועד התמודדויות מורכבות יותר שמצריכות מסגרות טיפוליות אינטנסיביות, כמו הלנת חירום - מרחב בטוח לצעירים במצבי סיכון, חירום ומצוקה ובית מאזן ייחודי לבני נוער – חלופת אשפוז פסיכיאטרי להחלמה נפשית בקהילה, בשיתוף דעת וקרנות הביטוח הלאומי", מסבירה כהנא בוסקילה.
בעקבות המלחמה הקימו באנוש שני מרכזים לטיפול בבני נוער וצעירים המתמודדים עם משבר נפשי על רקע החשיפה למאורעות לחימה, בדגש על טיפול בטראומה, אובדן ושכול, וחמישה מרכזים נוספים עתידים להיפתח ברחבי הארץ בשנה הקרובה.
המאבק לקידום בריאות נפשית דורש לא רק טיפול פרטני ומענה מותאם לצרכים המשתנים של כל צעיר, אלא גם עבודה מערכתית וקהילתית משולבת. אנוש לא פועלת לבדה – היא משתפת פעולה עם מערכת הבריאות, החינוך, ארגונים חברתיים וגופי רווחה במטרה להקים רשת תמיכה רחבה ומקיפה לצעירים.
"אחת התוכניות שלנו, שמיישמת הלכה למעשה את חשיבות השותפות של כלל האקוסיסטם של הצעירים, היא תוכנית המעטפת. זוהי תוכנית יישובית למתן ליווי, סיוע, תמיכה וטיפול לבני 12-18 המתמודדים עם משבר נפשי ולמשפחותיהם. התוכנית, שפועלת בשיתוף עם הקרן לילדים ולנוער בסיכון של הביטוח הלאומי, מציעה מענה הוליסטי המשלב את המשפחה והסביבה הקרובה להתמודדות עם תקופת המשבר".
שפה חדשה של בריאות נפשית לצעירים
על אף השפעתה המבורכת של אנוש בהצבתה את בני הנוער והצעירים במרכז, הפער בין הצורך המוגבר והמענה המוגבל עדיין גדול. "חשוב להרחיב את המענים ולהקים תוכניות מותאמות לנוער ולצעירים. החסר במענים אינטגרטיביים מחייב השקעה ממשלתית וגיוס משאבים, תוך יצירת מודלים חדשים שנוגעים גם למענה טיפולי, חברתי וקהילתי", אומרת כהנא בוסקילה.
ובכל זאת, מה לגבי השפעת ה-7.10 והמלחמה המתמשכת על בני הנוער?
"חשוב לזכור שהמלחמה מגיעה אחרי ההתמודדות עם הקורונה והשלכותיה, והמשמעות של הרציפות הזאת היא שבמידה מסוימת לא ניתן בהכרח לשייך השפעות לגורם זה או אחר. השנה האחרונה עימתה אותם, כמו את כולנו, עם טראומה קולקטיבית, כאב, מפגש קרוב ורחוק עם אבל ושכול, לצד חוויות של בגידה ואשמה. אנחנו שומעים מהם שאלות שנוגעות לביטחון, תחושת מוגנות, אמון וקושי למול הנחות עולם שהתנפצו. כאמור, לא ניתן לנתק זאת מאתגרי הגיל המורכבים, והמשמעות היא שאם עד היום הגדרנו נוער בסיכון כקבוצה מובחנת, הרי שכיום כל בני הנוער בסיכון. בני הנוער מגיעים עם רמות מצוקה גבוהות המתבטאות במופעי חרדה, דכאון ותחושת בדידות. אולם דווקא בסיטואציה הקיימת חשוב להבין, שהכאב הוא חלק מחוסן ושלבני הנוער יש כוחות. התפקיד שלנו הוא לאפשר להם לכאוב, לא להיבהל ולהיות ערניים ומודעים לסכנות. ראייה הוליסטית, שמתבססת על קידום בריאות, מניעה מוקדמת וטיפול מותאם, מזמנת חשיבה, שינוי תרבותי ויצירת שפה חדשה של בריאות נפשית בקרב נוער וצעירים, ובסופו של יום – זו המטרה של כולנו".
*למידע על השירותים לבני נוער ולצעירים באנוש: 5873* ובאתר אנוש