החל מה־7 באוקטובר כולנו חווים מציאות של מצוקה, שמתווספת, לא אחת, למציאות משברית שקיימת בלאו הכי בחיינו. מציאות כזו מחייבת שיקום, פיזי או נפשי, והדרך אליו עוברת דרך מומחים בתחומים שונים ודרך הטכנולוגיה. כדוגמה, בגולדנקייר נס ציונה פיתחו צמיד מציל חיים, בביה"ח רעות בתל־אביב ניתנים טיפולים לגוף ולנפש, ולזה יש להוסיף תרפיות אישיות שונות, כדוגמת ריצת מרתון, כפי שמציע עופר פדן. החשוב: מרגישים מצוקה? אל תתביישו. יש דרכים לפתור אותה.

מרכז רעות תל־אביב: השבת התפקוד העצמאי

בית החולים השיקומי רעות תל־אביב פתח מרכז לטיפול בנפגעי טראומה משולבת והפרעה פוסט טראומתית, המיועד לפצועי צה"ל בסדיר ובמילואים, ולאנשי כוחות הביטחון, שנפגעו מאז ה־7 באוקטובר בגוף ובנפש. המרכז, שפועל בהסדר עם צה"ל, משרד הביטחון, וקופות החולים, מציע מגוון טיפולים, בהם ליווי ומעקב רופא ואחות שיקום, טיפול פסיכולוגי, פסיכיאטרי, פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, טיפול ואיזון כאב כרוני, טיפול במוסיקה, גינון טיפולי, ליווי רוחני ועוד.
3 צפייה בגלריה
בית החולים השיקומי רעות תל־אביב
בית החולים השיקומי רעות תל־אביב
בית החולים השיקומי רעות תל־אביב
(צילום: דוברות בית החולים)

לדברי ד"ר מירי כפיר, מנהלת המרכז, הגישה השיקומית ברעות תל־אביב הוכחה כמוצלחת בהשבת תפקוד עצמאי לאלפי מטופלים. "צוות המרכז הוא מיומן, ומשלב רופאים ומטפלים מתחומי השיקום ובריאות הנפש. הצוות משלב גישות טיפוליות מגוונות ומשמש מעטפת תומכת ומנחה להעצמת יכולות הריפוי והמשאבים הקיימים בכל מטופל. תוכנית הטיפול נבנית באופן אישי בשיתוף המטופל ובהתאם לצרכיו, במטרה לסייע לו להשתלב מחדש במעגלי החיים ולצמוח מתוך השבר".

גולדנקייר נס ציונה: צמיד מציל חיים

במרכז הרפואי לגיל השלישי של גולדנקייר בנס ציונה, פותחה מערכת ניטור של G-care, פתרון טכנולוגי מהפכני לניהול טיפול מרחוק. באמצעות המערכת מתאפשר ניטור מטופלים מוגבלים בקהילה, וטיפול בסביבה הטבעית של המטופל, שהוכח בעשרות מחקרים כמוביל לשיפור איכות ואורך החיים. מדובר בצמיד, שנמצא על ידו של המטופל, באמצעותו ניתן לזהות סטיות מהמצב הנורמלי ולפעול מיידית.
3 צפייה בגלריה
צמיד ניטור - גולדנקייר
צמיד ניטור - גולדנקייר
צמיד ניטור - גולדנקייר
(צילום: יח״צ גולדנקייר)

המערכת, שמבוססת על טכנולוגיה לבישה, מנטרת את מצבו הבריאותי של המטופל באופן רציף, ומעבירה את הנתונים למאגר נתונים. בעזרת ניתוחים מתקדמים של אינטליגנציה מלאכותית (AI), נבנה פרופיל אישי לכל מטופל, ומבינים את מצבו הבריאותי התקני. בגולדנקייר מסבירים, כי היתרון המרכזי של המערכת הוא היכולת להתריע על שינויים במצב המטופל כבר בשלב הראשוני, עוד לפני שהוא עצמו מודע לכך. ההתרעות נשלחות לבני משפחתו או לגורם המטפל, מה שמאפשר התערבות מיידית, מניעת סיבוכים והתמודדות עם מצבים מסכני חיים. מפתחי המערכת מקווים שבעתיד הקרוב קופות החולים ירצו לעבוד איתם, כהמשך לטיפול אצלם, וגם ללא קשר אליהם.

מדיקל קר: בית חולים שיקומי אינטגרטיבי

לפני כשנתיים נפתח בבת ים מדיקל קר, בית חולים אינטגרטיבי, שמטפל בחולים שיקומיים בתום אשפוז בבתי החולים הכלליים לאחר אירועים רפואיים, בהם אירוע מוחי, אירוע לב, ניתוחים אורתופדיים, ובחולים מונשמים או בתרדמת. בשנה האחרונה השיק בית החולים מערך שיקום חדש לצעירים, כולל מחלקת החלמת לב, בהסדר עם קופת חולים מכבי. בביה"ח, יש 9 מחלקות אשפוז, כשהחדרים מתאימים ליחיד או זוג בליווי בני המשפחה. במחלקות האשפוז מטפלים באמצעות טכנולוגיות חדשניות.
3 צפייה בגלריה
מחלקת אשפוז במדיקל קר
מחלקת אשפוז במדיקל קר
מחלקת אשפוז במדיקל קר
(צילום: מדיקל קר)

ייחודו של בית החולים הוא בהיותו אינטגרטיבי, מחבר בין שיקום פיזי, נפשי ורוחני, כדי להחזיר את התקווה למטופל. הטיפולים הפרא-רפואיים מסייעים לטפל בכאב הנפשי ולהחזיר לחולה את המשמעות והחוסן להשקיע בתהליך השיקום הקשה והסיזיפי. בהסתמך על שיטת HeartMath, שהוכחה מחקרית לטיפול ולהקניית כלים לחוסן. כל מטופל מקבל תוכנית טיפול אישית, המבוססת על שאלון מצבי, שאותו מילא, ומפגש אינטייק שעבר עם פסיכותרפיסטית מוסמכת. התוכנית האישית כוללת תוכניות העשרה והדרכות מגוונות במגוון תחומים פרא-רפואיים, כמו רפלקסולוגיה, שיאצו, יוגה וטיפולי רוח. המטופלים מתחברים לאפליקציה, שמאפשרת להם לעקוב אחר התוכנית האישית, מועד התורים לטיפולים ולסדנאות שבהן הם משתתפים. היא גם מהווה פלטפורמה לחומרי תרגול והעשרה, העוברים אליה ישירות.
מוטי קפלון, סמנכ"ל השיווק: "טיפול אינטגרטיבי, שמתמקד בכל היבטי הבריאות של המטופל, מאפשר טיפול מקיף יותר במקום רק בסימפטומים הפיזיים. שילוב כזה מאפשר שיפור משמעותי בכאב ובמצב הרוח והחזרת המטופל במהירות למעגלי החיים שקדמו לאירוע".