סרטן השד הוא הנפוץ בעולם, עם 11.7% מכלל מקרי הסרטן החדשים. במקום השני המעי הגס והחלחולת והשלישי הוא סרטן הריאות, עם 11.4% מהמקרים החדשים. למרות זאת, מבחינת שיעור התמותה, סרטן הריאה נחשב לגורם התמותה העיקרי שאחראי על כ־18% מכלל הפטירות מסרטן (נכון לשנת 2020), כמעט פי 3 מהתמותה מסרטן שד. אלא שככל שהגידול מתגלה בשלב מוקדם, כשהוא קטן ובטרם שלח גרורות לאיברים אחרים, כך גדל הסיכוי לטפל בו בהצלחה ולעיתים אף להחלים.
כ־80% ממקרי סרטן הריאה נגרמים מעישון, כשמעשנים ומעשנים לשעבר נמצאים בסיכון מוגבר לתחלואה. למרבה הצער, רוב החולים מתגלים בשלב מתקדם, שכן סרטן ריאה בשלביו המוקדמים אינו כרוך בכאב או בתסמינים. רק כשהגידול הגיע לנפח גדול ולעיתים התפשט לאיברים נוספים, מופיעים סימפטומים כמו קוצר נשימה, שיעול, כאבים בחזה, ירידה במשקל, חולשה, חוסר תיאבון, שיעול דמי ועוד. בשלב זה פוחת הסיכוי להסיר את הגידול בניתוח, והאפשרות לריפוי – נמוכה יותר.
תוכנית תיג"ר (תוכנית יישומית לגילוי מוקדם של סרטן ריאות) – פיילוט ייעודי בהובלת משרד הבריאות המיושם בקהילה – היא שלב משמעותי באבחון המוקדם לסרטן הריאה ועשויה להציל חיים. מטרת התוכנית הייתה לבצע פיילוט לבחינת המשמעויות הרפואיות, האפידמיולוגיות, הכלכליות והחברתיות של תוכנית סקר לאומית לאיתור מוקדם של סרטן ריאות בישראל, באמצעות בדיקת CT במינון קרינה נמוך. לשם ביצוע הפיילוט, נבנה במערכת הבריאות בישראל מודל יישומי לאיתור, זימון ובדיקה של מועמדים מתאימים, כולל הקמת רשם, תהליך פענוח ואבחון בידי צוות רב־מקצועי. עוד כוללת התוכנית הפניה של המשתתפים לתהליך גמילה מעישון מותאם אישית, מערך הסברה לאנשי מקצוע ולמטופלים, ניתוח נתונים והכנת המלצה למשרד הבריאות ולוועדה הציבורית להרחבת סל שירותי הבריאות לשנת 2025.
ממצאי הפיילוט מעלים שמעל אחוז מהנבדקים נמצאו חולים בסרטן ריאה – מעט פחות ממחקרים דומים בעולם, בהתאם לשכיחות הנמוכה יותר של מחלה זו בארץ לעומת העולם. תהליך הפנייה לאוכלוסייה המיועדת לביצוע הסקר הניב שיעור היענות גבוה יחסית של מעל 30%, וכרבע מהמשתתפים הסכימו לקבל סיוע בגמילה מעישון.
3,000 חולים חדשים מדי שנה
לדברי פרופ' צבי פרידלנדר, מנהל מחלקה פנימית ורופא ריאות בכיר בבי"ח הדסה עין כרם ויו"ר האיגוד הישראלי לרפואת ריאות, בכל שנה ישראל נוספים כ־3,000 חולי סרטן ריאה חדשים. עד לפני שנים לא רבות תוחלת חייהם הייתה נמוכה מאוד, והמחלה לרוב הביאה למותם בתוך פחות משנה. "בשבע־שמונה השנים האחרונות קרו שתי מהפכות בתחום זה", הוא מספר, "המהפכה הראשונה – פיתוח שתי קבוצות טיפול חדשות – הטיפולים מכווני מטרה והטיפולים האימונולוגיים. בהקשר של קבוצת הטיפול הראשונה, למדנו שיש מוטציות מסוימות שגורמות לשגשוג של סרטן ריאה, ושבחלק מהגידולים בהן המוטציות הללו קיימות, ניתן לטפל באמצעות תרופות ספציפיות וייעודית כנגד אותה המוטציה של הגידול, במקום טיפול כללי לסרטן ריאה. הטיפולים מכווני המטרה לחולים שיש ביטוי של מוטציה בגידול הביאו לשיפור משמעותי באיכות ובתוחלת החיים. קבוצת הטיפול השנייה היא הטיפולים האימונולוגיים – הטיפולים המפעילים את מערכת החיסון כנגד הגידול. אימונותרפיה היא תחום חם מאוד בסרטן בכלל, ואף בסרטן הריאה היא הצליחה באופן מרשים, ולחלק מהחולים, לא לכולם ולא באופן מוחלט, היא מעניקה לפחות עוד כמה שנות חיים טובות, כשפה ושם אנחנו אף רואים משתי קבוצות הטיפול האלו מקרים של ריפוי", מסביר פרופ' פרידלנדר.
מהפכת הגילוי המוקדם
המהפכה השנייה טמונה, לדבריו, בגילוי מוקדם. "בסרטן ריאה, הגידול נמצא במקום חבוי, וכשהחולה מתחיל לחוש כאבים או להשתעל בליווי דם, ככל הנראה המחלה התפשטה, היא בשלבים מתקדמים וזה עלול להיות מאוחר מדי. זה הביא להחלטה לבצע בדיקת LOW-DOSE CT, שהקרינה שלה נמוכה מזו שמשתמשים בבדיקתCT רגילה. מדובר בסוג של בדיקת סקר לאבחון מוקדם של המחלה לאנשים שנמצאים בסיכון, וזה גרם לכך שחולים רבים התגלו בשלב מוקדם, כשאפשר לנתח, לתת טיפול ואף להבריא", מסביר פרופ' פרידלנדר.
בדיקת הסקר המדוברת מיועדת לגילאי 50-79 שמעשנים כיום או שהפסיקו לעשן ב־15 השנים האחרונות, ובעלי היסטוריית עישון של 20 "שנות קופסה" לפחות. שנות קופסה מחושבות לפי מספר שנות העישון כפול מספר חפיסות ליום. מדובר בבדיקה קלה המתבצעת במכשיר CT, המדגים את מצב בית החזה כולל הריאות ומאפשר גילוי קשריות חשודות. מחקרים הראו כי שימוש בבדיקה זו אחת לשנה, בטרם הופיעו סימפטומים, בקרב בעלי סיכון מוגבר לפתח גידול בריאה, יכולה לסייע בהפחתת הסיכון לתמותה מהגידול.
פרופ' פרידלנדר: "מה שבאמת מיוחד בבדיקה הזאת הוא שכבר מהעבודות הראשונות ראו שהיא מפחיתה תמותה מסרטן ריאה וגם תמותה באופן כללי. זה הוכיח את עצמו כמציל חיים".
"חשוב גם להפסיק לעשן"
כרופא ריאות, אדגיש כי חשוב ביותר להפסיק לעשן או לא להתחיל כלל. עישון הוא הגורם מספר אחת לסרטן ריאה במעל 85%־80 מהמקרים. אומנם סרטן ריאה עלול להתפתח בחלק מהמקרים גם ללא עישון, אבל שכיחותו כתוצאה מעישון בהחלט משמעותית, כשלעישון השפעות רבות נוספות על הלב, על התפתחות של גידולים אחרים, מחלות ריאה, COPD ועוד. בדיקת הסקר הזו בעיקר תקדים את הגילוי ותאפשר, לצד הטיפולים המתקדמים, לטפל מוקדם יותר. אני מקווה שבעקבות הפיילוט, תוכנית הסקר תאושר בקרוב ותתוקצב בהתאם".
שירות לציבור. בשיתוף חברת אסטרהזניקה (כחלק ממיזם לאנג אמבישן)