יש לי חיבה עמוקה לחגים שבהם זו מצווה לשתות (זה בעצם רק פורים ופסח, לא?), בעיקר מכיוון שהם נותנים לגיטימציה לשתייני סוף השבוע להרחיב את התחביב שלהם גם לימי החג. אם לנוכרים יש דרכים להתמודד עם הנטייה לשתייה מוגזמת (Dry January, למשל, הוא חודש יבש שמגיע אחרי דצמבר הרטוב, שמתחיל בכריסמס ונגמר בסילבסטר). במקרה שלנו, במיוחד כי פורים ופסח קרובים יחסית אחד לשני, אני מציע לאמץ מנהג דומה, רק שיתחיל במאי: Dry May. מתחיל בחג הפועלים, ונגמר בחודש שלם שכולו סחיות נוראית וחסרת מעצורים. מה אתם אומרים, נצליח לעמוד בזה? אה, שום סיכוי.
14 צפייה בגלריה
פאנקו מארז אינספייר ומוסקטו
פאנקו מארז אינספייר ומוסקטו
פאנקו מארז אינספייר ומוסקטו
(צילום: יח"צ)
בינתיים, בכל אופן, החלטנו לעשות טעימה רחבה יחסית - יש שיאמרו רחבה מדי, אבל אני לא אחד מהם – עם יינות שמתאימים לכל אחד משלבי ארוחת החג: על המנעד שבין הגפילטע לתבשיל הכבד ועד אפילו לקינוח. אז מהר, לפני שמאי מתייבש, הנה מסקנותינו בקצרה.

לבנים! וורודים!

כאילו, לצד הגפילטע, הרגל הקרושה והדברים המשונים האחרים שאוכלים אצלכם בתור מנה ראשונה
1. Paneco הוא אתר אלכוהול שנהיה מותג, ויש לו פרייבט לייבל משלו בשם "עולם". הלבן יבש שלהם מזן שרדונה, עם גוף בינוני וארומות הדרים, נקטרינה ואגוזי לוז. תסס במכלי נירוסטה לשמירת האופי הארומטי. 750 מ"ל, 10.5% אלכוהול. הרוזה עשוי בעיקר מפינו נואר, היתר קברנה פרנק ונגיעת שרדונה.
סדרת "יינות עולם", שלושה בקבוקים ב־100 שקל
2. אבי פלדשטיין תמיד נטה לצדדים הרוחניים של עשיית היין, והוא אשם בכמה מהיינות שהם בעיניי הטובים בארץ. הלבן החדש שלו, זן "דבוקי", הוא תבנית נוף מולדתו: עשוי 5 סוגי גפן מקומיים וטעמים ירוקים היסטריים.
פלדשטיין דבוקי 2023, 110 שקל
3. סוביניון בלאן ומוסקדל זה בלנד שקשה ליפול איתו. זה השילוב האופטימלי והאשכוליתי לגפילטע פיש, אם כי אני בספק אם הצרפתים חשבו עליו ככה במקור.
שאטו לה ברטראנדס לבן, 55 שקל
14 צפייה בגלריה
ישרקו יין לבן שאטו לה ברטראנדס צרפת
ישרקו יין לבן שאטו לה ברטראנדס צרפת
שאטו לה ברטראנדס צרפת
(צילום: יח"צ)

4. שרדונה תל פארס הוא לבן שלוקח את עצמו ברצינות. שנה וחצי בחביות אלון, יין משיי, מינרלי, מעניין ומיוחד.
שרדונה תל פארס, 105 שקל
5. פורטה 6 מיקב וידיגאל הוא ההגדרה המילונית ליין שמח. ויוסיניו, ארינטו, שרדונה וויוניה, שיוצרים יחד פורטוגלי אסלי מליסבון, לא כמוכם. הדרי וכיפי.
פורטה 6 לבן, 50 שקל
6. בית הבוץ הניו זילנדי כבר בן 20, ובארץ לפחות הוא כבר יין מוכר ואהוב. סוביניון פרחוני מאוד, כנהוג באזור, כולו ורדים ורעננות.
מאד האוס רוזה, 70 שקל
7. רוזה של קסטל, מה כבר יש להגיד. אחד היינות הכי קלאסיים בארץ מאחד היקבים עם הכי הרבה קלאס. מרלו, קברנה פרנק, מלבק – רוזה מהרציניים באזור.
רוזה דה קסטל, 109 שקל
8. הוורדלו של כרמל הוא לבן מתוחכם במיוחד, שכדאי למצוא שותפים לשתייה שיעריכו אותו. הוא מגיע מהרי ירושלים, הדרי, עשיר מאוד. תוודאו קודם שיש לכם גפילטע ראוי.
כרמל ורדלו 2022, 120 שקל
9. ברבדו המתוחכם סידרו פה שרדונה נהדר, שתסס חודש וחצי מנירוסטה ואז יושנו שני שלישים ממנו בחביות אלון. התוצאה? הצגה.
רבדו שרדונה 2022, 89 שקל
10. קברנה סוביניון, מרלו, קברנה פרנק, בברבדו יודעים לעשות גם רוזה, וגם הוא ברמה גבוהה מאוד. פטל, אוכמניות, תענוג.
ברבדו רוזה, 79 שקל
11. מטר, יקב הבוטיק מבית יקב פלטר, איתנו כבר 12 שנה. זהו יקב כשר ומגוון, והסוביניון שלו שונה מאוד מהסוביניון השקוף של פלטר. ועדיין, איזה יופי של יין.
14 צפייה בגלריה
ברבדו רוזה
ברבדו רוזה
ברבדו רוזה
(צילום: יח"צ)

מטר סוביניון בלאן סמיון, 90 שקל
12. הרוזה של פלטר פשוט נפלא. 80% גרנאש, היתר סנסו וקונואז, פצצה נפלאה של הדרים ותותים. יין מהמם.
פלטר רוזה, 92 שקל
13. רוזה איטלקי תפוזי ומינרלי, שיעוף גם לפני הראשונות, איך שהאורחים הראשונים מתחילים להיכנס בדלת.
רוזה דה מסי, 85 שקל
14. עוד מסי אחד, הפעם לבן, בלנד של גרגנגה וטרביאנו מסואבה. תסיסה קרה, בלי חבית בכלל, והתוצאה היא לבן מינרלי מעניין, טרופי ולימוני.
14 צפייה בגלריה
רוזה דה מאסי
רוזה דה מאסי
רוזה דה מאסי
(צילום: יח"צ)

מסי לברי סואבה קלאסיקו, 75 שקל
15. השאבלי של אלברט בישו הוא קלאסיקה. מאה אחוז שרדונה שהתיישן במכלי נירוסטה בלבד, סחיטה עדינה, צבע כמעט ירוק. תענוג בבקבוק.
אלברט בישו שבלי, 109 שקל
16. ביקב תבור שבכפר תבור צומחים כמה מהיינות הכי פופולריים בארץ. השנין בלאן שלהם מגיע דווקא מהדרום, ממצפה רמון. סחיטה עדינה, תפוחי וחמצמץ, נעים מאוד.
תבור שנין בלאן 2022, 60 שקל
17. הרוזה ברברה של תבור מגיע מרמת סירין, תסס בטמפרטורה נמוכה כדי לשמר את הרעננות שלו, והונח על משקעיו 3 חודשים. מינרלי ועדין.
רוזה ברברה 2022, 60 שקל
18. הרוזה לימיטד אדישן של יקב ירושלים עשוי, במפתיע, כולו מקברנה סוביניון. יין פריך, חמצמץ, נגיש ונעים.
יקב ירושלים רוזה לימיטד אדישן, 85 שקל
19. ויונייה עוד לא היה לנו כאן, אז הנה זה של בנימינה, עם מתיקות מתונה ומחיר נגיש. בחירה הולמת אם אתם בעניין של דגים נאים לצד הגפילטע.
בנימינה רזרב ויונייה, 70 שקל
20. פרפום דה בנימינה הוא רוזה שמורכב כמעט כולו מגרנאש, בתוספת קלה של ברברה. הענבים מגיעים כולם מאותו כרם ברמת סירין, והתוצאה מתקתקה במובן הטוב של המילה.
פרפום דה בנימינה, 89 שקל
21. בלנד של גרנאש וסירה מדרום רמת הגולן. רוזה בהיר, בעל אופי שמשלב צרפתיות ומזרח־תיכוניות.
14 צפייה בגלריה
פרפום בנימינה
פרפום בנימינה
פרפום בנימינה
(צילום: יח"צ)

ל'אור רוזה 2022, 109 שקל
22. יקב טפרברג הוציא לקראת החג מארז יינות לבנים בשם Impression, הכולל גוורצטרמינר 2021 מתקתק שכדאי לשתות כמה שיותר קר, ריזלינג בציר מאוחר ירקרק וחומצי, ומוסקטו לבן שמשלים את התמונה בנגיעה מתוקה. יופי של תמורה למחיר.
טפרברג מארז Impression, 145 שקל
23. נראה שעובדים קשה בחדשנות ביקב טפרברג, כי עכשיו הם הוציאו סדרת יינות בשיתוף האומן DEDE, שנראים יפה מאוד מבחוץ, וטעימים מאוד מבפנים. אחד מהם הוא הדבוקי אינספייר הזני, רענן ומדויק, והשני סוביניון בלאן מהגליל התחתון. כיף בבקבוק.
אינספייר ארט דבוקי וסוביניון בלאן, 65 שקל כל אחד
24. הכרמל מונלייט הוא יין שמתאים לאלה שלא מתאפקים עם היין עד האוכל. מבעבע קלות, הייתי אומר אפילו אבטיחי, מש״ק מצב רוח בבקבוק.
כרמל מונלייט, 40 שקל
25. תראו את הבקבוק הזה. שמח, לא? משום מה הוא קורא לעצמו "חיוור". רוזה כיפי של גראנש, סנסו וסירה, שלא לוקח את עצמו ברצינות רבה מדי – ובדיוק בגלל זה אנחנו בעדו.
שאטו דקסלנס – The Pale, 79 שקל
אם אתם אוהבים סוביניון בלאן מינרלי ופירותי, הגעתם למקום הנכון. בחירה מצוינת לליווי המנות הראשונות, אבל אתם לא חייבים להתאפק עד שתגיעו אליהן: אפשר לשתות אותו גם קצת קודם.
פסגות סוביניון בלאן 2023, 75 שקל
14 צפייה בגלריה
דה פייל כשר
דה פייל כשר
דה פייל כשר
(צילום: יח"צ)

אדומים!

לצד הקציצות ברוטב, הבקר בצירו, זנב השור – תלוי בעיקר בכמה כוכבי מישלן יש לארוחת החג שלכם
26. השלישי של יינות עולם של Paneco הוא קברנה סוביניון אולד־סקול, פירותי ולבנטיני, שמהווה תמורה הגונה למחיר (3 ב־100).
14 צפייה בגלריה
יינות סדרת עולם באתר פאנקו
יינות סדרת עולם באתר פאנקו
יינות סדרת עולם באתר פאנקו
(צילום: יח"צ)

27. הסגל הלא מסונן הוא אחד היינות הכי מלאים באופי בארץ. שנה וחצי בחביות אלון, קליפות שמחכות בסוף הבקבוק: פסטיבל של טעמים, כולם טובים.
סגל UF 2020, 110 שקל
28. הבטא של ברקן הוא אחד היינות הכי שזיפיים שיש. זה יין לשתיינים מתוחכמים, עם נגיעה פלפלית, אינטלקטואלי, פינו נואר שגדל בהרי יהודה והתבגר מאוד מאוד יפה.
ברקן Beta פינו נואר, 80 שקל
29. דבר אחד בוודאות אפשר לומר על הקברנה סוביניון פלטינום של ברקן: זה הבקבוק הכי כבד (באמת, מבחינת משקל) ברשימה הזאת. קברנה סוביניון כיפי, שהתיישן שנה וחצי, יין מוחצן שעושה הרבה רושם כשמביאים אותו לארוחה.
ברקן קברנה סוביניון פלטינום 2021, 79 שקל
30. לפלדשטיין האגדי יש גם את "גילגמש", בלנד אלגנטי של שישה זנים, מקברנה סוביניון ועד סירה (ואפילו נגיעת רוסאן לבן). אדום למארחים שמעריכים. פצצת מורכבות.
14 צפייה בגלריה
ברקן פלטינום בציר 2021
ברקן פלטינום בציר 2021
ברקן פלטינום בציר 2021
(צילום: יח"צ)

פלדשטיין גילגמש 2020, 120 שקל
31. הרבה מרלו, קצת קברנה, הרבה פירות אדומים, קצת עץ. ילך טוב עם כל בשר שאפשר להעלות על הדעת.
שאטו לה ברטראנדס אדום, 54 שקל
32. ספרדי כשר לפסח? קיבלתם. טמפריניו קלאסי מענבים שמרווים את צמאונם רק מגשם ובסוף מבלים בחביות אלון. פירותי, נגיש מאוד.
Vina Hermosa Seccin מחיר: 55 שקל
33. טריו הוא יקב איכותי שמשתמש בענבים מרמת הגולן והגליל. הסיקרט שלו הוא אדום עשיר מאוד, שקורא לאזן מנה בשרית כבדה.
טריו סיקרט, 95 שקל
34. שם מגניב רצח יש ליין האיטלקי הזה, שנשמע יותר כמו קאובוי שמעליו תג מחיר. יין מלא ועגול, מלא פטל ומרוכז, במחשבה שנייה הוא באמת הבוקר של הבקבוקים.
The Wanted זינפנדל, 60 שקל
14 צפייה בגלריה
וונטד זינפנדדל כשר
וונטד זינפנדדל כשר
וונטד זינפנדדל כשר
(צילום: יח"צ)

35. לרקנאטי האהובים יש קברנה שנקרא, ואני מקווה שאנחנו לא מנחסים פה, "לבנון". עשיר, מתובלן, רמה גבוהה ביותר של מורכבות ים־תיכונית, כמו שאנחנו אוהבים.
רקנאטי קברנה לבנון, 105 שקל
36. הרזיאל הוא בלנד של סירה וקריניאן בבציר ידני, שנולד כדי להזדקן יפה. טאני מעט, האח הקטן והמוכשר של יקב קסטל הוא אחד היינות המעניינים בארץ.
רזיאל אדום, 159 שקל
14 צפייה בגלריה
קסטל רזיאל אדום
קסטל רזיאל אדום
קסטל רזיאל אדום
(צילום: יח"צ)

37. קברנה סוביניון מההתחלה ועד הסוף, אלכוהול גבוה למדי 13.5%, 12 חודשים בחביות עץ אלון צרפתי – וקיבלתם קברנה סוביניון צרפתי קלאסי, רק מכרמי יוסף.
ברבדו קברנה סוביניון, 129 שקל
38. השיראז של ברבדו התיישן גם הוא 12 חודשים באלון צרפתי, והוא יכול להיות מבחן טוב להעמיד ליד אחיו הקברנאי ולנסות לדייק את ההבדלים ביניהם. רמז: השיראז יותר מעושן.
ברבדו שיראז, 129 שקל
39. הקריניאין הקליפתי של פלטר לא שיש לו טעם של קליפה: הוא התיישן על קליפותיו הוא תמונת הראי של הפלטר שתכף תקראו עליו, אבל בקטע טוב: צעיר, קל לשתייה, מומלץ לשתות מעט קריר – כמעט שמתי אותו ביינות הקינוח. בחיי.
פלטר קריניאן, 85 שקל
14 צפייה בגלריה
פלטר קריניאן
פלטר קריניאן
פלטר קריניאן
(צילום: יח"צ)

40. 100% קברנה פרנק זני, ענבים שנבחרו אחד־אחד בצפון רמת הגולן, שנה וחצי באלון צרפתי – זה יין לכתוב עליו שירים. השיר הספציפי הזה מתחיל בשוקולד ונגמר בטעמי פלפל ירוק.
פלטר קברנה פרנק, 180 שקל
41. לתבור יש קברנה סוביניון שהתיישן שנה שלמה בחביות עץ אלון, אחרי שצמח בגליל העליון. למרות היישון הארוך מדובר ביין בעל גוף בינוני־קל, שמתאים גם לעיקריות וגם לראשונות.
תבור קברנה סוביניון, 60 שקל
14 צפייה בגלריה
   Adama Cabarnet sauvignon 2018
   Adama Cabarnet sauvignon 2018
Adama Cabarnet sauvignon 2018
(צילום: יח"צ)

42. היהלום של בנימינה, מסדרת אבני החושן של היקב הידוע, הוא בלנד של קברנה סוביניון, מרלו, פטי ורדו וסירה.
התוצאה מעניינת מאוד, נעימה לשתייה, מבקשת תבשיל כבד.
בנימינה יהלום, 95 שקל
43. פרימיטיבו ממנדוריה, בריון רציני שהתיישן שנתיים בחביות בכל מיני גדלים. אדום דובדבני, גדול, שוקולדי, מצוין.
דופיו פסו פרימיטיבו די מנדוריה, 75 שקל
44. הרבה זמן לא טעמתי יינות של בזלת הגולן, והקברנה הקלאסי שלהם הזכיר לי כמה התגעגעתי. הענבים מכרם במרכז הרמה, היין פירות אדומים והרבה עץ. כיף.
בזלת הגולן קברנה סוביניון 2022 ברונזה, 99 שקל
45. קלוד סרור הוא בלנד של קברנה סוביניון, סירה, מרלו ופטי ורדו. החברים האלה התיישנו שנה וחצי בעץ אלון, ולמרות מורכבותו אפשר לשתות אותו כבר היום.
קלוד סרור 2023 , 109 שקל
46. עוד אדום מאותו יקב, הפעם בקבוק שבו הקברנה סוביניון הוא העינב הדומיננטי, עם נגיעות של סירה ומרלו. בניגוע לקודמו, שווה לחכות איתו כמה שנים כדי ליהנות מהאלגנטיות שלו.
"לאור רוז" 2023, 129 שקל
47. סירה גרנאש מסדרת ויניארד של כרמל מגיע מכרם שורש ומבוא בית"ר שבהרי ירושלים. הרוב סירה, היתר גרנאש, התבגר 14 חודשים באלון. אפשר עכשיו ועדיף לחכות לסביבות 2028.
כרמל ויניארד סירה גרנאש, 80 שקל
14 צפייה בגלריה
גוורצטרמינר 2019
גוורצטרמינר 2019
גוורצטרמינר 2019
(צילום: יח"צ)

48. יין הדגל של יקב רמת חברון הוא הארמגדון, בלנד שרובו קברנה סוביניון ומקצתו מרלו וסירה. יושן שנתיים מלאות בחביות עץ אלון, יין עשיר מאוד, כהה, שוקולדי. לאירוע מיוחד במיוחד.
רמת חברון ארמגדון 2017, 449 שקל
49. לטפרברג יש גם מארז יינות אדומים, הכולל מוסקטו אדום קל ומבעבע, שיכול להיכנס בקלות לקטגוריית הקינוחים, קברנה/מרלו משפלת יהודה, פירותי עדין עם נגיעה של עץ, וקברנה/סירה מהרי השומרון ומכרמי יוסף, שעבר סחיטה עדינה, והוא היין הכי עשיר בחבורה.
טפרברג מארז Inspire מחיר: 160 שקל
50. רק 2,600 בקבוקים נעשו מהפטי ורדו/סירה של לה פורה בלאנש, ענבים שהגיעו משדה כלב ותקוע. יין ירקרק, עם אלכוהול מעט גבוה וסיומת מלבבת.
אריאל אדום, לה פורה בלאנש, 159 שקל
51. התלפיות האדום של אותו היקב כולו מרסלן צעיר ופציח, שהתיישן 8 חודשים באלון צרפתי ואמריקאי. נעים, קל לשתייה, מין יין ביניים בין הראשונות לעיקריות.
תלפיות אדום, לה פורה בלאנש, 79 שקל
הפיק של פסגות, או הפסגה של פסגות, הוא בלנד חצי/חצי של שני פטיטים: סירה וורדו. יש לו אלכוהול גבוה יחסית (14.5%), והוא נח שנה שלמה בחביות עץ אלון צרפתי גדולות. יופי של יין, במיוחד אם הגיע הזמן למנה בשרית.
פסגות Peak 2022, 150 שקל
הסינגל ויניארד של פסגות מגיע מכרם אחד בהרי ירושלים, והוא קברנה סוביניון שהתיישן 16 חודשים בחביות 300 ליטר. יין עשיר מאוד, על גבול המתובלן, שיישאר איתכם גם דקות ארוכות אחרי שהכוס תתרוקן.
פסגות סינגל ויניארד קברנה סוביניון, 220 שקל
14 צפייה בגלריה
Psagot Single Vineyard 2021
Psagot Single Vineyard 2021
Psagot Single Vineyard 2021
(צילום: אילן נרינסקי)