בשיתוף בנק הפועלים
צילום: ירון שרון | כתבת: מור גורן | בימוי ועריכה: אסף אושי | אפטר: בן שפייר
בימי שגרה, חנות המפעל של שעוני עדי היא מקום קסום שמסמל רגעים מרגשים בחיים. ב-40 השנים האחרונות, רבים מתושבי האזור מגיעים למקום כדי לרכוש (ולתקן) שעונים תוצרת כחול-לבן כמתנה לאירועים חגיגיים כמו ימי הולדת, פרישה מהעבודה, חגים או גיוס לצבא.
מאז ה-7 לאוקטובר הכול השתנה. מרכז השענות הוותיק - שנוסד ב-1984 בקיבוץ קבוצת יבנה ונחשב למפעל השעונים היחיד במזרח התיכון – הפך לחמ"ל שפועל מסביב לשעון, עם מינימום עובדים (מילואים) ומטפל בעיקר בתיקון שעונים לחיילים ולייצור שעונים בעיצוב המתאים לימים אלה. במסגרת פרויקט "ישראלים קונים ישראל" המעודד את הציבור לרכוש מעסקים כחול-לבן ולהגביר את חוסנו של המשק הישראלי, יצאנו לקבוצת יבנה ובדקנו איך נוכל כולנו לסייע לשעוני עדי לעבור את התקופה. צפו בכתבת הווידיאו בראש העמוד
כמו רוב העסקים בישראל, גם שעוני עדי ספגו מכה כלכלית קשה מאז פרוץ המלחמה. המכירות השוטפות נקטעו באחת, וחנות המפעל הפכה לחמ"ל הצטיידות ותיקונים עבור חיילים ומילואימניקים.
"בימים הראשונים הגיע לעבודה רק צוות מצומצם, אנחנו נמצאים לא רחוק מאשדוד ויש כאן אזעקות נון סטופ", מספר מיכאל אטיאס, סמנכ"ל השיווק והייצור של שעוני עדי. "תוך כמה ימים, כל העובדים שלא גויסו למילואים, הגיעו לעבודה, כי התחיל ביקוש גדול מצד חיילים בצו 8 שלא היה להם שעון דיגיטלי".
אטיאס אומר כי הביקוש לשעונים דיגיטליים גדול, כיוון שלא ניתן להיכנס עם מכשירים סלולריים ושעונים חכמים לפעילות צבאית. "בימים הראשונים תיקנו וכיוונו שעונים עד 2 בלילה. כל מלאי השעונים הדיגיטליים נגמר ביום הראשון למלחמה, אז התחלנו לאלתר עם שעונים ישנים שנתרם ברובו על ידי המגזר החרדי".
אטיאס מדגיש כי אמנם בחנות, במפעל ובנקודות השירות עובדים ללא הפסקה, אך הרווחים הם מינימליים. "את רוב ההכנסות שלנו תרמנו לצבא. אנחנו מוכרים שעונים במחיר מופחת ומתחשב וגם תרמנו אלפי שעונים. בנוסף, התחלנו לייצר שעונים מיוחדים עם דגל ישראל ולוגו 'ביחד ננצח'. בימים רגילים מרבית העבודה שלנו היא בחנויות ובאתר האינטרנט, והפעילות הזו הושבתה לחלוטין. הלקוחות המוסדיים שלנו גם הם עצרו את הפרויקטים".
צוות שעוני עדי לא רק ספג מכה כלכלית אלא גם אבדה אישית טרגית. "יורם בר סיני, האדריכל שתכנן את המפעל בשנות ה-80, התגורר בשנים האחרונות בקיבוץ בארי. בשבת הנוראה הוא יצא להגן על משפחתו ונורה למוות. הוא היה בן 75 במותו".
איך המקום נראה בשוטף?
"אנחנו מייצרים ומרכיבים שעוני יד ושעוני קיר תוצרת הארץ כבר 40 שנים. ניתן להשיג אצלנו שעוני איכות מטיטניום ומספיר ללקוחות פרטיים, שעונים בהזמנה אישית למוסדות, ושעונים צבאיים מותאמים לכל יחידות צה"ל".
"כיוונו שעונים עד 2 בלילה"
כשחושבים על יצרניות שעונים, ישראל היא לא המקום הראשון שעולה לראש. "רוב התעשייה מתרכזת בשוויץ, הונג קונג או סין", מסביר אטיאס. "אנחנו מתגאים להיות המפעל היחיד במזרח התיכון שמייצר שעונים כחול-לבן".
אטיאס אופטימי ומאמין שהמשק יתאושש ויחזור לשגרה, אך מדגיש שכדי שזה יקרה חשוב ואף נחוץ לקנות בימים אלו כחול-לבן. "נובמבר הוא חודש הקניות ואני קורא לכולם – תעשו קניות בישראל בחודש הזה. בלי תעשייה ישראלית אין כלכלה". צפו בכתבת הווידיאו בראש העמוד
ישראלים קונים ישראלי
פרויקט מיוחד של ynet עם ידיעות אחרונות ובחסות בנק הפועלים קורא לתמוך ולעזור לעסקים בישראל על מנת שיוכלו להמשיך לפעול בתקופה זו.
כלל העסקים שנרשמו, יקודמו (בכפוף לתקנון) במתחם עסקים ייעודי ומיוחד אשר מקודם ומפורסם באתר ynet וברשתות החברתיות. בנוסף, חלק מהעסקים יזכו בחשיפה גבוהה במסגרת סדרת כתבות מצולמות באתר ynet ובפלטפורמות נוספות של קבוצת "ידיעות אחרונות".
בשיתוף בנק הפועלים