בשיתוף בנק הפועלים
כתבת: מור גורן | צלם: ירון שרון | עריכה: אסף אושי, גיא פוקס
סיפורה של מכוורת קיבוץ איילת השחר הוא סיפורו של מפעל החקלאות הישראלי המפואר. המכוורת הוקמה בשנת 1921 על ידי מתיישבים ציוניים בגליל וכיום מנוהלת על ידי דור שלישי של דבוראים.
"סבתא שלי איטק'ה עבדה כאן 30 שנים ואבא שלי משה עבד פה 18 שנה", מספר תלם גלילי, המנהל כיום את המכוורת ביחד עם שותפו אהוד הלוי, גם הוא דור שלישי לדבוראים. "מכוורת איילת השחר היא בין הראשונים בישראל ומענפי החקלאות הראשונים שהוקמו בגליל".
במסגרת פרויקט "ישראלים קונים ישראל" המעודד את הציבור לרכוש מעסקים כחול-לבן ולהגביר את חוסנו של המשק הישראלי, יצאנו לבקר בקיבוץ איילת השחר ופגשנו את הכוורנים שממשיכים לעשות דבש גם בזמן המלחמה. שמענו מהם מה הדבורים יכולות ללמד אותנו על ערבות הדדית, וגם טעמנו את המשקה החלומי שעל שמו נקראת תקופת ירח הדבש. צפו בכתבת הווידיאו בראש העמוד
ארץ זבת חלב והרבה דבש
את מוצרי הדבש האיכותיים של מכוורת איילת השחר מייצרות דבורים הנמצאות בכ-40 שטחי מרעה בגליל ובגולן. הדבוראי תלם גלילי מסביר כי מה שעושה את הדבש שלהם לאיכותי, הוא הוותק של המכוורת. "כיוון שאנחנו היינו הראשונים בגליל ובגולן, יש לנו את נקודות המרעה הטובות ביותר. שטחי המרעה האלו מייצרים איכויות של צוף ודבש, שנותנים טעמים מובדלים".
עוד מציין גלילי כי העסק דוגל במתן כבוד לדבורים ולמחזוריות של הטבע, עם מינימום התערבות. "המדיניות שלנו היא כמה שפחות להפריע ולגעת. הדבורים מייצרות את הדבש בעיקר בשביל עצמן. אנחנו אוספים רק חלק קטן מהתוצר שלהן".
בחנות המפעל ובאתר של מכוורת איילת השחר ניתן למצוא 12 סוגים שונים של דבש כמו לבנדר, ליצ'י, פרחי אביב ושיזף. בחנות נמכרים מוצרים נוספים על טהרת הדבש כמו קרמים, סבונים, שוקולד, דונג טהור, יערת דבש ואפילו משקאות אלכוהוליים בהם ליקר וויסקי ותמד.
"התמד הוא יין דבש שבמקרא מצוין כי הוא ניתן לזוגות ביום כלולותיהם. למעשה, ירח הדבש קרוי על שם המשקה. אנחנו עשינו שינוי קל בתמד והפכנו אותו למשקה מוגז, טעים ומתוק".
לצד החנות הממוקמת בקיבוץ, מופעל מרכז מבקרים אליו ניתן להגיע לסיורים וללמוד על עולמן המרתק של הדבורים. "בימים אלו אנחנו מציעים הרצאות בחינם לחיילים. אפשר ללמוד הרבה מהדבורים על שיתוף פעולה ועל ערבות הדדית. עבורן זה אינסטינקט".
כמו עסקים רבים, גם מכוורת איילת השחר הוותיקה נפגעה כלכלית בעקבות המלחמה. זרם המבקרים פסק וגם הזמנות הדבש והמוצרים הנלווים הצטמצמו. נוסף לכך, חלק משטחי המרעה ממוקמים באזור מלחמה בגבול עם לבנון.
"כשהתחילה המלחמה התלבטנו מה לעשות. בסוף החלטנו לצאת לכוורות באזורים לא מסוכנים, כדי לא להזניח את הדבורים ולקיים רוטינה של עבודה רציפה. אנחנו עסק חיוני, עוברים דרכנו חקלאי פירות כמו דובדבנים, קיווי ותפוח שמקבלים מאיתנו שירות. כדי להגיע מוכנים לתקופת ההאבקה בתחילת פברואר חשוב מאוד לשמור על הכוורות".
גלילי מאמין שהמשק הישראלי יתאושש ומזמין את הציבור הרחב לקנות דבש ישראלי "לא רק מאיתנו, אלא מכל הכוורות בארץ. חלק מהחוסן של העורף הוא להמשיך לעבוד. חשוב לנו לעמוד על הרגליים כדי שהעסק יתרומם ויפרח. אני דור שלישי של כוורנים ואני רואה גם את הילדים שלי ואת הילדים שלהם ממשיכים לעשות דבש". צפו בכתבת הווידיאו בראש העמוד
לתיאום ביקור במרכז המבקרים של מכוורת קיבוץ איילת השחר התקשרו: 077-3894653 או כתבו בווטסאפ >>
ישראלים קונים ישראלי
פרויקט "ישראלים קונים ישראלי" של ynet עם ידיעות אחרונות ובחסות בנק הפועלים קורא לתמוך ולעזור לעסקים בישראל על מנת שיוכלו להמשיך לפעול בתקופה זו. בשבועות האחרונים ליווינו עשרות עסקים כחול-לבן שזכו לחשיפה באתר ynet ובפלטפורמות נוספות של קבוצת "ידיעות אחרונות". מאות עסקים נוספים שנרשמו לפעילות, מופיעים במפה מיוחדת שמאגדת עסקים ונותני שירותים בקטגוריות שונות.
בשיתוף בנק הפועלים
פורסם לראשונה: 07:35, 22.12.23