היום יותר מתמיד לשפה הגרמנית מקום מרכזי וחשוב בעולם הגלובלי וגם בישראל. עם התפתחותם של קשרים פוליטיים, כלכליים ותרבותיים עם מדינות דוברות גרמנית והעלייה העקבית במספר היוצאים ללימודים גבוהים או מנהלים עסקים במדינות אלו, הגרמנית הופכת לכלי עבודה נחוץ ונדרש. נרשמת גם התעניינות מחודשת בהיסטוריה ובתרבות הגרמנית, המשמשת בסיס לפיתוח הקשרים בין המדינות, מה שמגביר את חשיבות השליטה בשפה.
2 צפייה בגלריה
(צילום: Goethe-Institut/Sonja Tobias)

מכון גתה הוא ללא ספק הכתובת הראשונה והרשמית ללימודי גרמנית בישראל. המכון מציע קורסים בכל הרמות, מהבסיסית A1 ועד לגבוהה ביותר C2, ולכל סוגי הקהלים, לרבות הגיל השלישי וקבוצות ייעודיות לבני נוער (12-16). יתרונו הגדול של המכון הוא בכך שמיד מהשיעור הראשון הסטודנטים שומעים ומדברים גרמנית, מה שמאיץ את רכישת השפה.

"כל הזמן גרמו לנו לדבר"

אחד מהסטודנטים במכון גתה הוא רועי, שבמהלך ארבע השנים האחרונות השלים את כל הרמות בסדרת קורסי הגרמנית של מכון גתה. "תמיד רציתי ללמוד גרמנית", הוא מספר. "התחלתי לבד בעזרת אפליקציה, אבל הבנתי שאין באמת תחליף לשיעור אמיתי, שמלווה בהסברים לעומק ובדוגמאות רבות. למדו איתי בין היתר חבר'ה שמתכננים לצאת ללימודים באוניברסיטאות במדינות דוברות גרמנית, אנשים שמנהלים שם עסקים, נגנים קלאסיים וזמרי אופרה, משום שהסצנה הקלאסית בגרמניה חזקה מאוד, באים אנשים מבוגרים שמעשירים את עולמם ועוד".
למה בחרת ללמוד דווקא במכון גתה? מהם יתרונות המקום?
"זהו המכון הרשמי של גרמניה ללימוד השפה ברחבי העולם ומבחינתי, זה המקום. המכון מתאפיין ברמה גבוהה מאוד ובאווירה נעימה, ומצויד בפסיליטיז טובים – למשל הסטודנטים מקבלים אייפד אישי לצפייה בסרטוני הדגמה, יש לוח חכם בכיתה. בדרך כלל בתחילת השיעור המורה מציג נושא מסוים, ולצורך התרגול אנחנו מתחלקים לקבוצות, מדברים בגרמנית ותוך כדי מתרגלים אוצר מילים ודקדוק. הרגשתי שכל הזמן גרמו לנו לדבר, ואם התקשינו – המורה הכווין את השיח והוסיף במהלכו מילים חדשות לאוצר המילים שלנו. ההסברים עמוקים יותר ומלווים בהמון דוגמאות, המורים כבר מכירים את נקודות הקושי בדקדוק הגרמני, ויודעים להקביל את זה לדוברי עברית ואנגלית".
לימוד השפה, לדבריו, לא מסתיים בכיתה: "פעם בחודש מתקיים אירוע ה'שטאמטיש' בבית קפה בתל אביב וסביב שולחן ארוך מתכנסים נציגי המכון לצד חבר'ה שרוצים לתרגל שיחה בגרמנית. כיף שיש עוד ערב בחודש לדבר. המכון עורך ערבי סרטים, שבהם המורה צופה עם הסטודנטים ומדברים על העלילה בגרמנית. יצא לי להשתתף גם בפעילות 'הלו גתה' – שיחות זום שמארחות לשיחה אורח דובר גרמנית, בין היתר פגשנו אופה גרמני ותושבת ליכטנשטיין, שסיפרו על עצמם, כאשר במהלך השיחה המורה מוסיפה מילים חדשות לאוצר המילים. במכון פועלת גם ספרייה ואפשר לשאול ספרים בגרמנית, והכול בחינם ומזמין מאוד."

בהתאם לתקן האירופי

מכון גתה, שפועל ב־98 מדינות, מהווה גשר לשפה ולתרבות הגרמנית עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם, ולו מוניטין רב שנים בגרמניה ובמדינות דוברות גרמנית דוגמת אוסטריה ושווייץ. לימודי הגרמנית מתנהלים בסדרת קורסים, המייצגים רמות שונות, החל בקורס בסיסי ועד קורסים מתקדמים - כולם בהתאם למסגרת ההתייחסות האירופית המשותפת לשפות, שמגדירה את רמות לימוד השפה.
חמש פעמים בשנה נערכות בחינות Goethe-Zertifikat במכון גתה בתל אביב הפתוחות לכל מי שזקוק לתעודה בעלת הכרה בינלאומית המעידה על הידע בשפה הגרמנית. הבחינות מוכרות בכל מוסדות החינוך הרשמיים בגרמניה ובמדינות דוברות גרמנית. המורים מצידם עוברים כל העת הכשרות ייעודיות והשתלמויות כדי להקנות לתלמידים חוויית לימוד איכותית ויעילה.
2 צפייה בגלריה
(צילום: Goethe-Institut/David Sirvent)

כבר מראשית השיעור מתרגלים בגרמנית מגוון מצבי תקשורת יומיומיים, ולצד זאת לומדים לשמוע, לקרוא ולכתוב. אופי הלימוד הוא אינטראקטיבי ומתבצע הן במכון בקורסי שפה במתכונת פרונטלית קבוצתית, והן במתכונת מקוונת שפותחה בתקופת הקורונה, כאשר גם היא מהווה חוויית לימוד הוליסטית, שבה למשתתפים חלק פעיל.
המכון משמש גם כמרכז התרבות הגרמנית ומציע מגוון אירועי העשרה וחשיפה לשפה. זאת ועוד, מדי שנה מחלק המכון מלגות לקורסי גרמנית בברלין או במינכן, בהתאם לקריטריונים.
"מכון גתה הוא יותר מבית ספר לשפות: ערבי קולנוע, מפגשים חברתיים לדיבור ותרגול גרמנית, חגיגות חנוכריסמס ואירועים נוספים הם הזדמנויות מצוינות להכיר ולחוות גם את התרבות הגרמנית", מציין ד"ר מרקוס גסל, מנהל המחלקה ללימודי הגרמנית וסגן מנהל המכון. "המורות והמורים המנוסים שלנו מדברים ומלמדים בגרמנית מהשיעור הראשון ומאפשרים למשתתפים לתרגל לתקשר בשפה בשיחות יומיומיות פשוטות כבר מתחילת הקורס. תעודת הבחינה - Goethe-Zertifikat, מוכרת בכל העולם במוסדות דוברי גרמנית, וקורסי הגרמנית שלנו מהווים הכנה אידיאלית להצלחה בבחינות, אך הן פתוחות גם בפני כל מי שזקוק לתעודה המעידה על ידע בשפה הגרמנית, ללא קשר למקום שבו למדו אותה".
מכון גתה פעיל בישראל משנת 1979, תחילה רק מתל אביב ומאז 1988 גם בירושלים. כמכון תרבות בינלאומי של הרפובליקה הפדרלית של גרמניה אנו מאפשרים חילופי תרבות בינלאומיים, מקדמים את הגישה לשפה הגרמנית ותומכים בהתפתחות חופשית של תרבות ומדע.