אוזג'אן דניז, כוכב "הכלה מאיסטנבול", לא שר כבר שנים. מתרכז בקריירת משחק משגשגת, וגם בבימוי והפקה. ופתאום מתקשרים בזה אחר זה מפיקים מישראל, ורוצים שיגיע להופעות. דניז אמר תודה על המחמאה וענה שאין סיכוי.
הוא הרי לא הופיע בערך שמונה שנים, מאז יצא האלבום האחרון שלו.
אלא שהמפיקים בישראל התעקשו. הם ראו את ההיסטריה שמעוררת הטלנובלה המשודרת בערוץ ויוה ומרתקת מאות אלפי צופים אדוקים שלא מפספסים פרק. עם יותר ממיליון הורדות בחודש ב-VOD, וכששירי הנושא של הסדרה הפכו למצרך מבוקש בחתונות - הכסף, מבחינתם, נמצא על הרצפה.
ההיסטוריה הישראלית רצופה במופעים שנלוו לסדרות טלוויזיה זרות, מ"תהילה" באייטיז ועד "המורדים" בתחילת שנות ה-2000, וגם נטליה אוריירו אחת, כך שאין סיבה שגם במקרה הטורקי הרייטינג לא יהפוך למזומנים. ההצעות לדניז המשיכו לזרום מישראל ובאיזשהו שלב הוא אמר לסוכנו ומנהלו, אחיו ארג'אן, לזרוק מחיר מופרך כדי להרתיע את המנג'סים מתל-אביב. מיליון דולר, הם היו בטוחים, זה סכום מספיק גדול כדי שהמפיקים ישחררו ויירדו מהקו.
אבל כשחקן בטלנובלות דניז אמור לדעת שהדברים לפעמים לא מסתדרים כמתוכנן. לתדהמתם של האחים דניז, הישראלים בכלל לא מיצמצו והמשא ומתן התחיל. בשורה התחתונה זה נסגר על מיליון דולר, תמורת שתי הופעות בהיכל מנורה מבטחים בתל-אביב בתחילת אפריל, עם אפשרות להופעה שלישית באותו היכל, או בבאר-שבע או בחיפה. זה כבר יעלה את הסכום ל-1.3 מיליון דולר. בעוגה הזו תיתן ביס גם אהובתו של דניז מ"הכלה באיסטנבול" סורייה, השחקנית אסלי אנבר, שאמורה לעלות לבמה לשניים-שלושה שירים המופיעים בסדרה.
בכמה הכפיל דניז את שכרו הממוצע למופע? הרבה מאוד. "במקרה הטוב הבחור קיבל על מופע בטורקיה 80 אלף דולר, כשעוד הופיע", אומר מפיק בתעשייה, "ואלה בדרך כלל לא היו מקומות גדולים. דניז גם הופיע לפעמים בברים. הוא בוודאות זרק מחיר כדי לא להגיע וכשראה מה מוכנים לתת, כבר לא הייתה לו ברירה, נשמע לו לא הגיוני לסרב. זה מסדר אותו שנים קדימה".
הקהל בישראל לא איכזב והכרטיסים למופע הראשון נגמרו במהירות. גם המופע השני בדרך לסולד-אאוט, מה שאומר שהסיכוי למופע שלישי גדל, כשאף אחד לא שאל בשום שלב מה בדיוק הוא עומד לשיר. הרפרטואר במופעים ממילא אף פעם לא הפריע לקהל הישראלי, שנזכר להתלונן רק בדיעבד, כמו למשל במקרה של סיה בפארק הירקון ב-2016 שהסתיים בתביעה ייצוגית, או להבדיל ההופעה הראשונה של דפש מוד ברמת-גן לפני עשור.
ספק אם המעריצים של "הכלה מאיסטנבול" מכירים את הלהיטים של דניז, רובם מהעשור הקודם, ולכן בהפקה ביקשו ממנו לבצע גם להיטים טורקיים שמוכרים בישראל, וגם לתת גרסה לנעימת הפתיחה של התוכנית. "את הקהל זה לא מעניין במקרה הזה", קובע מפיק ישראלי, "הם באים לראות אותו מקרוב, לעשות סלפי ליד הבמה, להעלות סטורי, המוזיקה פחות מעניינת. חוקי המשחק ברורים. אין להם פה אלבומים שלו".
מי שמכיר את הסיפור של דניז בטורקיה, מופתע מאוד מההתרחשויות בישראל שהובילו לקראת מופעי הבמה. "מעניין שהוא בא לישראל כי כאן הוא כבר לא מופיע בכלל", אומרת זיינאפ אוג'אק, מבקרת קולנוע ותסריטאית מטורקיה, שגם מכורה לסדרה. "אני בספק אם הוא בעצמו בכלל זוכר שהוא זמר. לדעתי הוא רוצה לשכוח את זה. ב"הכלה מאיסטנבול" למשל, הוא בכלל לא שר, לעומת הדמות של סורייה, ששרה כל הזמן. לפני שבועיים ראיינתי את השחקן סאליח באדמג'י, שמגלם את הדמות של פיקרט ושאלתי למה דניז לא מבצע אף שיר בסדרה. הוא ענה שאוזג'אן פשוט לא רוצה לשיר. אז די מפליא שהוא בא אליכם, כדי לשיר".
עד כמה מפתיע אותך שהסדרה היא להיט בישראל?
"מאוד מפתיע, על סף בלתי נתפס. היא כן פופולרית בטורקיה, בעיקר בקרב המעמד המשכיל יותר, אבל אף אחד לא חשב שזה יגיע לממדים כאלה אצלכם. דניז עצמו הוא כוכב גדול כאן בעיקר בקרב נשים בגיל העמידה, פחות בקרב בני נוער. הוא התחיל בתור זמר ערבסק, והסדרה הראשונה שעשה כאן, 'אסמלי קונאק', הייתה להיט. הוא נהיה שחקן עסוק שעושה פרויקט אחרי פרויקט, וגם מביים סרטים. יש לו חברת הפקות והוא מצלם סרט כמעט מדי שנה".
"'הכלה מאיסטנבול' מצליחה פה, אבל זה לא טירוף כמו אצלכם", אומר אנגין קורקמז, תושב איסטנבול, וצופה אדוק של הסדרה. "יש לה כבר שלוש עונות, וזה מדד חשוב להצלחה כאן, כי בטורקיה מפיקים מאות סדרות, ורובן נעלמות די מהר, אבל כאן זה לא בממדים שאני שומע עליהם בישראל. למעשה, רוב החברים שלי צוחקים עליי שאני מכור אליה ולא צופים".
במרכזה של עוד טלנובלה פופולרית בפני עצמה - החדשות, ניצבת שנים מערכת היחסים בין ישראל לטורקיה, שהידרדרה לשפל בעקבות תקרית המרמרה ב-2010. למרות הפיצוי הגדול לטורקים, היחסים עם הנשיא ארדואן לא מלבלבים במיוחד ובימים האחרונים מידרדרים שוב למלחמות ציוצים בוטים, כשלקלחת נכנס גם בנו של ראש הממשלה, יאיר נתניהו. העוינות של הזרמים הקיצוניים בטורקיה כלפי ישראל היא לא דבר חדש, כך שעם ההודעות על המופעים בארץ החל דניז לקבל מגורמים בטורקיה איומים על חייו ועל חיי משפחתו, בדרישה שיבטל מיד את הגעתו.
בגזרה התקשורתית האיומים עשו את שלהם. דניז ביטל ברגע האחרון ראיון לצוות ישראלי שכבר הגיע לאיסטנבול בשבוע שעבר, בטענה - לפי מקורביו - שאם יתראיין, דינו יהיה רע ומר, לפחות לפי האיומים שקיבל. מתברר שבין המזהירים נמצאים גם גורמים פוליטיים.
"אחיו הראה לנו הודעה שקיבל מאחד השרים בממשלה", מספר גורם בצוות ההפקה הישראלי, "והנוסח היה כזה: אל תבוא לישראל, יש איומים על המשפחה שלך, ובשלב ראשון אל תעשה את הראיון. אחרי שעה וחצי של המתנה בחוץ, הוא נבהל וביטל הכל".
הראיון של דניז נסגר במסגרת ההסכם של המפיקים הישראלים איתו, בני מנשה (ארומה מיוזיק) וחברת שרית הפקות, כחלק מקידום ההופעה. "כשהסעיף הזה בהסכם הוזכר לאחיו, הוא ביקש לסגת ממנו", אומר הגורם בצוות הישראלי, "ושאם נתעקש הוא מבטל את הכל".
אחד המפיקים בישראל שמכיר את הטורקים, לא מאמין שדניז יבטל. "אם האיש יבטל, כנראה שיש שם כרגע באמת משהו קיצוני", אומר המפיק, "אחרי שהוצע לו סכום כזה, הוא יעדיף למות ולהישאר עם הכסף. בחייך, עד עכשיו הוא לא מאמין שזה מה ששילמו לו. מבחינתו זה חלום. איך היו אומרים פעם במערבונים? החיים או הכסף. אז הכסף".
"הוא מפגין אומץ גדול בהגעה לישראל", מחמיאה המבקרת זיינאפ אוג'אק. "ישראל זה דגל אדום כאן. אנשים נכנסים בו, שואלים, 'איך הוא נוסע לישראל, הוא לא יודע מה הם עושים לפלסטינים?' התקשורת לא עוזרת כאן בדברים האלה, היא תמיד כותבת דברים רעים על ישראל.
"חוץ מזה שהרבה מהטורקים הם גזענים, לגבי הארמנים, לגבי כורדים, לגבי יהודים. הרבה רואים בישראל אויבת, זו די דעה רווחת כאן. גם בקרב ימנים – מהפן המוסלמי, אבל גם בקרב שמאלנים בגלל היחסים הטובים של ישראל וארה"ב, בגלל קפיטליזם וכו'. אבל זו בעיה שלו, אם הוא רוצה לנסוע, אז קדימה".
"המצב הפוליטי אצלנו לא טוב עכשיו, יש פחד גדול שנוצר בגלל ארדואן", מוסיף המעריץ קורקמז, "וזה טבעי מאוד ששחקן פופולרי יפחד להיות מתויג עם ישראל. בכלל, מפורסמים כאן מרגישים שהם צריכים להיזהר יותר בנקיטת עמדה פוליטית, בטח למען ישראל".
מזכיר לכם משהו כאן אצלנו בבית?
בהפקה הישראלית ביקשו להרגיע את המעריצים שכבר רכשו כרטיסים, ודניז הסכים לשלוח בתחילת השבוע קטע וידיאו שמבטיח את הגעתו. עם זאת, הוא נזהר להזכיר בקטע כל מילה שקשורה לישראל, שעלולה לעלות לו בפרסומים שליליים. מעניין אם יעז לומר על הבמה: "ערב טוב תל-אביב".
עד כמה התקשורת הטורקית מתעסקת בנושא? לא ממש בהבלטה, מתברר. "היו פה כמה אייטמים קטנים על הצלחה של הסדרה בארץ", מספר גורם בתעשיית המדיה הטורקית שביקש להישאר בעילום שם, "ולקראת ההופעה של דניז בישראל היו עוד אייטמים קטנים עם הערכות על השכר שיקבל. לאחר מכן פורסם שהוא מקבל איומים, אבל הוא לא צוטט בשום מקום כמי שעומד לבטל את המופע".
גם בחשבונות של דניז ברשתות החברתיות אין זכר לאיומים, ואין תגובות שליליות לביקור בישראל. ייתכן שכאלה פשוט נמחקות. מעבר לזה פורסמה מטעמו הודעה רשמית שהופצה לתקשורת המקומית: "זה לא אבסורד בשבילנו לקבל איומים כאלה, 'הכלה מאיסטנבול' הפכה לתופעה ייחודית בישראל, והמעריצים בישראל הם החזקים ביותר בעולם כולו, וההופעה תתקיים כמתוכנן".
"קשה לי להאמין שהוא יבטל", מסכימה אוג'אק, "כולם רוצים לעשות סולד-אאוט כזה".
כאן ממש מחכים לו. יש כבר מי שקורא לו פה ג'ורג' קלוני הטורקי.
נקרעת מצחוק: "זה כל כך מגוחך. למה? אולי בגלל הדמות של פארוק, שהיא באמת מעולה. נו, אולי אוזג'אן דניז יביא שלום למזרח התיכון".
סייעה בהכנת הכתבה: טולין דאלוגלו, אנקרה