ציור קיר מרהיב ביופיו, שצייר חייל ישראלי במלחמת העצמאות בשנת 1948 והיה קבור במשך יותר מ-70 שנה, נתגלה באחרונה במקרה בעקבות התמוטטות קיר, במהלך עבודות בנייה ביישוב מבשרת ציון שליד ירושלים.
ציור הקיר נחשף ברחוב החוצבים וצויר בתוך שרידים של בית ערבי בכפר הקסטל, שנכבש באפריל 1948, במהלך מלחמת העצמאות ובמסגרת מבצע נחשון - בין כוחות ההגנה שכללו יחידות מחטיבת עציוני ומהפלמ"ח לבין כוחות ערבים לא סדירים. לאחר אבדות כבדות לשני הצדדים, הסתיים הקרב בנסיגת הערבים מהאזור ובפתיחה זמנית של הדרך לירושלים. בקרב הידוע נהרג עבד אל-קאדר אל-חוסייני, מנהיג הכוחות הערבים באזור ירושלים, ונכבש מבצר הקסטל הידוע, שמשמש כיום כאתר מורשת פופולרי.
על שרידי הבית נסלל כביש ראשי ונבנה מרכז מסחרי. במקום התבצעו עבודות בנייה, במהלכן התמוטטה גדר אבן שחשפה את שרידי הבית ואת ציור הקיר. מנהל מחוז ירושלים במועצה לשימור אתרים הגיע למקום, והבחין בציור קיר צבעוני בגודל של 1.20 מטר על מטר.
ציור הקיר דימה את העמוד הראשון של העיתון "על המשמר", עם כמה דיווחים. בכותרת הראשית נכתב - "נכבש הכפר קולוניה; הקסטל בידינו", לצד ציור של כוחותינו מטפסים על מבצר הקסטל שנמצא לא הרחק. בחלק השמאלי ישנו ציור של אוניה טובעת ומעליה הכותרת - "הספינה שטובעת בבארי שבאיטליה - אוניית נשק ערבית". משמאל, ציור נוסף של חייל ישראלי חמוש.
ככל הנראה, החייל שצייר את הציור היה בכוחות שכבשו את הקסטל בין ה-3 ל-9 באפריל 1948, כמו גם בכוחות שכבשו כמה ימים לאחר מכן את הכפר קולוניה, שחלק על קטע הכביש שבין מוצא לקסטל בדרך לירושלים.
שוויקי יצר קשר עם ראש המועצה של מבשרת ציון, יורם שמעון, וסיכם איתו שציור הקיר יפורק כגוש אחד, יוכנס למסגרת ויאופסן עד שיקום במבשרת ציון מרכז למורשת היישוב. בינתיים, המועצה לשימור אתרים מבקשים למצוא את אותו חייל שצייר את הציור, או מי מחבריו ליחידה שיכול להעיד על כך וקוראים להם לפנות אליהם.
"אנחנו מעריכים שאת הציור צייר חייל שהיה מכובשי הקסטל וקולוניה, מתישהו באפריל 1948. יתכן שהחייל שירת בפלמ"ח או בחטיבת עציוני שכבשו את הקסטל ושמרו עליו אחרי קרבות קשים. החייל צייר את הציור בבית ערבי שנקבר ונהרס. אנחנו מעריכים שהציור היה קבור מעל 70 שנה. מדובר בממצא היסטורי חשוב מאוד. אין באזור הזה הרבה ממצאים כאלה. לפני שנתיים וחצי פתחנו את אתר המורשת החדש במבצר הקסטל. הציור הזה, שלא רחוק משם, בהחלט משלים את זה. מאוד נשמח לגלות מי צייר את הציור, שאם הוא בחיים - צריך להיות היום בסביבות גיל 90".
עמרי שלמון, מנכ"ל המועצה לשימור אתרים, אמר: "אנו רואים בשימור המורשת של המאבק לעצמאות ישראל ולהגנתה ערך חשוב מאוד ונפעל יחד עם המועצה המקומית להצלת התגלית ולשימורה".