מסכות הפנים נכנסו לחיינו בפתאומיות לפני קצת יותר מחודשיים. עבור רובנו הן אמצעי זהירות מפני הדבקה בנגיף הקורונה, אבל בהשראת מעצבי-על ובתי אופנה בכל העולם – אמנים מקומיים לקחו את פריט הלבוש הזה לכיוונים יצירתיים ומקוריים שיוצגו בתערוכה חדשה בגן המוזיאון בחולון.
"כשעטיית מסכה הפכה לחובה, היה ברור שהמסכות יציתו את דמיונם של אנשים יצירתיים", מסר יוזם התערוכה, רפי וזאנה. "העיסוק בעיצוב מסכות מגן לפנים היווה תעסוקה למעצבים ברחבי העולם והעניק להם הזדמנות ליצור מסכה בעיצוב מקורי, עם אמירה אישית ומסר חתרני או משעשע המנסה לשמור מחד על ההנחיות הבריאותיות ומאידך על אסתטיקה המשלבת מסר: למרות הכל בואו נרגיש טוב!". הנה כמה יצירות בולטות בתערוכה:
פרנקלין טברס, מעצב אופנה אוונגרדי שעלה לישראל מברזיל, עושה שימוש בחומרים מגוונים שמשאירים את חותמו הבולט והמזוהה עם קו הנע בין אוונגארד עם ניטים, חוטי ברזל, סיליקון ועד קו נקי וקלאסי.
"הסגר והמסכות ייצגו עבורי שתי הגבלות מחמירות", אומרת האמנית הרב-תחומית, מימי זיו. "אחת הייתה חוסר היכולת להיפגש עם הנכדים שלי. השנייה הייתה חוסר היכולת לנהל שגרת חיים רגילה. הרגשתי כמו פרפר שלא נותנים לו לבקוע מהגולם ולעוף לחופשי". זיו עובדת בטכניקות מעורבות בפורמטים גדולים ואף יוצרת עבודות קטנות בסגנון סקצ'בוק.
"אני אוהבת את היצירה בחוטי הצמר והכותנה הצבעוניים", אומרת מירב פז, אמנית רב-תחומית. "הסריגה מחברת אותי לילדות, לאופטימיות ולשמחה. בתקופת ההסגר, הבלבול, הפחד מהלא ידוע, הכנסתי משב של הומור וצבע למסכות שיצרתי". פז מגיעה מתחום הציור בצבעי שמן, התכשיטנות בנייר והסריגה.
"כאחת שמחוברת לקהילת החירשים, הבנו מהר מאוד שנוצרה בעיית הנגשה גדולה", מספרת מיטל קפטה אליקים, מרכזת מועדון החירשים במרכז הקהילתי נווה ארזים. "בכל מקום אנשים עוטים מסכה על הפנים, וקשה לקרוא שפתיים". כמענה לכך, היא יצרה את סדרת מסכות השקפים.
גם אגודת החירשים בישראל הצטרפה למאמץ. האגודה גייסה נשים חירשות שתפרו מסכות מונגשות עם שקף שמשאיר את הפה חשוף. "המסכה חשובה ויעילה עבור החירשים", אומרת קפטה אליקים, "ומומלצת אף יותר לציבור הרחב - כדי שתהיה פה נגישות במיטבה".
עבודה נוספת של קפטה אליקים היא מסכת קפסולות הקפה: "כשעוטים אותה על הפנים, מריחים ריח עמום של קפה איכותי. זה יכול לנחם כשאין את הדבר האמיתי. בנוסף, יש למסכה איכות של תכשיט".
גם חן ברכה, סטודנטית לעיצוב אופנה בשנקר, לקחה את המסכות לכיוון ההומוריסטי. "עקב הקורונה הושהה לנו פרויקט הגמר ונשארנו בבתים, חסרי מעש", היא מספרת. "כך נולד הרעיון להכין מסכות אקולוגיות שהן גם אביזר אופנתי וגם מצחיקות - כי צחוק מרפא הכל".
המעצב, האמן והמאייר פרופ' תמיר שפר, ראש המחלקה לתקשורת חזותית במכון טכנולוגי חולון, יצר מסכות ששטח הפנים שלהן עשוי בד קנבס, וכמו הוציא את יצירת האמנות שלו מן המוזיאון לפנים שלנו.
האמנים ערן לוטבק ושחל שניר עיצבו מסכות מפוסלות בהשראת הקומדיה דל'ארטה. המסכות שלהם שואבות השראה מעולם התיאטרון, השמחה והצחוק.
התערוכה FACE:SAFE - פייס:סייפ תוצג בגן המוזיאון בחולון מ-10 ביוני עד 31 באוגוסט בכל שעות היממה. הכניסה חופשית.