בשיתוף עיריית גבעתיים
ערב שנתה ה-100 נדמה שגבעתיים מעולם לא נראתה יותר תוססת. כל העוברים בה מכירים את צירי המרכז ההומים של העיר - את רחוב כצנלסון שוקק בתי הקפה והחנויות ביום והברים התוססים ומתפקעים מתושבי העיר בלילה, את רחוב ויצמן ושינקין ואת קניון גבעתיים השוקק. רק יודעי דבר, ותיקי העיר והחוקרים את העיר ברגל, מכירים את פינות החמד הקטנות, את הגנים הסודיים, הסמטאות החוצות את העיר ומקומות נוספים.
גן חיל האוויר
מטוס חונה בעיר: גן חיל האוויר נקרא גם "גן המטוס" והוא ממוקם בין רחוב ישראל שפירא לרחוב מצולות ים בעיר.
מול פארק אדית וולפסון, שנמצא בכלל בתל אביב, היכן ששכן פעם בית הקולנוע "שביט" המפורסם, ניצבת רחבת מרטון ומעליה גרם מדרגות. עולים בהן ומגיעים לגן עם אטרקציה – מטוס פוגה מגיסטר, הידוע בשמו הישראלי "צוקית", ניצב בגלגלים פרושים על הדשא במקום ומהווה אטרקציה לקטנים אבל גם לגדולים, בואו נודה.
מיקום: הגן נמצא בין רחוב ישראל שפירא לרחוב מצולות ים, שוכן במרומי גבעה גבוהה בדרום מערב גבעתיים.
בית קברות נחלת יצחק
בין שתי ערים: בית הקברות נחלת יצחק מחולק לשניים – חציו תל אביבי ויושב על דרך השלום וחציו שייך לגבעתיים וגובל ממש בבתי תושבים. בבית הקברות הוותיק נמצאים קבריהם של לוחמי מחתרות, קבריהם של ראשוני גבעתיים והכל בסביבה פסטורלית, חרישית ומאד ירוקה, מה שלא מאפייני בתי קברות עירוניים. לפנות ערב ניתן לפגוש מעליו להקה מקומית גדולה של עורבים.
מיקום: פינת עליית הנוער ודרך השלום (שכונת נחלת יצחק).
פארק גבעתיים
ריאה ירוקה עם גשר: הרבה גינות קטנות יש בעיר אבל פארק יש רק אחד וזה של גבעתיים מקבץ אליו רבים מתושבי העיר לפעילויות שונות. הוא ניצב בגבו של קניון גבעתיים, בצלעו של רחוב בן צבי ומשני צידיה של דרך רבין.
ייחודו בכך, שהוא מורכב משני חלקים הנפרשים משני צידי דרך רבין ומחבר אותם גשר לבן מברזל ועץ. בצד אחד ניתן למצוא גינת משחקים, קפה נייד במשאית, בריכת מים בה מתגורר צמד ברווזים קבוע, מזרקת זרנוקי מים משובבת ילדים בימים החמים ומסלולי הליכה. מהצד השני משטחי דשא, ספינת פיראטים ענקית שהילדים מאד אוהבים, אמפיתיאטרון, רחבת גלגיליות ולמיטיבי החיפוש, גינה קהילתית שכונתית נסתרת.
מיקום: הפארק נמצא בצמוד וממזרח לקניון גבעתיים, צפונית לדרך יצחק רבין ודרומית לרחוב שמעון בן-צבי.
הבריכה האקולוגית
הסוד של גן רבקה: בחלק הדרומי של גבעתיים, בעיבורו של גן רבקה, הוקמה בריכה אקולוגית בתוך בריכות שכשוך מבטון, שעמדו נטושות עשרות שנים. בבריכה נשתלו שושנות מים והיא בית לדגי נוי ולדגים אוכלי יתושים מסוג "רוזי בארב". מי הבריכה מוזרמים בעזרת משאבה לבריכה קטנה יותר, בה נשתלו צמחי גדה, והיא משמשת מסנן ביולוגי: שורשי הצמחים מנקים את המים, והם זורמים חזרה לבריכה הגדולה. הבריכה האקולוגית עצמה מהווה בית לחרקים, ציפורים ופרפרים.
מיקום: גן רבקה, סמטת צביה לובטקין 4, גבעתיים.
בית שניידרמן
מייסד גבעתיים גאה: המכון האמנותי של גבעתיים נקרא על שם מייסד שכונת בורוכוב וגבעתיים, דוד שניידרמן, שהיה ביתו ואף אחד מ-22 הבתים הראשונים בשכונת בורוכוב. המכון השוכן בו הוקם ב-1963 על ידי זוג האומנים רודי להיימן והדוויג גרוסמן, ממייסדי כפר האמנים עין הוד. מול הבית נמצא הסליק המפורסם של אלדמע, מימי קום המדינה.
מיקום: אחדות העבודה 10.
קניון גבעתיים
לא מה שחשבתם: בדרומה של גבעתיים השתרע עד לפני כ-3 עשורים שטח פתוח נרחב שכונה "שטח 9", ריאה ירוקה שהייתה מגרש משחקים לילדי גבעתיים. בשטח זה היו פרדסי הדרים וכרמי ענבים. האדמות נקנו בהמשך מבעליהן הערבים ומהטמפלרים.
בראשית שנות ה-50 בנה חיל החימוש של צה"ל במקום בונקרים גדולים לאחסנת נשק כבד ותחמושת וכשאלה נחפרו, כך מספרים, היה משה דיין מגיע ואוסף חרסים ודברי עתיקות שנתגלו בחפירות. בשנות ה-90 התפנה המקום לטובת קניון גבעתיים ושכונת מגדלי בן צבי.
מיקום: דרך יצחק רבין 53.
קונסרבטוריון
מוזיקה: הקונסרבטוריון העירוני גבעתיים הוקם ב-1954, ולומדים בו נגינה בכלים שונים, בעיקר ילדים ובני נוער, בסדנאות וכיתות אמן וקונצרטים. הוא מהקונסרבטוריונים הוותיקים בארץ ומנהלו הראשון היה אהרון שפי. בין בוגריו - מוזיקאים בכירים המשמשים כמורים גם באקדמיות למוזיקה בישראל וגם מחוצה לה.
מיקום: הל"ה 33.
בית ווהלין
שלוחת 'יד ושם': מול מרכז הקניות התוסס של שכונת כורזין שוכן היכל יהדות ווהלין, בבניין בטון ברוטליסטית, שתיכנן האדריכל ישראל לוטן.
היכל יהדות ווֹהלין או בית ווהלין הוא מרכז הנצחה לזכר קהילת יהדות ווהלין, שנספתה בשואה ומ-1975 פועלת בו שלוחת בית הספר הבין-לאומי להוראת השואה של 'יד ושם'. מתקיימת בו עשייה חינוכית עם הנצחת השואה. הספרייה במקום היא שלוחה של ספריית "יד ושם" בירושלים ובהּ ספרי מחקר וזיכרונות, כתבי עת, ספרות יפה ותוכניות לימודים בנושא השואה, וכן תכניות לימודים להוראת השואה, עבודות שנכתבו בידי מורים, עבודות גמר של סטודנטים ותלמידי תיכון ואוסף סרטים בנושא השואה.
מיקום: הרב הרצוג 25.
קיר הגרפיטי בתלמה ילין
התחדשות צבעונית: בבית הספר התיכון הוותיק ובעל המוניטין הארצי לאמנויות הפלסטיות ואמנויות הבמה, נוסף קיר חזית ענקי של ציורי קיר מרהיבים של האמן הרב תחומי אלעד גרינברג.
הקיר בכניסה עוטר בציורים המציגים סצנות מפעילותן של 6 מגמות הלימוד של בית הספר: אמנות חזותית, מוזיקה קלאסית, ג'ז, מחול, קולנוע ותיאטרון ובמרכזו אוירה דמותה של תלמה ילין מנגנת בצ'לו.
על הקירות מופיע הכיתוב "Dream, Create, Play" באותיות בולטות וצבעוניות.
מיקום: בורוכוב 5 א'.
משק הפועלות
ראשית הפמיניזם בארץ ישראל: משקי פועלות היו משקים חקלאיים לנשים פועלות וחלוצות ביישוב העברי בארץ-ישראל במחצית הראשונה של המאה ה-20 והוכשרו בהם נשים צעירות לעבודה חקלאית. ב-1923 הקימה קבוצה של 8 חברות משק בשכונת בורוכוב וניהלה אותו לאה מירון-כצנלסון.
בשנים הראשונות חיו החלוצות באוהלים, בתנאים קשים, והיו מביאות מים בדליים מוואדי מוסררה - נחל איילון - להשקיית בעלי-החיים והצמחים. ב-1926 הושלמה הקמת בניין הקבע לפועלות, ובמהלך שנות ה-30 נבנו במקום בנייני קבע נוספים. בשנות השיא של משק הפועלות היו בו ענפי משק רבים: רפת, מחלבה, לול, כוורת, גן ירק, משתלה ופרדס. הוא נסגר בשנות ה-50.
סלב העיר, אלדמע, התאהב באחת מהן, כשהגיעה לעבוד במשק ביתו ומייד התחתן איתה בחתונה מפוארת, אליה הגיעו מפורסמי טרום המדינה הקטנה.
מיקום: חצר בית הספר תלמה ילין, בורוכוב 5 א'.
מגדל המים
מורס ומים: מגדל המים של גבעתיים ממוקם במרומי שכונת גבעת רמב"ם. הוא שוכן בנקודה בה נפגש רחוב המגדל עם רחוב אריאל ורחוב ההגנה והוא שימש כמקור המים לשכונה, שנוסדה בשנות ה-30.
הוא שימש כתחנת הנוטרים, שהיו משטרת היישובים העבריים ושימש כתחנת איתות של ההגנה, שכן נמצא במקום גבוה בגוש דן.
מיקום: מפגש הרחובות אריאל וההגנה.
בריכת רמב"ם
שחייני מצרים היו כאן: בריכת רמב"ם נבנתה ב- 1945 והייתה לבריכה הציבורית הראשונה שהוקמה ביישוב העברי. תכנן אותה האדריכל מאיר הורמן ויזם אותה אלי פביאן, מורה לחינוך גופני, וישראל טייבר, "מוכתר גבעת רמב"ם".
שבוע לאחר חנוכת הבריכה, נערכה בה תחרות שחייה ראשונה ובסופה נערך משחק כדור מים בין קבוצה של חיל התעופה הבריטי ממצרים לקבוצת הפועל תל אביב. הקבוצה האורחת ניצחה 5–4. לפני כמה שנים נסגרה הבריכה.
מיקום: אילת 8.
בניין עיריית גבעתיים
בדרך לבניין חדש: שכונת בורוכוב הוקמה ב-1922, ב-1942 גבעתיים הפכה למועצה, ב-1959 הפכה לעיר. שמעון בן צבי היה ראש העיר הראשון וכיהן 43 שנה ברצף עד פטירתו ב-1968.
בקרוב יוקם בסמוך לבניין הישן בו שוכנת העירייה, ברחוב שינקין 6, על 6,000 מ"ר ושש קומות, בניין שחוץ ממשרדים יהיה בו אולם מליאה, חדר הרצאות ומרפסת פתוחה לתצפית, הבניין יתפקד כמרחב עירוני פתוח לציבור עם כיכר גדולה בחזית. אדריכל: ארז האלה.
מיקום: שינקין 6.
תודות רבות לזאב ברקן, מחבר הספר "גבעתיים מבראשית".
בשיתוף עיריית גבעתיים
פורסם לראשונה: 12:09, 30.03.22